vrijdag 11 mei 2012

110512: Programma voor 130512

De Beslissing

De vijfde wedstrijd in deze halve finale en dat nota bene op Moederdag. Afgelopen donderdag trok Den Bosch de stand weer gelijk en is vandaag dus de dag der dagen, beslissend en doorslaggevend.

Al het voorgaande is nu niet meer belangrijk. We hoeven het dus niet meer te hebben over diskwalificerende fouten, schorsingen, de gastvrijheid in Den Bosch of willekeurige cijfers of statistieken. Deze wedstrijd valt de beslissing over wie de komende week mag gaan beginnen aan de grote finale. Dat Leiden de tegenstander is in de finale is nu ook niet relevant. De twee ploegen die in deze serie hun thuiswedstrijden wonnen moeten vandaag uit gaan maken wie de sterkste, de slimste en de beste is. Eén groot voordeel daarbij is het feit dat dit zal worden uitgevochten in MartiniPlaza, niet voor niks ook wel genoemd, de Hel van het Noorden. De opkomst bij de voorgaande thuisduels in deze serie was niet echt groot maar de sfeer zat er aldoor prima in. Vandaag zal dat ongetwijfeld niet anders zijn want nu staat er iets groots op het spel en elke Donarfan is, net als de spelers, tot op het bot gemotiveerd om, binnen de normale gangbare normen, er alles aan te doen om de overwinning binnen te slepen. En dat is voor ons niks nieuws. We hebben al wel voor hetere vuren gestaan dus ook vandaag zal elke aanwezige weer kunnen ervaren dat Groningen nog steeds dé basketbalstad van Nederland is.

Dat thuisvoordeel dat we hebben bereikt door boven Den Bosch te eindigen in de reguliere competitie is een prachtig gegeven en komt ons nu uitstekend van pas. Door de jaren heen is al vaak gebleken dat de thuisploeg in zo’n situatie de wedstrijd wint en dat heeft natuurlijk alles te maken met het eigen publiek, de bekende omgeving en het comfortabele gevoel. Dat betekent niet dat het automatisch ook gaat gebeuren. De strijd van vandaag zal intensief, stevig en op het scherpst van de snede gespeeld worden. En zo hoort dat ook in Play-off basketbal. De ploeg van coach Hakim Salem heeft al vaker laten zien dat ze vleugels krijgen als de zesde man nadrukkelijk aanwezig is. Vandaag is uw taak dus groter dan het hele afgelopen seizoen. Maar dat spreekt voor zich en zal ongetwijfeld te zien en te horen zijn.

Na 40 minuten basketbal is er dus een winnaar, maar ook een verliezer. De ploeg die vandaag verliest is uitgeschakeld en heeft per direct vakantie. Ook dat hoort bij sport. Winst en verlies liggen soms heel dicht bij elkaar en daarbij kan één punt zomaar beslissend zijn. En wat maakt dan het grote verschil? Vertrouwen hebben in eigen kunnen en doen waar je goed in bent. Beide ploegen zijn gelukkig weer op volledige sterkte en dat hoort ook zo bij zo’n belangrijke wedstrijd. De mannen kunnen nu onderling uitmaken wie de beste is en nogmaals, we zijn maar wat blij dat die beslissing hier in MartiniPlaza zal gaan vallen.

Natuurlijk moet u genieten van het feit dat u er gewoon bij bent. Maar dat is vandaag niet voldoende. U heeft een rol en die is belangrijk. Laat u horen en zien en steun de ploeg tot de allerlaatste minuut. Veel plezier!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten