maandag 7 mei 2012

070512: Programma voor 080512

De derde

De eerste thuiswedstrijd tegen Den Bosch in deze best-of-five serie werd redelijk eenvoudig gewonnen. We wonnen drie kwarten met overmacht en alleen in het derde kwart wisten de Bosschenaren zichzelf enigszins te laten zien.

Het mooie van die eerste wedstrijd was dat het echt een teamprestatie was en dat niet één of twee spelers ver boven de rest uitstaken. De scores en de rebounds waren goed verdeeld en met name de spelers die van de bank kwamen droegen meer dan hun steentje bij. Tel daarbij op het grote aantal assists en blockshots, met name van Avis, en we zagen dus gewoon een prima wedstrijd die met 13 punten verschil werd gewonnen. De eerste klap is een daalder waard en zoiets geeft vertrouwen en kracht. Althans, dat zou je normaal gesproken mogen verwachten. Het tweede duel van afgelopen zondag in Den Bosch was daarentegen van een hele andere orde. Of de lange busreis, het late tijdstip of wellicht zelfs onderschatting daarbij wellicht een rol speelde is onbekend maar het was een totaal andere strijd in vergelijking met het eerste duel. Den Bosch verdedigde de thuisbasket met overtuiging en wij liepen continue achter de feiten aan. Alle vier kwarten werden verloren en het derde kwart zelfs met maar liefst 21-6. De hoeveelheid balverlies in die wedstrijd was ongekend. 25 keer aan onze kant en 7 bij de thuisploeg. Daar win je duidelijk geen (play-off) wedstrijd mee. En dat terwijl we de strijd om het aantal rebounds wel wisten te winnen. 80-54 werd het in Den Bosch.

Beide ploegen kennen dit seizoen wisselvallige periodes en dat was in de eerste twee wedstrijden ook duidelijk te zien. Maar na een goede start hier in Plaza was de tweede wedstrijd een slechte prestatie die hopelijk weer snel vergeten is. Dat geldt niet alleen voor de wedstrijd zelf maar ook voor het randgebeuren. Tijdens het tweede kwart in Den Bosch werd de wedstrijd korte tijd gestaakt omdat de Bossche aanhang zich niet kon beheersen. Nou is dat op zich niet zo heel bijzonder bij deze tegenstander maar toch is het triest om te constateren dat dit soort incidenten de wedstrijd blijkbaar kunnen beïnvloeden. Laten we hopen dat ze nu hun les hebben geleerd en gewoon de spelers het werk laten doen.

Beide ploegen hebben nu hun eerste thuisduel gewonnen en dat is ook wat de meesten vooraf hadden verwacht. Het is niet voor niets een strijd waarbij het thuisvoordeel een rol speelt. Zolang we de thuiswedstrijden blijven winnen is er niks aan de hand en zal het allemaal goed komen. Voor Den Bosch is de uitdaging groot want zij zullen een keer in Groningen moeten winnen om een kans te maken voor de grote finale. Deze derde wedstrijd is daarom ook van groot belang. Heeft de ploeg van coach Korner de smaak te pakken gekregen en de zwakke plek gevonden of laten de mannen van coach Salem nu weer zien wat ze waard zijn en was de wedstrijd van zondag een vervelend incident. Natuurlijk gaan we uit van dat laatste. Vandaag is een nieuw duel waarbij al het voorgaande niet meer belangrijk is. Het thuisvoordeel hier in MartiniPlaza is absoluut een voordeel en bovendien, slechter dan duel 2 kan het ook niet.

Afgelopen donderdag zaten er 2340 bezoekers in Martiniplaza. Ter vergelijk, bij de eerste wedstrijd tegen Den Bosch in de halve finale van het afgelopen seizoen waren er 1000 bezoekers meer. Er kunnen en zullen allerlei redenen zijn waarom de opkomst vorige week enigszins tegenviel maar we kunnen in ieder geval vaststellen dat de thuisblijvers iets leuks hebben gemist. Bij de uitwedstrijd was de belangstelling ook niet groots. Zo’n 1000 bezoekers kwamen naar de Maaspoort en dat is voor een halve finale wedstrijd toch aan de lage kant. Vandaag zal de belangstelling ongetwijfeld hoger zijn want de spanning stijgt. De stand is 1 tegen 1 dus nu vervolgen we de serie met een best-of-three. Drie wedstrijden waarvan er twee gewonnen moeten worden. Vandaag moet het dus gebeuren!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten