zaterdag 12 september 2009

120909: Cuxhaven

Leuk zo'n avond. Niet honderden kilometers te hoeven rijden en toch live kunnen genieten van het spel van de FC op eredivisie live en tegelijkertijd van de Flames in Duitsland via internet. Toch best wel handig zo'n abonnement bij Ziggo. De videostream van zaplivetv was met ongeveer 85 kijkers en één camera keurig verzorgd waardoor de wedstrijd goed te volgen was. Zelfs de ongeveer 10 fans uit Groningen, waaronder de voorzitter met zijn vrouw, waren goed te zien.

Over de FC tegen Heerenveen zal ik niet teveel zeggen. Anderen hebben daar veel meer verstand van dan ik. Dat de competitiestand met 2 punten uit 5 wedstrijden zwak te noemen was staat niet ter discussie. Vlak voor het sluiten van de markt wist de club nog 2 buitenlanders binnen te halen waardoor de verwachtingen meteen met sprongen vooruit gingen. De nieuwe spits maakte zijn 'sluipmoordenaarskwaliteit', aldus de trainer Ron Jans, in de tweede helft helemaal waar met een mooie goal:0-1. 5 punten uit 6 wedstrijden, lagere premies voor de spelers en nu al een tekort op de financiële balans voor het komende seizoen. Toch leuk om naar te kijken dat voetbal.

Het spel van de Flames was niet echt denderend om naar te kijken. Maar ja, daar zijn oefenwedstrijden voor. Leren samenspelen en leren van gemaakte fouten. Daarbij is het vooral van belang dat de tegenstander van een hoog niveau is en dus ook flinke tegenstand biedt zodat de eigen krachten en mogelijkheden zo goed mogelijk worden getest. Vanuit dat oogpunt is het wel een beetje jammer dat we tijdens de open dag voor de derde keer deze voorbereiding een wedstrijd gaan spelen tegen Pepinster uit België waar we nu al twee keer van hebben gewonnen. Van mij had bijvoorbeeld Amsterdam of Den Bosch de tegenstander mogen zijn. Den Bosch omdat ze op papier de sterkste tegenstander van de komende competitie zijn en Amsterdam omdat het leedvermaak over alle perikelen van 020 mij gewoon een goed gevoel zou geven.

De ruststand was 49-56. Daarvoor was er zelfs nog een tussenstand van 13 tegen 30. Na rust kwamen de Duitsers wel beter in de wedstrijd maar uiteindelijk wonnen we de oefenpot met 61-70.

Opvallend was dat Bas het aardig deed. In ieder geval beter dan de vorige kansen die hij kreeg. Ook Tim viel positief op en was wellicht ook de beste speler van deze avond. Eerder schreef ik al iets over de point-positie van het team. Ook vandaag was dat het zorgenkindje. Bostain is (nog) geen echte leider. Zijn spel is voorspelbaar en weinig dreigend. Een groot verschil met de nummer 1 van afgelopen seizoen Torey Thomas. Vervanger Royé deed het best aardig en speelde ook een flink aantal minuten. Eerlijk gezegd is er momenteel weinig verschil tussen deze twee pointguards. Dat zegt dan natuurlijk wel meer over Bostain dan over Royé. Het teamspel wordt wel steeds beter en zeker verdedigend zit het al aardig in elkaar. Toch is de spelverdelerpositie een hele belangrijke voor dit team. De lijnen uitzetten, het tempo kunnen bepalen en vooral zelf ook een contstante dreiging hebben. Gelukkig zijn er nog een paar weken te gaan voordat de competitie gaat beginnen. Wil de echte veldheer nu opstaan?

Bauscher speelde een onopvallende wedstrijd en was ongelukkig in zijn schotpogingen. Toch krijgt hij van mij in alle opzichten het voordeel van de twijfel. Deze man heeft vorig seizoen al laten zien dat hij een wedstrijd kan doen kantelen. Zijn rol is dit jaar natuurlijk compleet anders dan vorig seizoen in Leeuwarden maar de capaciteiten heeft hij zeker!

Naschrift:
De wedstrijd van zondag, de finale, werd ook gewonnen waardoor de Flames de eerste beker van het seizoen binnen hebben weten te slepen. Een puike prestatie in dit voorseizoen!
(foto: Ben Kah)

Dan nog even iets heel anders. Info van coachbox.info: Amsterdam heeft steun gevraagd aan de gemeente Amsterdam. De gemeente heeft het volgende statement daarover uitgesproken:

Op grond daarvan heeft het college, conform het verzoek van EclipseJet, uitstel van betaling toegestaan voor de huur van de sporthallen Zuid tot een bedrag van maximaal €95.000. Hiervoor zal nog een betalingsregeling worden getroffen. Daarnaast stelt het college voor om een incidentele financiële tegemoetkoming te verlenen van € 160.000. Het college heeft de wethouder sport toestemming gegeven om hiervoor dekking te zoeken in de sportbegroting 2009, en daaraan de voorwaarde verbonden dat recht wordt gedaan aan de doelstellingen van het Amsterdamse sportstimuleringsbeleid.

Zo gaat dat dus. Een paar arrogante personen hebben die club de afgelopen jaren financieel gesteund en zijn daar zelfs kampioen mee geworden. Vervolgens laten ze het volledig springen. Nu moet de gemeente met flinke bedragen bijspringen. Ik zou één vraag willen stellen: Waarom? Voor de fans? Nee, hou die belastingcenten dan maar in de pocket. Er komt daar toch geen hond kijken.

2 opmerkingen:

  1. Zie mijn (Edwin's) opmerkingen over het spel van Bostain bij mijn verslagen van de oefenwedstrijdewn in België; de beste man is (nog?) niet in goede doen.

    Wat te doen als dit aanhoudt? Bostain heeft een contract voor 2 jaar getekend, maar komt vooral dribbelend met zijn linkerhand en verdedigend 1 tegen 1 te kort. Daarnaast schiet hij niet. Allemaal zaken die we toch hadden kunnen scouten......

    Oh ja, Thomas heeft nog geen contract voor dit seizoen op zak....

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Edwin: Ik had de verslagen gelezen en zo blijkt maar weer dat we een vergelijkbare mening hebben. Wat mij vooral opvalt is zijn beperkte dreiging en zijn matige schot. Of het goed komt? Tja, dat is de vraag. Bostain is een hele andere speler dan Torey en ondanks zijn huidige werkloosheid op dit moment denk ik dat het geld ontbreekt om hem er nog bij te halen..

    BeantwoordenVerwijderen