dinsdag 20 oktober 2009

201009: Programma voor 241009

Amsterdam, Amsterdam…

Precies een week geleden zaten 3450 toeschouwers in deze hal te kijken naar de wedstrijd tegen Den Bosch. Alle 3450 hadden geluk want ze zagen de beste wedstrijd van GasTerra Flames tot nu toe. De sfeer was geweldig, de wedstrijd was uitstekend en het resultaat was bevredigend.

De wedstrijd werd met 93-82 gewonnen en dat was ook volledig terecht. Robby Bostain, topscorer met 23 punten, was heer en meester op het veld en leidde zijn ploeg naar een indrukwekkende overwinning. Alle spelers droegen hun steentje bij aan deze teamprestatie. Alleen Darian had zijn dag even niet. Gelukkig kan hij op zo’n moment goed worden vervangen door de van de bank komende Steve, Tim of Bas. Vooral Bas ontwikkelt zich momenteel goed en dat is ook zeker te zien aan zijn speelminuten en aan zijn steeds beter wordende spel. Coach Don Beck gaf na afloop toe dat zijn team dit seizoen zeker niet sterker is geworden en dat mag toch wel een beetje als zuur worden bestempeld als je weet dat deze zomer drie dure Nederlanders de overstap naar zijn ploeg hebben gemaakt. De zwakke plek bij Den Bosch zit vooral in de verdediging. Aanvallend was het overigens ook niet echt indrukwekkend. Als voorbeeld hier Kees Akerboom, alom geroemd voor zijn afstandshot: 30 speelminuten en 3 punten. Nee, Den Bosch heeft de eerste slag duidelijk verloren. De andere concurrent voor de bovenste plaatsen deze competitie is Bergen op Zoom. Afgelopen donderdag speelden we de uitwedstrijd tegen die ploeg. Helaas kunnen wij u hier geen verslag van deze wedstrijd doen maar de uitslag zal u ongetwijfeld al bekend zijn.

Vandaag een hele andere tegenstander in Martiniplaza. Maggie MacNeal zong het al in 1980: ‘Amsterdam, Amsterdam, de stad waar alles kan’, ze had duidelijk een vooruitziende blik.
ABC Amsterdam heet de club momenteel, waarbij overigens ABC staat voor Amsterdam Basketball Club. Een beetje dubbel allemaal, maar toe maar. Afgelopen seizoen werden ze nog landskampioen maar daarna liep de ballon helemaal leeg. Sponsoren, en zelfs de stichting die het financiële hart van de organisatie was gingen failliet. Spelers vertrokken en topcoach Shivek koos letterlijk eieren voor zijn geld. Momenteel is de club nog steeds haastig op zoek naar geld om het dit seizoen vol te kunnen houden. Zelfs de Gemeente van de hoofdstad is benaderd om een financiële injectie doen. De diverse raadsleden hebben daar wel duidelijk verschillende meningen over. SP raadslid Laurens Ivens vindt dat er geen geld ingestoken mag worden als het huidige bestuur niet opstapt en dat er een programma moet worden gestart om de tribunes in Amsterdam weer vol te krijgen. Vooral dat laatste zal nog niet meevallen. De best bezochte wedstrijden in Amsterdam zijn de wedstrijden tegen ploegen als Den Bosch en Donar omdat dan veel fans van de tegenstander meereizen naar de grote stad. De eigen aanhang is niet veel groter dan een mannetje of 200 en dat is natuurlijk raar voor een ploeg die de laatste jaren altijd meedeed om de prijzen.

Door het behaalde landskampioenschap doet de ploeg nu ook mee in de kwalificatieronde van de Eurocup. Afgelopen dinsdag speelden de Amsterdammers hun eerste Europese wedstrijd tegen Dynamo Moskou. Tegen de verwachtingen in wonnen de Amsterdammers met 1 punt verschil met 64-63 en dat mag absoluut een knappe prestatie worden genoemd. Jessey Voorn, 19 jaren jong, speelde een prima wedstrijd en scoorde 17 punten. Alton Mason (u kent hem vast nog wel van zijn Groningse seizoen onder leiding van Pep Cláros) schoot alleen 2 vrije worpen raak.

Onder leiding van de nieuwe coach Ferry Steenmetz doet de ploeg het in de competitie ook heel aardig. Met 6 punten uit 5 wedstrijden zijn de resultaten zo gek nog niet al werd er afgelopen zondag pas na verlenging nipt gewonnen van Rotterdam, de ploeg die het dit jaar enkel en alleen met Nederlanders doet. De één na laatste aanwinst van Amsterdam, Alton Mason, scoorde in die wedstrijd 30 punten. Na de komst van Mason kwam er deze week nóg een nieuwe speler bij de Amsterdamse ploeg. De Amerikaan Peter Mulligan maakte zijn debuut in de wedstrijd tegen Moskou.

Vandaag speelt Mason dus weer eens in Martiniplaza. Leuk om hem hier weer even te zien, ook al speelt hij nu bij de tegenstander. Met de twee laatste aanwinsten zijn de Amsterdammers als ploeg zeker sterker geworden. Of het voldoende is om hier in Groningen punten te gaan pakken is natuurlijk de vraag. Bovendien spelen ze vanavond tegen 6 spelers op het veld. Want die zesde speler, dat bent u. Dat is iets wat ze in Amsterdam niet gewend zijn. Een enthousiast en fanatiek publiek dat maar één ding wil. Winnen! Wij zijn er klaar voor.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten