vrijdag 17 oktober 2008

18102008: Aantallen

Dat het basketbal in Groningen leeft weten wij als geen ander. Na het voetbal van FC Groningen trekken we de laatste jaren in de stad zelfs het meeste publiek binnen de overige sporten. Binnen het landelijke basketbal weet men ook dat wij de meeste supporters in huis hebben en dat is een natuurlijk een prettige constatering. Maar hoe liggen die cijfers precies?

Een verre blik in de historie leert ons dat in het begin van de jaren tachtig de aantallen nog niet zo hoog waren. In het seizoen 80-81 kwamen er gemiddeld 1010 bezoekers naar de thuiswedstrijden van Donar. Een jaar daarna, het seizoen 81-82 waren dat er 1300 en tijdens het seizoen 82-83 waren het maar 630. Opvallend was dat in het seizoen 80-81 er één club was die meer publiek trok en dat was, toen niet heel verrassend, Leiden. In het jaar dat we kampioen werden (81-82) werd de finaleserie natuurlijk bijzonder goed bekeken maar lag het gemiddelde toch nog redelijk laag. Landelijk gezien trokken we in dat seizoen wel de meeste toeschouwers. Tijdens het seizoen 82-83 was de belangstelling blijkbaar niet zo groot en eindigden we in de middenmoot. Koploper met de meeste toeschouwers was toen Den Helder met gemiddeld 1050 bezoekers.

Tijdens de seizoenen 86-87, 87-88 en 89-90 waren we in Groningen qua bezoekers aldoor de koploper van de eredivisie. We pikken het seizoen 80-90 er even uit. Met totaal 19150 toeschouwers in het hele seizoen haalden we een gemiddelde van 1064 bezoekers per wedstrijd. Op de tweede plaats was Den Helder te vinden en op de derde plaats stond Meppel. Onderaan de ranglijst stond een club die ver achterbleef bij de rest. Het zal u niet verrassen welke stad dit was. Het betrof hier de club Amsterdam met een gemiddelde van 184 bezoekers.

Kijken we naar de laatste paar jaren dan zien we dat de gemiddelden in Groningen flink zijn gestegen. Helaas zijn er in de afgelopen seizoenen geen gegevens bekend van de andere clubs maar gemakshalve kunnen we wel vaststellen dat we in deze categorie aldoor als hoogste zijn geëindigd. Opvallend bij deze cijfers is wel dat de Europese wedstrijden de gemiddelden wel consequent naar beneden halen. Als voorbeeld hier, kijken we naar het afgelopen seizoen dan halen we een gemiddelde van 2134. Als we de Europese wedstrijden van dat seizoen even niet meerekenen dan blijkt het gemiddelde meteen te stijgen naar 2263. Het seizoen 05-06 staat duidelijk bovenaan met een gemiddelde van 2939 bezoekers per wedstrijd. Totaal kwamen er dat jaar meer dan 70.000 mensen kijken naar de wedstrijden van de Capitals.

Tijdens de afgelopen 2 thuiswedstrijden kwamen er gemiddeld 2415 toeschouwers naar Martiniplaza. Tegen Amsterdam waren dat er 2650 en tijdens de wedstrijd van vorige week zaterdag waren er 2180 mensen afgekomen op het verloren duel tegen Nijmegen. Zeker geen slecht gemiddelde maar er mag natuurlijk altijd nog meer bij. Natuurlijk spelen de resultaten van het team een bijzonder grote rol bij het aantal bezoekers dat de wedstrijden komt bezoeken. En aangezien we natuurlijk ook dit jaar weer graag op de eerste plaats willen eindigen is het motto dus simpel en duidelijk: winnen!

Gegevens afkomstig van de basketbalbladen Play Off en Full Court Press en natuurlijk van Hanzevast Capitals.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten