zaterdag 21 november 2009

211109: Weer gewonnen!

Zo, 10 gespeeld, 9 gewonnen. Dat is wel een applausje waard. De wedstrijd tegen Leeuwarden van vandaag was toch niet zo moeilijk als vooraf gedacht. De flow waar de Friezen de laatste weken inzaten werd vanavond vakkundig en resoluut door Gasterra Flames beëindigd. 95-70.

De eerste drie kwarten was het een normale wedstrijd. Weinig grote verschillen tussen de twee teams waarbij wij aldoor de voorsprong wisten vast te houden. Het vierde kwart was van een hele andere orde. In dit kwart denderde de Flames-motor keihard door en aan de andere kant was Leeuwarden geen schim meer vergeleken met de voorgaande 30 speelminuten. Alleen dit laatste kwart eindigde in 36 tegen 15. Tja, dan is het simpelweg over en uit. Met een paar driepunters van Aron, Bostain en Bauscher kantelde de wedstrijd volledig en zo werd het uiteindelijk een redelijk eenvoudige overwinning.

Monroe, de nummer 15 van Leeuwarden, maakte in de eerste helft alleen 21 punten maar zijn productie stagneerde daarna volledig. In de hele tweede helft wist hij maar 2 punten te scoren en daarnaast was zijn lichaamstaal en houding in het tweede deel van de wedstrijd ver beneden een acceptabel peil. Ellis had hem volledig onder controle en bovendien speelde hij veel minder minuten dan in de eerste helft. Blackwood, de andere aanjager van het Friese team, dacht dat hij het allemaal wel alleen kon. Nou, dan is het gauw afgelopen en zo bleek ook nu weer. Een keurige overwinning waarbij Bostain (16 punten, 5 assists) en Ellis (double-double met 12/13) wederom de uitblinkers aan Groningse zijde waren.

3370 bezoekers zagen vanavond de eerste speelminuten van onze nieuwe aanwinst Haryasz. Hij begon zelfs meteen al in de basis. Een bewuste keuze van coach Marco om hem zo snel mogelijk te laten wennen in dit team. Zijn statistieken waren niet indrukwekkend te noemen, 6 punten 5 rebounds en 5 fouten in 14 speelminuten, maar toch maakte hij een goede indruk. Wennen, dat is nu nog even het sleutelwoord. Aan zijn ploeggenoten, aan de omgeving en aan het niveau van de Nederlandse competitie. Mijn verwachting is dat het wel goed komt met deze meneer. Geef hem even de tijd. Met een paar weken zal blijken wat hij daadwerkelijk voor Donar kan betekenen.

Dan nog even dit: normaal gesproken schrijven we in officiële berichten nooit en te nimmer over scheidsrechters maar gelukkig is deze blog privé en mag het dus gewoon. Dat het korps interne problemen heeft en dat er wellicht nog een staking of iets dergelijks aan zit te komen weten we. Dat vijf van de scheidrechters nog steeds zijn geschorst is ook bekend. Vanavond hebben we misschien wel het bewijs gezien waarom het conflict met die vijf scheidsrechters is ontstaan. Begeleiding en individuele verbetering van de heren en dames scheidsrechters ontbreekt duidelijk in Nederland, of beter gezegd, het schiet in ieder geval enorm tekort. Vanavond waren het Frans Harryvan met zijn twee amateurs die de wedstrijd moesten leiden. Over Harryvan zijn we snel uitgepraat. Zoals meestal, stabiel en boven gemiddeld. De andere twee presteerden duidelijk onvoldoende. Wat een amateurisme. Compensatiegedrag, mierenneuken en wat vooral stoorde was het niet aanvoelen van de wedstrijd. Heren, dit is eredivisie basketbal. Gedraag je daar dan ook naar. De manier waarop Haryasz tegen zijn 5 fouten opliep was werkelijk gênant te noemen. Bovendien floten deze twee heren absoluut niet consequent. Gelukkig was de foutenlast aan beide kanten wel in balans maar als toeschouwer is het gewoon erg storend om dit soort mannen een wedstrijd te zien leiden. Helaas zijn er te weinig goede alternatieven dus zal dit voorlopig nog wel even zo doorgaan. Jammer voor de sport en jammer voor ons als supporters!

Zo. Weer twee punten in de pocket. We zijn op de goede weg! Dat geldt overigens niet echt voor de voetballers uit onze stad…