zondag 22 februari 2009

260209: Weert thuis

De laatste thuiswedstrijd in dit theater was zogezegd een echte zondagmiddagwedstrijd. Het toeval wil dat deze wedstrijd tegen Weert ook echt op een zondagmiddag werd gespeeld. Het was niet echt een topduel en tot vijf minuten voor tijd wisten de beide ploegen elkaar goed bij te houden. Tijdens de laatste minuten maakte Weert te veel individuele fouten en kregen de Capitals hun momentum. Conclusie 90 tegen 80 en weer twee punten erbij.

2320 toeschouwers, waaronder Niels Meijer, de ex-Groninger en momenteel in dienst bij Leiden, zagen afgelopen zondag geen hoogstaand basketbal maar deelden wel allemaal in de feestvreugde want de overwinning was met 10 punten uiteindelijk toch nog overtuigend. De coach van tegenstander Weert vond dat zij eigenlijk hadden moeten winnen maar door een aantal individuele fouten van zijn spelers kregen ze dit niet voor elkaar. Weert speelde overigens met 4 spelers in hun team die allemaal een basketbalverleden in Groningen hebben gehad. Chris Woods mocht in het laatste jaar van de Boot-periode laten zien wat hij waard was maar wist dat eigenlijk nooit waar te maken. Nick Stapleton kwam niet verder dan een paar weken werken in Groningen onder Ton Boot en het verleden van Bart Tooms en Niels Vorenhout in Groningse dienst dateert al van wat langer geleden. Komisch was de verspreking van speaker Martin toen Niels Vorenhout voor het eerst in het veld kwam. We zullen deze verspreking maar niet herhalen maar grappig was het wel. Blijkbaar was Niels toch een beetje geschrokken want zijn rendement was tijdens de wedstrijd niet echt indrukwekkend. 2 punten in 23 minuten speeltijd en bovendien 0 uit 5 driepunters. Bovendien mocht hij met 5 fouten vroegtijdig het veld verlaten waarna het deuntje ‘Toedeloe’ door de zaal klonk. Eerder werd bij zo’n situatie in onze thuishal altijd ‘Hit the road Jack’ ten gehore gebracht maar ook in dit geval is er blijkbaar sprake van modernisering. Smaken verschillen zullen we maar zeggen.


Maar genoeg over Weert. De Capitals wonnen de wedstrijd en gezien de statistieken was dat ook helemaal terecht. Drie van onze spelers eindigden de wedstrijd met een double-double.
Chaz, Julian en Rans pakten alle drie dubbele cijfers in punten en rebounds en dat is gewoon een prima prestatie. Vooral Chaz viel deze wedstrijd op omdat hij zo langzamerhand weer op zijn oude niveau aan het terugkeren is. Zijn voorzichtigheid is verdwenen en zijn inbreng wordt steeds groter. Een paar maanden geleden was het nog maar de vraag of hij dit seizoen nog aan spelen zou toekomen maar gelukkig voor hem én voor ons gaat het weer goed met hem. Ook Torey viel weer op door zijn bliksemsnelle acties en zijn scherpe penetraties. 18 punten maakte hij en deelde daarnaast nog even moeiteloos 8 assists uit. Daniel bleef deze wedstrijd steken op 6 punten maar de 2 driepunters die hij deze wedstrijd raak schoot vielen wel weer op zeer belangrijke momenten. Hij weet als geen ander wanneer zijn ervaringen en kwaliteiten nodig zijn om een wedstrijd te beïnvloeden en ook nu was dit weer het geval.

Ook in deze wedstrijd viel het weer op dat het teambelang altijd groter en belangrijker is dan de individuele kwaliteiten. Bij Weert lopen zeker niet alleen maar matige spelers rond maar het is zeker geen team. Juist op moeilijke momenten steunen de spelers elkaar niet maar gaan dan voor de individuele acties. Tuurlijk, soms lukt het allemaal en dan ben je waarschijnlijk ook de ster van de avond maar in negen van de tien gevallen win je daar geen wedstrijden mee. Het team van onze coach Marco van den Berg heeft dit onderdeel van het spel veel beter onder de knie. Basketbal is een teamsport en dat betekent niet alleen dat je met meerdere spelers in het veld staat maar veel belangrijker nog, je moet het samen doen. Je willen opofferen voor elkaar en gezamenlijk de strijd aangaan, daar win je wedstrijden mee. Die teamspirit straalt deze ploeg elke wedstrijd weer uit en de resultaten zijn daar ook duidelijk naar. Als straks de reguliere competitie is afgelopen en de Play offs gaan beginnen zullen we weer merken dat dit onderdeel van het spel cruciaal gaat worden. De Capitals hebben dan natuurlijk nóg een groot voordeel en dat is de zogenaamde zesde man. Geen enkele tegenstander in deze competitie speelt graag in Groningen als het echt ergens om gaat. De steun die wij met ons allen geven aan Donar is dermate belangrijk dat wedstrijden daar zeker door worden beïnvloed. Wat dat betreft kunnen we nog een aantal weken oefenen voordat het echte spel gaat beginnen. Bent u er al klaar voor?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten