donderdag 17 december 2009

171209: No Prima Donna's

U zult de kreet ongetwijfeld al een keer hebben gehoord. `No Prima Donna´s´ is het thema wat coach Marco van den Berg dit seizoen gekozen heeft als motto voor GasTerra Flames. Het gaat over de normen en de waarden in de topsport zoals onze coach het ziet. Welke afspraken maak je met elkaar en hoe werken we samen om zo het hoogst mogelijke te bereiken. Om dit thema goed duidelijk te maken heeft Marco van den Berg een presentatie gemaakt die als eerste aan het team aan het begin van het seizoen is gepresenteerd. Daarna is het ook aan anderen vertoond en afgelopen week kregen diverse mensen van de pers ook de mogelijkheid om de toelichting van dit thema van de coach aan te horen. Een verslag:

De presentatie begint met muziek. Het is een fragment van een live concert van Van Morrison, ‘Live in San Fransisco’. Het fragment geeft duidelijk aan welke boodschap de coach wil overbrengen en de kreet´No Prima Donna´s´ komt met regelmaat voorbij.

`Winners are made, not born…´

De presentatie is onderverdeeld in 4 groepen:
- 1 Opofferingsgezindheid
- 2 Een vechtmachine
- 3 Emotionele kracht
- 4 Geen smoesjes

1.
De basis van een topteam wordt gelegd doordat men zich voor elkaar wil opofferen. Negatieve gewoontes moeten veranderen of verbeteren. Het gaat om de prestatie van het team, niet om het individu. Bijvoorbeeld de hoeveelheid speeltijd. Een aantal spelers in ons team waren voorheen gewend om veel speelminuten te maken. Door de samenstelling van deze groep kan het zijn dat bepaalde spelers minder minuten maken omdat het voor de teamprestatie beter is om meer te rouleren. Een ieder wordt geacht zich hierin te schikken. Voor de statistieken geldt hetzelfde. Elke speler is een onderdeel van deze ploeg. Het gaat niet om individuele statistieken maar om de teamprestatie.

Zoals J.F. Kennedy ooit zei: Vraag niet wat het land voor jou kan doen maar wat jij kan doen voor het land. Verander het woord ‘land’ door het woord ‘team’, dat is de manier waarop wij willen samenwerken.

2.
Veel onderdelen van het spel zijn niet meteen terug te vinden in statistieken. Bijvoorbeeld: de absolute inzet in het rebounden, hard en overtuigend een duel in gaan, vol overgave duiken naar een losse bal en het forceren van fouten van een tegenstander. Juist deze aspecten maken van een ploeg een topploeg. Onvoorwaardelijk keihard willen werken voor het beste resultaat. Meer dan 100% inzet vertonen en simpelweg niet verslappen.
Dit onderdeel van het spel moet elke dag worden getoond. Elke training moet maximaal zijn. Als deze inzet niet kan worden gegeven is het beter om maar gewoon niet te gaan trainen. Het team fungeert als een vechtmachine en alle spelers zijn daar een onderdeel van. Individuele verslapping kan daar simpelweg geen onderdeel van zijn.


3.
Een belangrijk onderdeel is leren omgaan met emoties. Hoe een wedstrijd ook verloopt, we breken niet. We laten ons niet kennen en blijven tot de laatste minuut keihard werken voor het beste resultaat. Negatieve emoties zijn niet welkom. Het gaat om de positieve emoties en daar moeten we elkaar mee helpen.
Natuurlijk zijn agressief gedrag of de tegenstander bewust pijn willen doen uit den boze. Maar dat wil niet zeggen dat je je eigen territorium niet mag verdedigen. Als je als speler door een tegenstander wordt geprovoceerd moet je duidelijk aangeven waar jouw grenzen liggen. Vanzelfsprekend doe je dit dan op een sportieve manier.

Technische fouten horen daar niet bij, uitzonderingen daar gelaten. Wees niet bezig met de wedstrijdleiding. Daar kan je als speler toch niets aan veranderen. Mocht het nodig zijn dan probeert de coach vanaf zijn positie wel om iets aan de leiding duidelijk te maken.

Een ieder doet altijd actief mee met de ‘huddle’, een korte samenkomst van de groep om de teamprestatie te benadrukken. Ook als het even tegenzit is dit juist een belangrijk onderdeel van het teamproces. Niemand uitgezonderd.

‘Trashtalking’ doen wij niet aan mee. We respecteren onze tegenstander en de wedstrijdleiding. Mondje dicht en niet provoceren.

Uniformiteit is belangrijk. Een ieder is gelijk. Dat uit zich bijvoorbeeld al in de warming up voorafgaand aan een wedstrijd. Als we afspreken dat iedereen de middellijn aanraakt dan geldt dat dus voor iedereen.

Afspraak is afspraak.

Nooit zichtbaar opgeven. Ook al staan we achter, we verslappen niet. Een wedstrijd duurt veertig minuten. Mochten we na 40 minuten toch verliezen dan moet de conclusie zijn dat we te weinig tijd hadden om alsnog te winnen. Het doel is juist om de tegenstander te laten opgeven, om ze te breken.

Zelfpromotie kennen we niet. Elk individu is ondergeschikt aan het team. Niemand is groter of belangrijker dan een ander.

4.
Smoesjes doen we niet aan. Dit is een vorm van werkethiek die heel belangrijk is. Zo leer je ook om goed om te gaan met tegenslagen. Ben je te laat voor een training of een wedstrijd dan doe je simpelweg niet mee. We faken geen blessures na bijvoorbeeld een gemiste bal. Als een bal wordt gemist dan is het prioriteit om de inzet juist te verhogen om dit niet weer te laten gebeuren.

We verwachten van iedereen altijd een positieve lichaamstaal. We gaan altijd voluit. Mocht je bijvoorbeeld een sprint niet helemaal voluit kunnen gaan dan wordt je gewisseld want dan ben je blijkbaar moe. Goed en hard trainen is elke dag van het grootste belang. Voel je je niet helemaal goed en kan je geen 100% geven dan train je simpelweg niet mee.

Dit zijn de uitgangspunten die de coach heeft vastgesteld voor deze ploeg. Van een ieder wordt verwacht dat men zich hier volledig aan conformeert en zich ook zo inzet. Zo ontstaat een topsportcultuur waar niet alleen het team maar ook de hele club GasTerra Flames zich volledig aan wil binden. Het is een manier van werken die veel discipline vraagt en ook veel energie kost. Maar als iedereen zich hierin schikt zullen de resultaten daar ook duidelijk het gevolg van zijn. Wij willen altijd winnen en de beste ploeg zijn. Dat is het motto van GasTerra Flames.

Meerdere spelers heeft reeds te kennen gegeven dat dit het hardst werkende team is waarvoor ze ooit hebben gespeeld. Ze vinden dit een geweldige ervaring, zeker ook omdat de goede resultaten het gevolg zijn van deze instelling en strategie.

No Prima Donna’s.

1 opmerking:

  1. Zelfs in New York is je site goed bereikbaar ;).

    Mooi geschreven!

    BeantwoordenVerwijderen