zaterdag 7 maart 2009

Even tussendoor: aantallen

Niet voor publicatie:

Spanning, sensatie en actie! Dat zijn de kreten die passen bij het Groningse basketbal en te horen zijn in de commercials van de wedstrijdaankondigingen. Passend zijn ze ook wel bij de lichamelijke klachten die ik de afgelopen weken heb moeten doorstaan. Een chronische kaakontsteking was de aanleiding voor een apex operatie die ik gisteren in het UMCG heb mogen beleven. Spanning, sensatie en actie, maar dan in een hele andere context. Details zal ik u verder besparen maar ik kan u zeggen, leuk is anders. Herstellende van deze ingreep is er nu wel even tijd om te kijken naar de publieke opkomst van dit seizoen tot nu toe. Afgelopen donderdag werd de voorlopig laatste thuiswedstrijd gespeeld. De eerstvolgende thuiswedstrijd is pas over ruim een maand, namelijk dinsdag 7 april tegen Den Helder. Tot nu toe zijn er dit seizoen 19 thuiswedstrijden gespeeld. Daarbij kwamen totaal 43060 mensen kijken. Gemiddeld genomen zijn dat er 2266 per wedstrijd. Het laagste aantal was op dinsdag 28 oktober bij de gewonnen wedstrijd tegen Zwolle. Toen waren er 1140 toeschouwers aanwezig in Martiniplaza. Het hoogste aantal bezoekers werd gehaald bij de gewonnen wedstrijd tegen Den Bosch van 3 januari. Toen zaten er 3420 mensen op de tribunes.
Absoluut geen slechte score. Menig eredivisieclub zou maar wat blij zijn met deze cijfers. Toch zijn de aantallen niet echt stabiel te noemen. Dit komt vooral door de vele wisselende wedstrijddagen. Wedstrijden op dinsdag en donderdag scoren nou eenmaal slechter omdat velen van ons dan ook andere hobbies of verplichtingen hebben. Zaterdagen zijn over het algemeen het meest succesvol. Vandaar ook dat de club voor volgend seizoen zoveel mogelijk zaterdagavonden heeft vastgelegd voor de thuiswedstrijden.

Als we de cijfers vergelijken met afgelopen seizoen dan is er een opvallende gelijkenis. Als we de Europese wedstrijden onder coach Clarós even weglaten dan blijkt dat we nu nagenoeg de zelfde gemiddelden halen. Sterker nog, gemiddeld genomen komen alleen Jan, Piet en Klaas dit seizoen extra naar de thuiswedstrijden. Vorig jaar was het gemiddelde namelijk 2263 over het gehele seizoen en dit jaar, tot nu toe, 2266. De verwachting is dat we dit jaar toch hoger zullen eindigen dan vorig seizoen. Waarom? Simpel, de resultaten van de ploeg zijn nu beter en de verwachtingen richting play-offs zijn groter. We zullen het zien.

Zo, nu weer verder herstellen en wachten tot het 7 april wordt. Tot dan!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten