dinsdag 15 maart 2011

150311: Belangrijke fase

Aanstaande donderdag wordt een heel belangrijk duel gespeeld in en tegen Den Bosch. Laten we er helder over zijn, met drie verlieswedstrijden achter elkaar en de Final Four voor de deur is de wedstrijd tegen Eiffel een cruciale. De druk dus ook nog een beetje opvoeren? Ja, blijkbaar is het nodig.

Bergen op Zoom, Nijmegen en Weert waren de afgelopen weken te sterk. We konden ons nog wel iets veroorloven maar die luxe positie is nu wel bijna voorbij. Daarbij komt ook nog het feit dat Steve zich niet wist te beheersen waardoor we er nu al zeker van zijn dat hij niet mee mag spelen. Het goede nieuws is dat Ellis weer inzetbaar is en gezien zijn gretigheid op de training van maandag is dat alleen maar positief te noemen. De voorbereidingen op weg naar naar de wedstrijd tegen Den Bosch waren qua tijd in ieder geval goed. De ploeg heeft normaal kunnen trainen om zich voor te bereiden op deze sleutelwedstrijd. Natuurlijk zou het geen drama zijn als we ook van Den Bosch zouden verliezen maar het psychologisch effect zou wel extreem hard aankomen. Na de drie verloren wedstrijden was het duidelijk nodig om niet alleen de fysieke conditie weer op peil te brengen maar ook zeker de mentale. Ook Pieter Huistra weet er momenteel alles van.

We zijn dus kwetsbaarder dan we dachten. Niet alleen dan wij dachten maar ook hoe de rest van Nederland dacht. Er is maar één manier om te bewijzen dat deze terugval van tijdelijke aard was en dat is met minimaal 15 punten verschil winnen aanstaande donderdag. Vergeet niet dat de kans dat we Den Bosch in Almere ook gaan treffen groot is.

De oorzaken van de matige periode kunnen verschillend zijn en waarschijnlijk is het een combinatie van allerlei factoren. Feit is dat de coach nu het onderste uit de kan heeft moeten halen om het vertrouwen bij de ploeg weer terug te krijgen. Het vertrouwen dat het absoluut beter kan. De druk is nu hoog en daar moet je als speler en als coach wel tegen kunnen. Excuses bestaan nu niet meer. Er is geen enkele reden te bedenken waardoor je nu met minder dan winnen genoegen zou kunnen nemen. De afgelopen maanden was het allemaal rozengeur en maneschijn in de competitie maar nu moeten de echte mannen op staan en laten zien dat we terecht de landskampioen zijn. Dat ze stuk voor stuk kunnen basketballen is geen discussie. Maar dat geldt ook voor de ploeg van Raoul Korner. Bovendien leeft er momenteel een groot vertrouwen bij Eiffel omdat een aantal contracten zijn verlengd. Op dat mentale vlak liggen wij momenteel (ver) achter. Of dat vertrouwen een rol gaat spelen bij het wedstrijdverloop van aanstaande donderdag is nu nog een vraag maar de kans is zeker wel aanwezig.

Het gaat er dus nu met name om wat zich in de hoofden van de heren afspeelt. Is er sprake van (faal)angst of van arrogantie. Is de motivatie om tot meer dan 100% inzet te komen aanwezig en staat het teambelang, zoals het hoort, boven alles. Mijn voorspelling is dat de wedstrijd van donderdag doorslaggevend zal zijn voor de komende weken. Eigenlijk is het heel simpel: winnen betekent dat het vertrouwen in eigen mogelijkheden terug is en dat alles (weer) mogelijk is. Verliezen daarentegen betekent kwetsbaarheid met alle mogelijke gevolgen van dien.

Donderdagavond weten we het.

1 opmerking:

  1. Hoi HJ,

    De druk ligt nu helemaal bij jullie. De 1e stek is in het geding terwijl er voor DB ietsjes minder op het spel staat. De 2e plaats in de competitie is vrijwel onhaalbaar voor ons maar de 3e kan nog wel in gevaar komen. Alles lijkt hier fit, incluis Akerboom jr. Kortom, hopelijk op naar een mooie pot morgenavond. Ik ben met minder dan 15 pt. verschil winst ook dik tevreden ... :)
    Voor DB wel te verstaan

    BeantwoordenVerwijderen