maandag 29 december 2008

030109: De stand van zaken

Zo, de feestdagen zijn weer achter de rug en het echte leven begint zo langzamerhand weer. Na de laatste competitiethuiswedstrijd tegen Weert van 21 december had de ploeg een aantal dagen vrij om vervolgens weer fris en fruitig te beginnen aan het tweede deel van dit seizoen.

Voor Aron, Rogier en Stefan was de kerstperiode iets minder rustig dan voor de andere spelers. Het drietal werd door de bondscoach uitgenodigd om mee te doen met het nationale team tijdens het zogenaamde Amsterdam Haarlem Basketbal Week. Een toernooi dat bijna elk jaar wordt georganiseerd en ook bijna elk jaar weer ernstige financiële zorgen kent. Het publiek kwam niet in bijzonder grote getale naar de wedstrijden kijken maar dat is men wel gewend in Amsterdam. Ondanks dat was het natuurlijk fantastisch dat drie van onze spelers deel uitmaakten van de eerste selectie.

Maar, waar staan we nu met z’n allen? Tijdens het kerstreces hebben we met regelmaat nog even een blik geworpen op de ranglijst: Op de eerste plaats staat Amsterdam met 26 punten, op de tweede plaats de Capitals met 24 punten en op de derde plaats staan Den Bosch, Rotterdam en Nijmegen die allen 22 punten wisten te verzamelen. Het verschil in aantal gespeelde wedstrijden is wel tamelijk groot. Tussen Amsterdam en ons zit bijvoorbeeld een verschil van 3 gespeelde wedstrijden.
Van de 18 gespeelde wedstrijden hebben we tot het kerstreces dus 12 gewonnen en 6 verloren. Van die verloren wedstrijden waren dat 4 uitwedstrijden en 2 thuiswedstrijden. Thuis hebben we verloren van Nijmegen en, de eerste competitiewedstrijd van dit seizoen, tegen Amsterdam. Die beide duels werden overigens verloren met maar 5 punten verschil. Het kleinste verschil bij de verloren uitwedstrijden was in de wedstrijd van 15 november tegen Amsterdam met maar 1 punt.
Wat leren we hiervan? Het feit is dat we thuis dus veel sterker zijn dan bij uitwedstrijden. Dat is overigens natuurlijk niet echt verbazingwekkend. Het Groningse legioen staat altijd volledig achter de ploeg en dat blijft vanzelfsprekend niet zonder resultaat. Opvallend is dat de wedstrijden die thuis niet werden gewonnen maar met een paar puntjes werden verloren. Dat betekent dus dat we thuis nog nooit zijn weggespeeld, dat het verschil zat in de laatste minuten van de wedstrijd en dat het kwartje eigenlijk beide keren zomaar de andere kant op had kunnen vallen.
De uitwedstrijden geven een duidelijk ander beeld. 4 van de 6 verloren wedstrijden waren uitwedstrijden en totaal werden er tot op heden 9 uitwedstrijden gespeeld. Per saldo hebben we dus meer uitwedstrijden gewonnen dan verloren maar tweederde deel van de verloren wedstrijden werden niet in Martiniplaza gespeeld.

Hier ligt dus een duidelijke missie voor ons als supporters. Nee, we gaan u nu niet vragen om al uw andere hobby´s en uw verdere gezinsleven op te geven om tijd vrij te maken om ook alle uitduels bij te gaan wonen maar, beste fans van de Capitals, verenigt u! Gebruik uw contacten, mobiliseer uw familieleden in de andere steden, overtuig uw collega´s in andere steden om ook fan van de Capitals te worden! Koop spulletjes bij de merchandise om de rest van Nederland ook enthousiast voor de Capitals te maken. Zo kan elke uitwedstrijd een thuiswedstrijd worden en is onze ploeg altijd voorzien van een grote support zoals we die in Groningen gewend zijn. Hierin zit de sleutel van het succes om het percentage winst bij uitwedstrijden drastisch te verhogen. Heel Nederland mag, sterker nog, moét weten dat het succes van de Capitals zit in het collectief. Niet alleen binnen de ploeg maar ook zeker samen met de fans. Dat maakt ons onverslaanbaar en sterk. One for all and all for one! Een prachtig plan om het nieuwe jaar mee in te gaan met als doel, de beste club te worden van het land.

Maar zonder gekheid, de conclusie is duidelijk. We zijn gewoon goed bezig en daar zijn we beretrots op. Met de complimenten voor het team maar ook zeker voor u. Het belooft weer een mooi basketbaljaar te worden. 2009, we gaan het weer beleven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten