zondag 4 januari 2009

100109: Sharone Wright

Je zal vorig weekend maar in de (grote) schoenen van Sharone Wright hebben moeten staan. Gemakshalve kunnen we er waarschijnlijk wel vanuit gaan dat niemand jaloers op hem was tijdens de wedstrijd van vorige week zaterdag hier in Martiniplaza.

De dag daarvoor was Randy Wiel, al sinds jaar en dag coach van de Bosschenaren, door het bestuur ontslagen en in afwachting van een nieuwe coach ‘mocht’ Sharone de ploeg begeleiden tijdens de altijd lastige wedstrijd in Groningen tegen de Capitals. Deze man kwam als ex-nba speler twee jaar geleden als speler naar Nederland om daar de Eiffels te versterken. Een jaar later combineerde hij in Den Bosch het spelen samen met het assistent-coachschap en dit seizoen was hij, tot die bewuste vrijdag, fulltime assistent
van de hoofdcoach. Randy was altijd al een soort vader voor hem maar nu was papa naar huis gestuurd en mocht de ‘zoon’ zijn ploeg aansturen. Het zal hem zeer waarschijnlijk niet zijn meegevallen.

Dat het Bossche bolwerk de laatste tijd al hevig aan het wankelen is, was voor velen al duidelijk. Wiel is zo’n coach, er zijn er overigens meer zoals hij, die nooit met grote nadruk zijn stempel op het team drukt en bovendien altijd een bijzonder goede omgangsvorm heeft met specifiek de Amerikanen in het team. Dan kan je er simpelweg op wachten dat het vroeg of laat een keer gierend uit de klauwen loopt. Dit moment kwam voor Wiel al vroeg in het jaar 2009. De resultaten van de ploeg zijn niet goed en er zit geen opgaande lijn in, aldus het bestuur van de Bossche club. Terwijl ze het in Europa eigenlijk boven verwachting goed deden zijn de prestaties in de eigen competitie matig en ook het toernooi rond de kerst in Amsterdam was niet echt een succes. Er zal ongetwijfeld achter de schermen nog wel veel meer hebben gespeeld maar daar zullen we toch nooit het fijne van weten.

En zo ´mocht´ Sharone het stokje tijdelijk overnemen van Wiel en proberen de ploeg weer aan het spelen te krijgen. Op zich lukte hem dat ook wel. De ploeg speelde, ja dat is een feit. En gedurende het eerste en tweede kwart leek het zelfs voor Sharone de goede kant op te gaan. Maar tijdens het derde kwart kreeg het team van onze coach Marco het zogenaamde ‘momentum’ te pakken en dan moet je van goede huize komen om daar iets tegen te doen. ‘Wat dan?’ hoor ik u zeggen. Het antwoord is eigenlijk redelijk simpel: keihard werken, maar vooral als team gaan spelen. Een hechte organisatie die voor elkaar door het vuur wil gaan en vertrouwen in eigen kunnen heeft. En daar ontbrak en ontbreekt het dus precies aan bij het team uit Den Bosch. Het is geen team. Teveel individuen die voor zichzelf staan te ballen en het groepsbelang niet boven het eigen belang stellen. Tja, en dan win je geen wedstrijden. Dat is duidelijk. De Capitals lieten even zien hoe je effectief gebruik moet maken van zo’n momentum en denderden met groot geweld over het team van Sharone heen.

Na afloop van de wedstrijd waren de statistieken niet belangrijk volgens Sharone. In deze fase ging het hem er alleen maar om dat er keihard gewerkt zou worden en dat had de ploeg volgens hem wel gedaan. Nou, dan had hij waarschijnlijk een andere wedstrijd gezien dan de bijna 3500 aanwezigen in Martiniplaza. Na de minste tegenstand van de Capitals liet de ploeg onder zijn leiding het hoofd zakken en niemand nam het initiatief om er juist een schepje boven op te doen. Zoals al gezegd, niemand zal jaloers zijn op deze grote meneer. Hij heeft natuurlijk weinig coachervaring en bovendien was hij voor een aantal spelers een gelijke, één van hen. Ga dan maar eens van de ene op de andere dag voor zo’n groep staan om de leiding te (moeten) nemen.

De Brabantse club zal op zoek gaan naar een nieuwe hoofdcoach en wellicht zijn ze daar ondertussen al in geslaagd. Vorig weekend gaf Ton Boot in de pers al aan dat hij in ieder geval niet de nieuwe coach zal worden. Hij had zijn redenen daarvoor en één daarvan was dat hij na zijn ervaringen in Den Bosch daar nooit meer als coach zou willen terugkeren. Maar wie dan wel? Goede coaches zijn in Nederland moeilijk te vinden en zeker een coach die past bij die ploeg uit Den Bosch. Misschien dan toch maar kiezen voor een coach van overzee? Misschien voor dat team toch niet zo’n slecht idee.

Aanvullend: op de site van Eiffel een kort videoverslag van de wedstrijd en de mening van de coach: link

Geen opmerkingen:

Een reactie posten