woensdag 19 augustus 2009

190809: even over de FC..

Ja, even een klein zijstapje. De Nederlandse competitie in het voetbal is reeds weer begonnen. Erg vroeg dit jaar maar dat heeft nu in ieder geval als voordeel dat je gewoon in een korte broek naar een wedstrijd kan kijken. Het kan ook anders kan ik u zeggen. Straks als de temperaturen weer naar beneden gaan is het vaak een kwestie van koukleumen en vernikkelen. Mijn verzoek om verwarmde zitplaatsen te genereren heeft tot op heden geen effect gehad. Jammer. Dat wordt straks dus weer een kwestie van 3 jassen, 2 broeken en een hele dikke sjaal. Maar goed, ze zijn daar alweer begonnen. Na drie competitieronden staat de ploeg onder leiding van Ron Jans op de 16e plaats van de eredivisie. Drie gespeeld en één punt. Een bijzonder matig begin van dit seizoen van de ploeg die de afgelopen jaren bijna op wolken heeft geleefd. Hoe zou zo'n club dat nu managen? Fans beginnen te morrelen en de pers drukt met regelmaat de vinger op de zere plek. Vandaag kwam de nieuwe VI uit met onder andere een verhaal over de situatie bij FC Groningen. De kop van het verhaal luidt:'' Ik hou echt rekening met de tiende plaats'. Een quote van de trainer die zich ook realiseert dat het momenteel niet echt lekker gaat. In het artikel wordt met name gesproken over de salarissen die momenteel aan spelers worden betaald. Ron Jans: 'Misschien zeg ik nu wel heel iets doms maar ik vind dat de salarissen wel iets ingedamd kunnen worden'. Vervolgens vergelijkt hij de salarissen van voetballers met het salaris van onze premier en van mensen in de zorg: 'de verhoudingen zijn wel érg scheef'. Dom? Misschien wel een beetje. Het is maar goed dat Jan met de pet niet exact weet wat die voetballers elke maand ontvangen. Het staat in ieder geval in geen verhouding tot het salaris van de gemiddelde bezoeker van een voetbalwedstrijd. Ook de trainer zelf mag waarschijnlijk niet echt klagen over zijn inkomsten. Het afgelopen jaar had de voetbalclub al een tekort op de begroting en dat had met name te maken met het betalen van de salarissen. Ook het komende jaar houdt men rekening met een flink tekort, ongeveer één miljoen euro. Terwijl iedereen wacht op een spetterende nieuwe spits en wellicht nog een topaankoop zit de voetbalclub nu even in de hoek waar de klappen vallen. Het is te hopen dat in de komende weken de rust weer een beetje terugkomt en dat de nodige punten worden binnengesleept. Het management van de club heeft het nu in ieder geval redelijk zwaar en het is te hopen voor ze dat de resultaten beter worden.

De basketbalcompetitie is nog lang niet begonnen. Dat duurt minimaal nog een week of zes. De mannen van coach Marco zijn net een paar dagen bij elkaar en hebben nog alle tijd om een (h)echt team te gaan vormen. Wat is het dan toch heerlijk om op zo'n warme dag als vandaag even naar een training te gaan kijken. Dat er klasse in deze ploeg zit staat zeker niet ter discussie. Er lopen een aantal toppers rond en de verwachting is dat we met deze selectie hoog zullen eindigen. Eén ding is zeker, onder leiding van het huidige bestuur weten we bijna 100% zeker dat we het komende jaar geen ernstig tekort op de begroting zullen krijgen. Gelukkig hebben we in de afgelopen jaren veel geleerd. Blijkbaar ligt dat in het voetbal toch duidelijk anders. Daar kan dat blijkbaar wel.

Tijdens de komende wedstrijden van FC Groningen zullen mijn gedachten waarschijnlijk nog even teruggaan naar de quotes van Jans in de VI van deze week. Wat leven we toch in een bijzondere wereld.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten