dinsdag 14 augustus 2012

140812: De eerste training


De eerste training zit er op, het nieuwe seizoen is begonnen. De selectie was nog wel wat dunnetjes maar onder de omstandigheden helemaal begrijpelijk. Kingma vlamt nog Down Under en Ties en Thomas spelen volop mee in het Nederlands Team.

Waren er opvallende dingen te zien? Ja best wel. De ene speler zag er duidelijk fitter uit dan de andere. Daarnaast was het erg prettig om JD weer terug te zien. De aanvoerder van komend seizoen zag er op en top fit uit en heeft er duidelijk weer zin in. Zijn contractverlenging met twee seizoenen doet hem merkbaar goed. En hem niet alleen, heel basketbalminnend Groningen is daar blij mee en liet dat ook merken met een applaus toen zijn naam werd genoemd. Opvallend was ook de verbale aanwezigheid van de nieuwe speler Jamal Boykin. Hij praatte bijna zelfs nog meer dan de coach. Hij motiveerde zijn teamgenoten en had specifiek opbouwende tips voor jeugdspeler Benny van der Reijden.

Benny had een zware avond. Vooraf was hij best zenuwachtig en na het eerste kwartier zal hij ongetwijfeld gedacht hebben, waar ben ik in hemelsnaam aan begonnen. Maar, wil je wat bereiken in de topsport dan zal je er keihard aan moeten en willen werken. Dat hebben de afgelopen weken op televisie met de Olympische Spelen wel weer bewezen. We wensen Benny veel succes en kracht in de komende periode.

Jamal is een winnaar, dat is meteen wel duidelijk. Gedreven, hard en fanatiek. Dat zien we graag in Groningen. Zijn verbale rol is even wennen omdat we dat de laatste jaren niet echt hebben gezien. Ook Kingma kan er wat van dus wat dat betreft gaan we een leuk seizoen tegemoet! De andere nieuwe aanwinst Maurice Miller was een stuk minder nadrukkelijk aanwezig. De nieuwe floorleader deed zijn ding en liet zien dat hij veel kwaliteiten heeft. Qua spel leek hij deze eerste training een beetje op Frank Turner van Den Bosch. De komende weken zullen deze nieuwe spelers hun plekje gaan vinden en na de eerste oefenwedstrijden kunnen we een inschatting gaan maken over de verwachtingen, de rolverdelingen en de specifieke kwaliteiten.

Ook nieuw was Dimeo van der Horst. Hij kende een groot aantal spelers al goed en bovendien is de coach een goede bekende. Hij zal weinig tijd nodig hebben om zich aan te passen en zijn rol is duidelijk. Als back-up pointguard gaat hij de lijnen uitzetten en zijn collega’s voorzien van goeie passes en assists.

Coach Hakim had er duidelijk weer zin in. Drie maanden stil zitten is natuurlijk ook veel te lang. Alle gebeurtenissen van afgelopen jaar hebben hem sterker, ervarener en bewuster gemaakt. Hij heeft zijn eerste jaar in Groningen een hoop geleerd. Meer dan je normaal van één seizoen zou verwachten. Het was ook niet niks wat hem afgelopen seizoen allemaal is overkomen maar die bagage zit nu in de rugzak en daar wordt je alleen maar beter van. Zijn doelstelling is ook helder. Eerst een goed team smeden en dan van wedstrijd naar wedstrijd verbeteren en groeien. Nee, we praten niet meteen over prijzen. Eén bal kan het verschil betekenen tussen een vroegtijdige uitschakeling of een finaleplaats. Langzaam opbouwen, doen waar je goed in bent en samen strijden voor het maximale. Helder en duidelijk.

Het circus is weer begonnen en dat is prettig. Achter de schermen wordt er gewerkt aan de open dag, de presentatiegids en alle andere voorbereidende werkzaamheden. Ook ToH blijft niet achter. Momenteel wordt er gewerkt aan een nieuwe site met vergelijkbare opties en mogelijkheden. De realisatie zal geen weken meer duren en voor de regelmatige lezers is alleen het internetadres een opvallende wijziging. Meer daarover later.

1 opmerking:

  1. Hé HJ,

    Wat een heerlijke vakantie maar we hebben er qua basketbal wel weer zin in. Op jouw blog en jullie clubsite is het nog even nagenieten voor een DB-fan. Maar die oude berichten zullen weldra vervangen zijn door nieuws en verslagen van de eerste oefenpotjes. Hier in het Zuiden is de nieuwe ploeg van de regerend landskampioen (goh, wat leuk om dat te tikken, kan ik nog een heel seizoen doen ...) helemaal rond. Naast de Amerikanen zullen we ook Rogier Jansen node gaan missen ... ik was wel een fan van 'm en nam z'n soms vervelende gedrag graag op de koop toe. De rest van het basketballand moet op zoek naar een nieuwe zondebok, tenzij ie nog een club vindt. Ondertussen gooit ie ze gewoon weer bij het NL team erin. Nog ff warm lopen en dan kunnen we los ... al is het "Still a very long way untill May". Eerste live afspraak in Martini Plaza of de Maaspoort?

    BeantwoordenVerwijderen