dinsdag 8 december 2009

081209: Programma voor 121209

Aan het woord: Marco van den Berg

12 december is het vandaag. Nog dik twee weken en het jaar zit er al weer op. Een tijd van bezinning, kort terugkijken en een blik op de toekomst. Dat geldt voor ons allemaal en voor onze coach is dat natuurlijk niet anders. Tijdens een gesprek in de afgelopen week vroegen we hem naar zijn bevindingen tot nu toe en wat de plannen zijn voor de komende maanden. Maar we begonnen het gesprek over zijn uitlatingen in de pers, na de afgelopen thuiswedstrijd tegen Leeuwarden.

´Ja klopt, ik heb na de bekerwedstrijd tegen Aris het woord “zorgelijk” gebruikt´, aldus coach Marco van den Berg. ´We hebben de uitwedstrijd tegen Nijmegen en thuis tegen Leeuwarden op rebounds verloren en dat is een slecht signaal. Er is absoluut geen sprake van een vorm van corruptie in de ploeg maar het is een kwestie van eb en vloed. Dat soort dingen gebeuren nou eenmaal, het is nu alleen de vraag hoe we daar mee omgaan. We werken heel hard en dan moeten we dus ook de grenzen opzoeken binnen de ploeg. Je moet die grenzen opzoeken om je als team ook af te kunnen bakenen. Rebounden is een uiting van commitment om heel hard te willen werken. Vergeet niet dat de positie van favoriet zijn soms best lastig is. Als `underdog´ kan je veel hebben aan incidentele goede resultaten, maar wij leggen de lat heel hoog en willen altijd goed presteren. De reden voor de lichte terugval is het gebrek aan scherpte in de ploeg. Dit moet dan niet door mij van de zijkant worden gecorrigeerd maar vanuit de groep zelf. Qua intern leiderschap moet het dus beter. Dat ontwikkelt zich ondertussen wel en daar werken we ook hard aan. Vergeet niet dat we een jonge ploeg hebben met individueel weinig tot geen kampioenservaring, dat speelt ook zeker een rol’.

´Maar begrijp me goed, ik ben over het algemeen tevreden. Wie had vooraf gedacht dat we in de competitie nu bovenaan zouden staan? Dat we aanstaande zaterdag een wedstrijd tegen Bergen op Zoom spelen om de eerste plaats is natuurlijk ook prachtig. De resultaten zijn goed en ook qua werkethiek en de sfeer in de ploeg is het allemaal prima. We staan er goed op. Alleen het ontwikkelingsproces naar een echt topteam worden is duidelijk aan de gang. Het leiderschap is nog niet uitgekristalliseerd en het zelfcorrigerende element van de ploeg is nog onvoldoende. Juist in situaties onder druk ontwikkelt dat zich verder en dat moeten we afwachten. Vergeet ook niet dat deze ploeg stevig belast wordt. We trainen hard en spelen zware wedstrijden. Dat is ook een reden van de recente mindere reboundkracht en het missen van relatief veel driepunters. Zo nu en dan moet je ook temporiseren. Afgelopen weekend is de ploeg 2 dagen vrij geweest en na de uitwedstrijd tegen Rotterdam van volgende week zijn ze een week vrij. Dat is ook wel even goed voor ze´.

´We hebben dit seizoen al weer heel veel meegemaakt. Het vertrek van Townes, blessures bij Steve en Tim en diverse griepgevallen, dat leidde toen wel even tot een echte crisis binnen de groep. Het was voor mij heel interessant om te zien hoe de veranderende chemie tot een nieuwe situatie ging leiden. We zijn die periode overigens goed doorgekomen. Zoiets kost ook gewoon tijd. Matt Haryasz is nu al echt een onderdeel van de groep en ik ben ook zeker tevreden over hem. Hij is aanvallend zeker een talent in de low-post, zoiets heb ik in jaren niet zo gezien. Verdedigen is niet zijn sterkste punt maar hij ontwikkelt zich absoluut goed’.

En de plannen voor de nabije toekomst? ‘We zetten de lijn gewoon door. De puntjes verder op de i zetten en harder trainen om de belastbaarheid verder op te voeren. Wij willen de nummer één zijn en dat is iets wat uiteraard druk met zich meebrengt waar we mee om moeten leren gaan. Zoals ik al zei, we moeten ons natuurlijk wel realiseren dat dit een nieuw en een jong team is. Het interne groepsproces kan daarom nog alle kanten op. Het zal echt niet alleen maar crescendo gaan richting de play-offs. Het ultieme leiderschap zal nog naar boven moeten komen. Ik kan als coach dat proces beïnvloeden maar niet bepalen. Natuurlijk heb ik er alle vertrouwen in dat het goed komt en dat is ook voor mij ook een prachtige uitdaging’.

Marco van den Berg, een enorm gedreven coach die heel goed weet waar hij mee bezig is. Zoals hij al zei, het is prachtig om vandaag om de eerste plaats op de ranglijst te gaan spelen. Zo sluiten we het jaar 2009 hier in Martiniplaza op een geweldige manier af. De ploeg is er helemaal klaar voor. U ook?!

3 opmerkingen: