zondag 13 december 2009

131209: Koploper

http://www.spotgroningen.nl/nl/spotjes/topbasketbal-in-groningen-bij-gasterra-flames

De coach van Bergen op Zoom, Erik Braal, vond de eerste vraag die hem in de persconferentie werd gesteld niet zo leuk. Hij vond het zelfs cynisch. De vraag was ´een wedstrijd om de eerste plaats en dan met bijna 20 punten verliezen, hoe kan dat?´ Er zijn verschillende vertalingen van het woord ‘cynisch’ waaronder ‘bitter’ en ‘spottend’. Van beide was absoluut geen sprake. Het waren gewoon de feiten. Waarschijnlijk was Erik niet zo gelukkig op dat moment en reageerde hij iets te emotioneel. Dat is ook wel weer te begrijpen.

3450 bezoekers zagen een heerlijke wedstrijd tegen de ploeg uit Bergen op Zoom. De strijd om de eerste plaats is voorlopig wel duidelijk. Wij zijn tot op heden de beste ploeg van de competitie. Bergen op Zoom straalde ook niet uit dat het een ploeg is die om de echte hoofdprijzen meedoet. Er lopen een paar goede spelers in dat team maar, zo op het oog, de gretigheid ontbreekt. Voorafgaande aan de wedstrijd was het leuk om te zien hoe Bauscher, Ellis en Defares even een onderonsje met elkaar hadden. Deze drie zaten vroeger bij elkaar op de Boise State Universiteit en kennen elkaar door en door. Nu speelden ze tegen elkaar in Martiniplaza in Nederland en de beste ploeg won.

Het leek wel of de ploeg uit Bergen op Zoom geen leider in het veld had. Allemaal speelden ze zeer gedisciplineerd maar er ontbrak iets. De invloed van de twee ervaren coaches, Braal en Van der Belt, was duidelijk merkbaar. Misschien is het regime wel té gecontroleerd maar dat is op afstand moeilijk vast te stellen. Feit is dat ze de plek op de ranglijst niet echt konden waarmaken en nu twee keer van ons hebben verloren.

Matt Haryasz, vanaf zijn eerste wedstrijd was al duidelijk te zien dat deze man veel potentie heeft. Hij moest alleen nog even op stoom komen. Nou, die stoom begint te komen. Vooral in de eerste helft speelde hij een monsterpartij. Prachtige center-moves, goede posities en sterk in de rebounds. 19 punten (11 uit 13) en 5 rebounds in de eerste helft, daar mag je mee thuiskomen tijdens de kerst. In de tweede helft viel hij een beetje terug. Dit kwam mede door de felle verdediging die hij op zijn dak kreeg. Koenis, een aanstormend talent, moest alles uit de kast halen om Matt uit positie te brengen. Dat het niet allemaal reglementair was hoort een beetje bij de sport zolang de scheidsrechters maar een oogje in het zeil houden. De dunk waarmee hij het 100ste punt veiligstelde was indrukwekkend. Niet alleen om de score zelf maar vooral ook om zijn reactie naar het publiek meteen daarna. Zo’n vonk slaat meteen over en de zaal ontplofte bijna.

Dan Robby Bostain, afgelopen week nog licht geblesseerd maar zaterdag was hij er helemaal klaar voor. In de eerste helft maakte hij 7 punten maar in de tweede helft was hij helemaal los. De echte veldheer is opgestaan en maakte dit tijdens de wedstrijd volledig waar. Totaal 29 punten waarvan 6 driepunters. Zijn veldoverzicht is prima en hij weet precies wanneer hij zelf tot scoren moet en kan overgaan. Een echte top-speler.

Marco was de afgelopen week kritisch over zijn team. Blijkbaar is het kwartje gevallen want Flames speelde een prima wedstrijd waarbij de reboundkracht overtuigend was en het leiderschap ook duidelijk aanwezig was. Zo zie je maar weer dat pijnpunten best genoemd kunnen worden want dan kan je er ook iets aan doen. En dat was tijdens deze wedstrijd duidelijk te merken.

Volgende week nog even naar de hekkensluiter van deze competitie, Rotterdam. De kans dat we die winnen schat ik op 99%. En dan kunnen we met een tevreden gevoel de kerstdagen tegemoet treden. Het belooft nog een heel erg mooi komend half jaar te worden…

Langs deze weg nog de complimenten aan de club voor de uitgedeelde kerstpakketten aan de medewerkers. Grote klasse!

1 opmerking:

  1. Proficiat alvast met het Kerst-kampioenschap. En wat een schot-stats tegen BoZ: met 52,8 en 61,9% (!) voor resp. 2 en 3 punters kun je thuiskomen. En over PIEKEN gesproken; voor de Kerst zeker niet te vroeg, maar ...
    TvA

    BeantwoordenVerwijderen