donderdag 3 mei 2012

030512: Programma voor vandaag

Nieuwe ronde, nieuwe kansen

Met deze pakkende woorden beginnen we vandaag aan de halve finale van de Play-offs. Er zijn nog vier ploegen over die strijden om het landskampioenschap en GasTerra Flames is daar één van.

48 uur geleden waren we hier bijeen en zagen we een matige wedstrijd tegen Zwolle die na twee verlengingen toch winnend werd afgesloten. Slecht spelen en toch winnen is ook wat waard en daarmee werd het doel bereikt, de Poule als eerste eindigen. Overtuigend was het niet maar wie maalt daar nu nog om. Vandaag beginnen we aan een nieuwe ronde waarbij het thuisvoordeel gelukkig wél een rol speelt. Omdat we in de competitie boven Den Bosch zijn geeindigd hebben wij het thuisvoordeel en dat zegt wat in Groningen. De ploeg die als eerste drie duels wint staat ‘gewoon’ in de finale van dit seizoen. Dat thuisvoordeel zou wel eens een hele grote rol kunnen gaan spelen en dat hebben we verdiend door als tweede de reguliere competitie te eindigen.

Groningen tegen Den Bosch zijn al jaren prachtige wedstrijden en dat zal deze serie niet anders zijn. De ploegen zijn flink aan elkaar gewaagd en emoties spelen daarbij een grote rol. Sommige spelers die nu in het rood spelen waren ooit een tijdelijke Groninger en dat geeft bij deze serie toch een apart gevoel. We noemen geen namen maar u weet ongetwijfeld om wie het gaat. Den Bosch heeft in de poule ook wisselvallig gepresteerd en moest alles uit de kast halen om deze halve finale te bereiken. Ze verloren kansloos van Leeuwarden maar wonnen vervolgens van de huidige landskampioen Leiden. Maar, resultaten uit het verleden betekenen vanaf nu helemaal niks meer. Play-off basketbal is zo heel anders dan al het voorgaande. De ploegen treffen elkaar nu minimaal drie keer en maximaal vijf keer. Steeds dezelfde tegenstander en dat in een korte periode waarin de serie moet worden afgewerkt. Nu gaan ook vermoeidheid, fitheid en mentale weerbaarheid een rol spelen. Wie is het fitst om zoveel wedstrijden in korte tijd te spelen en wie heeft de energie om elke keer weer alles uit de kan te halen. Vandaag zien we de ploegen voor het eerst tegen elkaar spelen en ook nu geldt vanzelfsprekend, de eerste klap is een Groningse daalder waard.

Ook wij moeten er vandaag helemaal klaar voor zijn. Afgelopen dinsdag zat de sfeer er nog niet helemaal goed in maar dat wordt vandaag compleet anders. Dat gaat ook bijna vanzelf omdat deze tegenstander toch van een heel ander kaliber is dan Zwolle. Nu staat de zesde man min of meer ook op het veld en dat is een factor van betekenis. Tegen zes spelers spelen is toch een stuk lastiger dan tegen vijf. Voor diegene onder u die eerder zo’n serie hebben meegemaakt is het niks nieuws. MartiniPlaza kan trillen op haar grondvesten en dat is hier al vaak gebeurd. Vandaag zal dat ook zeker weer gaan gebeuren en zo helpen we de ploeg op alle mogelijke manieren om de winst binnen te slepen. Natuurlijk helpt het dan om ook in Den Bosch aanwezig te zijn en het team te ondersteunen. Zondag is de eerste uitwedstrijd en er rijden treinen, bussen en auto’s naar het zuiden om Donar! in de Maaspoort te scanderen.

Ja, het is een nieuwe ronde met nieuwe kansen. Een aantal spelers heeft ervaring met dit soort omstandigheden en hebben vaker in zo’n situatie gestaan. Die ervaring zal vandaag absoluut een rol gaan spelen en samen met het eerder genoemde thuisvoordeel hebben we een streepje voor. Natuurlijk heeft ook Den Bosch een hoop ervaring in huis maar het echte voordeel ligt toch aan onze kant. Dat moet ons helpen om deze serie winnend af te sluiten. Vandaag zetten we de eerste stap en zondag de tweede. Play-off basketbal, dat is toch het mooiste wat er is!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten