dinsdag 17 februari 2009

220209: Crisis, wat nu?

Afgelopen week werd bekend dat Stefan Mladenovic zijn contract heeft verlengd en dus zeker ook het komende jaar zijn thuiswedstrijden zal spelen in Groningen. Stefan is de vijfde speler die nu reeds is vastgelegd voor het komende seizoen. De andere spelers, Rogier Jansen, Sander Roos, Mark-Peter Hof en Aron Royé, zijn ook allemaal Nederlanders en dat komt goed uit want voor het komende seizoen moet elke club vijf Nederlanders in het team hebben.

De vooruitzichten zijn goed te noemen. Het bestuur heeft samen met de technische staf nu reeds voor het komende jaar een flink aantal Nederlandse spelers weten vast te leggen en bovendien zijn we verzekerd van een nieuwe hoofdsponsor die de komende jaren aan onze club verbonden zal zijn. In deze tijden van malaise en recessie zijn dit absoluut positieve punten voor het Groningse basketbal waar wij als fans alleen maar blij mee mogen zijn. De economische en financiële klappen die momenteel worden uitgedeeld zijn niet mis en zullen ook zeker de sportwereld niet ontgaan. Bedrijven moeten bezuinigen en de hand op de knip houden en dan is de kans groot dat op bepaalde vlakken, waaronder sponsoring, de broekriem flink moeten worden aangehaald. De ontstane situatie geeft nu soms wel een heel vreemd beeld. Neem nou Aegon even als voorbeeld. Het bedrijf wordt met belastinggeld wat door ons allemaal is betaald flink gesteund door de overheid, ze lijden meer dan een miljard euro verlies terwijl de naam nog steeds vol trots wordt gedragen door een aantal Amsterdamse voetballers die voor hun werk ook nog rijkelijk worden beloond. Dat dit op z’n zachtst gezegd een beetje vreemd is en eigenlijk niet zou moeten kunnen is helder. Tja, zo’n crisis heeft allerlei vreemde en vervelende consequenties en het einde is zeker nog niet in zicht. We hebben zo’n periode in het verleden overigens wel vaker gehad. Het positieve is dat het uiteindelijk allemaal wel weer goed komt. Het duurt alleen wel even.

Wat kunnen wij er ondertussen aan doen? Onze minister van Financiën stelt met regelmaat dat het allemaal te maken heeft met vertrouwen. De consument moet haar geld gewoon blijven uitgeven waardoor de economie in stand blijft en we deze dip zonder al teveel kleerscheuren zullen overleven. Daar gaat het dus om. Vertrouwen. Nou, dat hebben we wel. De resultaten en de verwachtingen voor de toekomst van onze club zijn goed en dat biedt alleen maar perspectief. Laten we dat vertrouwen dus omzetten in actie! Roep zoveel mogelijk mensen op om naar de wedstrijden toe te komen en laten we onze spaarcenten uitgeven aan reisjes naar uitwedstrijden en aan de merchandise-producten van de club. Geld moet rollen en waarom zou je dat dan niet uitgeven aan de basketbalsport waar wij met z’n allen zoveel lol aan beleven? De spaarrekeningen mogen, sterker nog, móeten worden aangesproken om de economie weer uit het slop te trekken. Donar-fans, laten wij het goede voorbeeld geven en de wereld eens laten zien hoe wij omgaan met dit soort moeilijke momenten! Ook op het sponsorvlak kunnen we natuurlijk slimme stappen zetten. Welke bedrijven zijn niet zo kredietgevoelig en hebben dus niet meteen last van deze crisis? Met Gasterra is de eerste belangrijke stap meteen al gezet. Gas zullen we altijd nodig hebben en de kans dat in de afname hiervan een dip ontstaat is bijzonder klein. Zo zijn er natuurlijk wel meer bedrijven die de komende periode goed zullen doorstaan. Wat dacht u van supermarkten zoals Jumbo die goedkoop hun producten aanbieden. Of bijvoorbeeld de kledingbranche. Kleren zullen altijd worden verkocht, daar kunnen we simpelweg niet zonder.

Het grote keerpunt van de economische malaise begint vervolgens hier in Groningen! In gedachten zien we de grote koppen al in de krant. Wall Street stuurt mensen naar Groningen om te zien hoe wij het doen, CNN begint haar nieuws met berichten uit onze stad, Wouter Bos komt hoogstpersoonlijk zelf naar onze thuiswedstrijden kijken en heeft nota bene zijn toegangskaartje zelf betaald. De crisis is bezworen, er gaat wederom niets boven Groningen!


Allemaal onzin natuurlijk. De kans dat de wereldwijde financiële crisis door het Groningse basketbal wordt opgelost is ongeveer net zo groot als dat FC Volendam dit jaar kampioen van de eredivisie wordt. Toch moeten we er ook weer niet al te overspannen over doen. Zo’n crisis is heel vervelend maar om je nou de hele dag daarover druk te gaan maken heeft echt geen nut. Basketbal is dan absoluut een leuke afleiding. Om zelf te doen of om er naar te kijken. Voor dat laatste heeft u vandaag gekozen en dat is een wijs besluit. Spanning, sensatie en actie, dat is topbasketbal in Groningen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten