zaterdag 7 februari 2009

120209: Donar!

Elke keer als een nieuwe speler wordt binnengevlogen en voor het eerst een thuiswedstrijd van zijn nieuwe team in Martiniplaza bijwoont moet hem worden uitgelegd waarom het aanwezige publiek met regelmaat de naam Donar! scandeert. Logisch en begrijpelijk, we doen het natuurlijk graag.

De clubhistorie begon al in 1881 toen Donar werd opgericht als een scherm- en gymnastiekvereniging. Later werd het basketbal daar ook aan toegevoegd en rond het jaar 1970 werd het een professionele sportorganisatie.Vanaf dat moment droeg de basketbalploeg uit Groningen de naam Donar. Door de jaren heen werd de sponsornaam gekoppeld aan de naam van het team: NN Donar, Ahrend Donar, VGNN Donar, RZG Donar en MPC Donar. Pas in 2006 werd de naam van de club aangepast aan de hoofdsponsor en zo heten we tegenwoordig officieel Hanzevast Capitals. Voor velen heeft de naam Donar heel veel gevoelswaarde en men gebruikt die naam gelukkig nog steeds als het gaat om het topbasketbal in onze mooie stad. Donar is een begrip. Iedereen in de basketbalwereld kent het en dat zal ook altijd zo blijven. Het zogenaamde Donar-gevoel heeft een echte betekenis en de saamhorigheid van de fans vat zich samen in maar één woord: Donar.

Het zal u de laatste weken ongetwijfeld zijn opgevallen dat er steeds meer mensen rondlopen in een jas waar met grote letters de naam Donar opstaat en waar op de armen verschillende initialen en nummers zijn geborduurd. Een prachtig initiatief van een fan die de clubtraditie op deze manier graag in stand wil houden en dit bovendien niet alleen voor zichzelf maar ook voor anderen mogelijk heeft gemaakt. De jas is een echt “college-jacket” zoals die vroeger veel op Amerikaanse scholen werd gedragen en tegenwoordig nog steeds een hot item is. Al meer dan 30 supporters hebben reeds zo’n jas in hun bezit en dat aantal wordt alleen maar groter. Een vast kenmerk is dat een ieder zijn eigen initialen en cijfers gebruikt waardoor de jas heel persoonlijk en uniek is. In de afgelopen weken hebben de dragers van de jassen wat geld verzameld om onze coach ook zo’n jas te kunnen aanbieden. Afgelopen week werd de jas aan Marco van den Berg aangeboden en hij was zichtbaar onder de indruk. Met op de ene arm de C van Coach en op de andere arm de initialen van zijn vrouw en dochter heeft nu ook hij zijn unieke Donar-jas. ‘Een prachtig gebaar. Ik ben echt onder de indruk dat ik dit van de fans heb mogen ontvangen. Ik zal hem met trots dragen’, aldus onze coach. Mocht u ook in het bezit van zo’n exemplaar willen komen dan kan dat natuurlijk. Voor nog geen 150 euro bent ook u de bezitter van zo’n uniek “collector’s item” waar de naam Donar vol trots op staat. Vraagt u één van de mensen die reeds zo’n jas in hun bezit hebben hoe ook u een exemplaar kunt bestellen.

Naast dit individuele initiatief heeft de club natuurlijk ook haar eigen merchandise waar allerlei producten van Hanzevast Capitals te koop zijn. In dit programmaboekje kunt u daar verderop meer over lezen en anders kunt u ook even op bezoek bij de shop tegenover de catering in de hal waar de diverse producten worden verkocht. Petjes, sjaaltjes, shirts en ballen, er is echt van alles te krijgen en zoiets is ook zeker leuk om iemand anders cadeau te doen.

Zoals u weet zal de Groningse basketbaltrots het komende seizoen weer een nieuwe clubnaam krijgen. Na een periode van 10 jaar wordt het stokje van het hoofdsponsorschap overgedragen aan Gasterra. Vanaf dat moment heten we officieel Gasterra Flames. De keuze voor deze naam is begrijpelijk en zal het volgende seizoen ook snel ingeburgerd raken bij iedereen die het basketbal in Groningen een warm hart toedraagt. De naam Donar zal daarnaast altijd blijven bestaan. Dat staat vast. Ook in de toekomst zal die naam weer veelvuldig van de tribunes klinken en zullen we met veel plezier de nieuwe spelers informeren over de oorsprong en de waarde van de naam “Donar!”.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten