zaterdag 17 maart 2012

170312: Mentale overwinning in Friesland

Wat in MartiniPlaza absoluut niet kan en mag en wat we trouwens in Groningen ook helemaal niet nodig hebben, kan wel in Leeuwarden. Een speaker die om de haverklap DEFENCE door de microfoon roept en een koortje wat via de omroepinstallatie te horen is met dezelfde tekst. Onbegrijpelijk. Je mag best een beetje partijdig zijn maar er zijn grenzen. Uit ervaring is bekend dat zoiets in Groningen meteen wordt aangepakt maar in Friesland mag het. Zo hebben we wéér een verschil tussen de Noordelijke provincies.

De aanwezige speaker deed overigens wel iets heel goed. Met nog een paar minuten te spelen bleef de klok tijdens de aanval van Aris (goh!) stilstaan wat in hun voordeel werkte. Iedereen zag het maar niemand greep in. Zeker 12 seconden kostbare speeltijd werd niet afgeteld en die tijd kon de thuisploeg goed gebruiken. Hakim ontplofte en probeerde op zijn manier en mogelijkheden om de tafel en de scheidsrechters hier op te wijzen. Het resultaat kan je bijna raden. Scheidrechter Zwiep liep op zijn geheel eigen wijze naar de coach toe en liet onder het toeziend oog van een nagenoeg uitverkocht Kalverdijkje zien wat hij er van vond. Hij dreigde Hakim met een T want in Zwieps ogen was het terechte protest niet volgens de regels. De speaker deed daarop iets heel goeds. Hij vertelde het publiek wat er aan de hand was met de klok en gaf Hakim gelijk. Dat maakte de dreigende actie van Zwiep helemaal frappant. Dat de speaker dit deed was geheel zijn eigen keuze. Ik ken speakers die dat niet gedaan zouden hebben. Want, wie had hier mentaal voordeel van?

150 Groningers, waaronder Wijzen en Demissionairen, waren aanwezig en zagen dat Donar de wedstrijd won door mentale kracht. Het bleef tot het einde spannend maar tussen de oren zat het goed. In het begin van dit seizoen mankeerde het daar nog wel eens aan maar het is duidelijk te merken dat op dat vlak door de ploeg grote stappen zijn gemaakt. Bryan Defares is hier het sprekend voorbeeld van. Hij laat zich niet gek maken en leidt de ploeg op de momenten dat het nodig is. Temporiseren en de lijnen uitzetten en dan uiteindelijk de vrije man weten te vinden. Toch was de wedstrijd niet heel fraai en overtuigend. Vooral het aantal turnovers (20 stuks) waren veel te veel. Met regelmaat vloog de bal ergens naar toe waar hij absoluut niet hoorde en dan geef je de tegenstander de kans om weer tot scoren te komen. De schotpercentages waren redelijk en mede door een goed spelende Wyatt bleven beide ploegen continue bij elkaar in de buurt.

Leeuwarden had inside weinig te vertellen. Ze moesten het met name hebben van het schieten van afstand en in je eigen speelhal is dat altijd lekkerder dan in een uitwedstrijd. De nieuwe speler Rozzell maakte totaal 19 punten maar indrukwekkend speelde hij niet. Hij forceerde met regelmaat maar zijn ballen vielen zowaar vaak goed. Reboundend waren ze duidelijk de mindere en dat is toch een essentieel onderdeel van het spel. Opvallend was dat de punten van de bank bij Aris bijna gelijk waren als bij ons (22-23).



Na de overwinning tegen Leiden was dit een belangrijk duel voor ons. We hoeven niet meer te kijken naar een jaar geleden maar iedereen weet hoe het toen in Leeuwarden verliep. Niet geweldig spelen maar wel winnen, dan maak je grote stappen in de goede richting. Opvallend is dat vanavond, maar ook in Leiden afgelopen woensdag, Bell weer als startende point begon. Daar zullen ongetwijfeld goede argumenten voor zijn en zoals bekend, een wedstrijd duurt 4 kwarten. In de slotfase was een zeer vergelijke situatie met afgelopen woensdag. Door vrije worpen kon de voorsprong worden uitgebouwd maar beide gingen mis. Woensdag overkwam dat Wesby en vanavond betrof het Wyatt. Daarna maakte Wyatt het helemaal goed door een zeer effectief Block waardoor Leeuwarden niet tot scoren kon komen.

Leiden wint nipt van Weert en wij staan nog steeds bovenaan op de ranglijst. Hoe de tussenronde straks ook zal uitpakken, het doel is helder, alles winnen. De ploeg heeft die ambitie ook duidelijk uitgesproken en dat is voor de komende periode het streven. Met de gegroeide mentale weerbaarheid is dat ook een terechte keuze en dat zou dan tot mooie series in de play-offs kunnen gaan leiden. We wachten het af. Volgende week een oefenwedstrijd in België en dan gaat het circus weer gewoon verder. We zijn en blijven er bij.

3 opmerkingen:

  1. Ik ben weer bijgelezen, dank!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. HJ je bent en blijft een SUKKEL

    BeantwoordenVerwijderen
  3. roze bril mag wel hoor, maar dit klinkt wel wat zielig voor een titelkandidaat.

    BeantwoordenVerwijderen