zaterdag 19 december 2009

191209: De laatste winst van 2009

Zo, laat het kerstreces maar beginnen. 14 wedstrijden gespeeld en 2 verloren, dan mag je absoluut met een tevreden gevoel de kerstdagen in gaan.

Nee, de reis ging vandaag niet naar Rotterdam. Met de huidige weersomstandigheden leek het me niet heel verstandig om zo´n lange reis te gaan maken. Een groep van zo´n 20 supporters uit Groningen besloten anders en daalden wel af naar het zuidwesten. Daar zagen ze in ieder geval een bijzondere eerste helft tegen de hekkensluiter van de competitie. Na een flinke bliksemstart van Donar kwamen de Rotterdammers toch weer flink terug en kwamen met een stand van 22-20 zelfs even voor te staan. Gelukkig bleef dit beperkt tot één moment in de hele wedstrijd. De russtand was 24-32 tegen bijzonder matige percentages aan onze kant. Volgens een betrouwbare ooggetuige was het gewoon slecht. Het team was niet scherp en niet geconcentreerd. De tweede helft was gelukkig van een hele andere orde. Niet dat de vlammen er opeens vanaf sloegen maar het was in ieder geval beter dan de eerste helft.

De wedstrijd eindigde in 49-77. Een double double van Haryasz (10/15), ook 15 rebounds van Ellis en Bauscher werd topscoorder met 14 punten. Totaal 47 tegen 34 teamrebounds. De schotstatistieken waren wel heel matig. 10 uit 23 vrije worpen, 3 uit 16 driepunters en 32 uit 64 tweepunters. Maar ach, dat soort dingen kunnen wel eens gebeuren. Matig spelen en toch winnen, dat siert een topploeg. Het kan simpelweg niet altijd alleen maar Hosanna zijn.

Zo wonnen we de laatste wedstrijd van het jaar 2009 en kunnen we allemaal trots zijn op onze club. We doen het gewoon prima en dat biedt veel perspectief voor de komende maanden. Bauscher en Haryasz zijn vandaag niet mee teruggereden naar de Top of Holland. Ze zijn richting Schiphol gegaan om zo snel mogelijk af te reizen naar hun familie aan de andere kant van de plas. De rest van het team zal grotendeels de komende kerstdagen in Nederland vieren. En dat is natuurlijk geen straf. Sterker nog, op dit soort dagen mogen we toch maar weer blij zijn dat we in Groningen wonen. Een flink pak sneeuw en het glazen huis op de Grote Markt. Het kon minder. De sfeer is gezellig en leuk en de koude buitentemperatuur geeft de juiste beleving voor deze tijd van het jaar. Vanmiddag kreeg ik zelfs op de Grote Markt een microfoon en een camera van TV Noord voor mijn neus met het verzoek een nieuwjaarswens uit te spreken. Binnenkort zal dit vast wel op televisie verschijnen. De boodschap was in ieder geval helder, laten we over ongeveer 5 maanden met meer mensen op de Grote Markt komen te staan dan dat er nu met deze temperaturen mensen aanwezig zijn om even te kijken naar de drie diskjockeys. Met een groet aan alle Donarfans natuurlijk.

Trouwens, prima Groningen-promotie weer. Een mooi evenement dat glazen huis. Leuk om even te kijken en via televisie of radio te volgen. Jammer dat de geluidsapparatuur het bij de opening gisteravond liet afweten. Ik weet toch bijna zeker dat een niet onbekend bedrijf uit de Groningse basketbalwereld dit zou verzorgen…Ook wellicht last van de kou?

Tot slot, de boodschap van onze voorzitter van vandaag in de krant was overduidelijk. Vervelende supporters kunnen en willen we missen als kiespijn. We scheren niemand over één kam maar dit soort excessen moeten we absoluut buiten de deur zien te houden. Ik loop al meer dan 25 jaar rond in deze basketbalwereld en nog nooit zijn er zoveel incidentjes geweest als in dit jaar. Een oproep: laten we als goed voornemen het vooral gezellig houden met elkaar en 2010 zien als een fantastisch basketbaljaar. Daarbij mogen we elkaar best eens aanspreken op elkaars gedrag als dat nodig mocht zijn. We zijn tenslotte één grote familie, met een groot gezamenlijk doel en vol respect voor anderen. Lees de beweegredenen van onze coach nog maar eens binnen zijn thema ‘No Prima Donna’s’. Zoiets zou ook perfect passen bij ons als supporters. Ik zet mijn handtekening er in ieder geval onder, wie volgt?

4 opmerkingen: