zondag 4 maart 2012

040312: Programma voor 060312

Hoog- en laagvliegers

De laatste thuiswedstrijd is alweer meer dan twee weken geleden en zoals u weet, toen wonnen we met 5 punten verschil van Zwolle. Daarna volgde het jaarlijkse Basketbal Gala in Zwolle en afgelopen weekend speelden we de uitwedstrijd in en tegen Rotterdam.

Door het verlies van twee ploegen in dit seizoen is het qua agenda soms rennen en soms nagenoeg stilstaan. We hebben in dit jaar al een hele serie thuiswedstrijden gehad maar na vandaag gaat dat roer onverbiddelijk om. Het eerstkomende duel in MartiniPlaza staat pas weer op 14 april gepland en dat is meer dan 5 weken vanaf nu verwijderd. Reden om vandaag nog meer dan anders te genieten want we zullen er toch echt even zonder moeten doen. Tenzij u ondertussen nog eens een uitwedstrijd bijwoont want die mogelijkheid bestaat natuurlijk altijd. Die 14e april spelen we thuis tegen Rotterdam en dat was afgelopen zaterdag, de meest recente wedstrijd, ook de tegenstander. We wonnen de wedstrijd maar het verschil was minimaal. Met drie punten verschil werd het duel beslist met in de slotfase een hoofdrol voor Bryan Defares, de man die na zijn blessureleed nu weer volledig mee kon doen.

Het was een wedstrijd, zoals we wel vaker zien, met verschillende gezichten. De eerste helft verliep eigenlijk zoals je mag verwachten als je kijkt naar de posities op de ranglijst. We waren duidelijk de betere en kwamen ruim op voorsprong ondanks het feit dat David al vroegtijdig uitviel met een blessure aan zijn rug. In de tweede helft wist de thuisploeg sterk terug te komen wat in het vierde kwart zelfs leidde tot nog een gelijke stand. De slotfase werd daardoor enorm spannend maar iedereen kon na 40 minuten speeltijd opgelucht ademhalen en de twee punten konden mee in de bus terug naar het hoge Noorden. Conclusie: niet fraai maar wel gewonnen.

Van hoog- en laagvliegers in deze competitie kan je eigenlijk niet echt spreken. Dat suggereert namelijk dat het hoogst geplaatste team met de grootst mogelijke waarschijnlijkheid nagenoeg altijd wint maar de praktijk is vaak niet zo stellig. Weert en Rotterdam staan onderaan maar beide teams weten het ons elke keer toch knap lastig te maken. We zijn de twee wedstrijden om de NBB Beker tegen Weert zeker nog niet vergeten en ook Rotterdam uit was nu niet zo eenvoudig als je vooraf enigszins zou verwachten. In ons geval is er duidelijk een verschil merkbaar tussen uit- en thuiswedstrijden. In bijvoorbeeld Weert en Rotterdam is het duidelijk anders ballen dan in het vertrouwde MartiniPlaza. Op zich is dat ook niet zo verrassend maar met een flink aantal uitwedstrijden op het komende programma ligt er wel een grote uitdaging. Sportpsychologie is in dit kader wellicht een oplossing want wij zijn niet de enige club die thuis beter presteert dan in uitwedstrijden. De omstandigheden zijn anders, de publieke druk is groter en het reizen werkt in het nadeel. Mentale weerbaarheid en de ultieme focus zijn dan juist cruciaal om tot goede prestaties te komen. Toch zou dit aspect in de komende weken wel eens een hele grote rol kunnen gaan spelen want de agenda liegt er niet om. De kapers liggen op de kust. De verschillen in punten met Leiden en Den Bosch zijn minimaal dus de laatste fase van de competitie is zoals zo vaak bijzonder belangrijk voor de beste uitgangspositie voor de komende play-offs.

Vandaag gaat het niet zoals de vorige thuiswedstrijd tegen Weert om het puntenverschil waarmee me moeten winnen maar simpel om de essentie van sport, beter zijn dan je tegenstander. Dat betekent met minimaal één punt verschil de wedstrijd beëindigen en de nuttige winstpunten gewoon in je zak steken. Terugkijken naar de Bekerserie heeft geen zin meer want de wedstrijd van vandaag staat op zichzelf en moet ‘gewoon’ gewonnen worden om zo hoog mogelijk te eindigen. Een groot voordeel vandaag is het feit dat we thuis spelen met heel veel supporters die allemaal het zelfde doel hebben. We gaan het beleven. Veel plezier!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten