maandag 8 december 2008

091208: In de hoofdrol

Van de wedstrijd in en tegen Leiden van afgelopen zaterdag kunnen wij u langs deze weg helaas geen verslag doen. Dit heeft simpelweg te maken met de productieplanning van dit boekje. Wel kunnen we u als lezer nog iets vertellen over de wedstrijd van vorige week in en tegen Nijmegen. Dat we die wedstrijd, na een ruime voorsprong bij rust, alsnog verloren zal u ongetwijfeld niet zijn ontgaan. Los van het resultaat was het zeker een wedstrijd waar nog lang over na werd gesproken.

Het was een wedstrijd die werd gedomineerd door dingen die eigenlijk niet relevant zouden moeten zijn. Als voorbeeld hier de scheidsrechters. Nee, we gaan nu niet lopen klagen dat we hebben verloren door het trio onder leiding van Saskia Warmerdam maar dat het drietal een prominente plek innam was helaas meer dan duidelijk. Het leek wel of het trio graag eens bij Frits Sissing op de bank uitgenodigd wilde worden bij het programma ´In de hoofdrol´. Ze waren bij deze wedstrijd veel te nadrukkelijk aanwezig en drukten daarmee een negatief stempel op het duel. Vanaf de eerste minuut werd elke scheet afgefloten en dan weet je eigenlijk al meteen dat de confrontatie tussen de twee ploegen negatief beïnvloed zal worden door de fluitisten. Dit leidde uiteindelijk tot het vertrek van tien spelers die met vijf fouten naar de kant moesten. Een belachelijke constatering die deze schrijver in zo´n twintig jaar basketbalervaring nog nooit heeft meegemaakt. Beide supportersgroepen waren het er ook over eens dat de prestatie van het arbitrale trio zwaar onvoldoende was. Maar ja, wat doe je er aan. Helemaal niks. We moeten het in deze competitie doen met de scheidrechters die er zijn, maar het niveau is met regelmaat te laag vergeleken met het niveau van het spel op de Nederlandse velden.

Een ander vervelend onderwerp van deze wedstrijd was de zogenaamde ´trash-talk’. Dat er door spelers tijdens de wedstrijd met regelmaat tegen elkaar wordt gesproken is alom bekend maar het ‘duel’ in deze categorie tussen Rogier Jansen en Darnell Wilson was niet leuk, niet prettig en niet sportief meer. Dat beiden daar hun aandeel in hadden mag duidelijk zijn maar verstandig was het zeker niet. Bovendien zaten we als supporters zo dicht op het veld dat we delen van deze conversatie letterlijk konden volgen. Het verbale geweld werd uiteindelijk ‘gewonnen’ door Wilson. Rogier moest het veld verlaten met 5 fouten waaronder een onsportieve, een technische en een diskwalificerende fout terwijl Wilson met 34 punten de belangrijkste man aan de kant van Nijmegen werd. Dit is nou zo’n aspect van het basketbalspel waar scheidsrechters op toe moeten zien. Ten eerste omdat het voor de sport en dus ook voor het publiek erg vervelend is en ten tweede omdat het arbitrale trio dan duidelijk laat zien dat ze de leiding over de wedstrijd hebben. Iedereen met een fluit en een grijs pakje aan kan wel tien spelers met vijf fouten wegsturen maar in dit geval was de leiding hebben over een wedstrijd voor dit drietal totaal niet aan de orde en dat is eerlijk gezegd zeer kwalijk. Er zijn scheidrechters die juist met dit soort onderdelen van een wedstrijd meteen korte metten maken. Helaas zijn deze mensen nauwelijks meer op de velden te vinden en zijn we nu vaak overgeleverd aan individuen die het nodige niveau zeker nog niet halen.

Nijmegen won de wedstrijd en Nijmegen was na afloop natuurlijk erg blij. Op het gebied van sportiviteit was het een wedstrijd die we allemaal maar gauw moeten vergeten, want eerlijk gezegd was het allemaal te zot voor woorden. Dit soort wedstrijden moet je als supporter niet te vaak zien want het zou je bijna de lust ontnemen om je club elke keer maar weer door het hele land achterna te reizen. Maar goed, even slikken en weer doorgaan, dat is het credo. Vandaag beginnen we weer gewoon met een stand van nul tegen nul en dat de beste maar moge winnen. Basketbal is en blijft een fantastische sport zolang iedereen zich maar aan de geldende regels en fatsoensnormen blijft houden. Dat geldt voor spelers, coaches, supporters en ook zeker voor de scheidsrechters. Veel plezier bij de wedstrijd van vandaag.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten