maandag 22 december 2008

211208: En dat was 2008

En zo is het jaar, voordat je het echt door hebt, alweer bijna voorbij. Vanavond spelen we de laatste thuiswedstrijd van het jaar 2008 en gaan we met goede moed op weg naar het nieuwe jaar 2009. 2008 was voor ons in Groningen op basketbalgebied zeker een turbulent jaar te noemen. Weet u het allemaal nog?
Begin van dit jaar speelden we onder de bezielende leiding van Pep Clarós nog een vorm van pressiebasketbal met spelers als Guido Grünheid, Kevin Melson, Alton Mason, Kit Rhymer en Dwayne Archbold. Toen speelde Niels Meijer, die het momenteel niet echt naar zijn zin heeft bij zijn nieuwe club in Leiden, nog in Groningen. Raoul Heinen speelde toen nog met HV op zijn borst maar heeft dat afgelopen zomer ingeruild voor een groen shirt. De andere Nederlandse spelers Rogier en Stefan dragen gelukkig nog steeds een Gronings shirt. Het afgelopen seizoen verliep uiteindelijk teleurstellend en eindigde in mineur.

Toen brak de zomer aan en kwamen de grote veranderingen. De club ging failliet en kon weer helemaal opnieuw beginnen. Absoluut mismanagement in de voorliggende periode was de dramatische aanleiding daarvan. Nieuwe bestuursleden dienden zich aan en hebben reeds puike prestaties geleverd. Marco van den Berg kwam naar Groningen en tekende meteen een contract voor meerdere jaren. Speaker Apotheker legde na 14 jaar zijn microfoon neer en werd opgevolgd door Martin Kuizenga. Tammo 1 verliet het land en werd aan het begin van deze competitie opgevolgd door Tammo 2. Het managementbureau werd versterkt door Robert Noppers en nog heet van de naald, ook de komende jaren is het topbasketbal in Groningen weer gegarandeerd door het aantrekken van de nieuwe hoofdsponsor Gasterra. Op de achtergrond zijn er nog veel meer zaken aangepast en veranderd maar daar zullen we u verder niet mee vermoeien. Zoals al eerder gezegd, duidelijk een turbulent basketbaljaar. Op zich is dat overigens niet zo verrassend. Door de jaren heen zie je duidelijk een patroon van een sinusbeweging binnen de Nederlandse en dus ook de Groningse basketbalwereld. Soms is er een periode van groei en positieve ontwikkelingen en om de zoveel jaren gaat het even weer stevig mis en moet de boel weer helemaal worden opgebouwd. Als we die beweging een beetje volgen dan kan je vaststellen dat we de stijgende lijn naar boven nu weer hebben bereikt. Een financieel en organisatorisch gezonde club, goede resultaten op het veld, groeiende sponsoring met perspectief voor de komende jaren en een prima ontwikkeling van onze jeugdspelers. Op z´n Gronings gezegd ´het kon minder´.

De meest stabiele factor in Groningen is overigens de grote groep supporters. Heel Nederland is jaloers op ons grote legioen en dat voelt men ook al jaren zo. Nergens komt zoveel publiek naar een zaalsport kijken als hier in Groningen en zeker niet bij specifiek de basketbalsport. We zijn enthousiast, voelen ons betrokken, ondersteunen ons team en volgen de ploeg naar de uitwedstrijden. Door die jarenlange steun zijn we ook niet alleen maar supporter van het basketbal maar is er onderling ook een hechte band ontstaan. De thuiswedstrijden zijn ook gezellige bijeenkomsten waar we als fans elkaar regelmatig ontmoeten en de nodige info uitwisselen. Velen kennen elkaar en vaak ook al vele jaren. Het ´één grote familie´ noemen is wellicht wat overdreven maar dat wij als supporters onderling een goede band hebben is overduidelijk.

Afgelopen maandag werden in Martiniplaza de Groninger sportman/-vrouw en de sportploeg van het jaar 2008 bekendgemaakt. De uitslagen zullen u wel bekend zijn. Naast de gekozen prijswinnaars hadden wij graag nog een extra prijs uitgeroepen en u als ´supporters van het jaar´ willen waarderen. Helaas bestaat deze categorie (nog) niet maar deze prijs was absoluut op zijn plaats geweest. Wellicht een idee voor volgend jaar?
Ook namens mij een goede jaarwisseling gewenst en veel geluk, gezondheid en plezier voor het nieuwe jaar 2009!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten