zaterdag 3 september 2011

030911: Verslag uit Apeldoorn

Op zaterdagochtend was de ploeg om 11 uur alweer present op een clinic in Kardinge. Ook dat hoort bij het leven van een professioneel basketballer. Een paar uren later stond de spelersbus vervolgens klaar voor vertrek richting Apeldoorn voor de derde oefenwedstrijd, in dit geval tegen het Belgische Leuven.

Bloedheet was het in Apeldoorn. Op het buitenterras was het nauwelijks uit te houden dus de iets koelere sporthal, in vergelijking met de buitentemperatuur, bood gelukkig uitkomst. Leuven, met onder andere oud Groningen speler Ian Hanavan en, wie kent hem niet, Monta McGhee die overkwam van Leiden kwam pas rond 7 uur de speelvloer op terwijl de ploeg van coach Hakim Salem er toen al een uitgebreide warming up op had zitten. Zo’n 250 bezoekers waren er helemaal klaar voor.

De wedstrijd van vandaag was op alle vlakken een verademing in vergelijking met de wedstrijd van vrijdag. Leuven is een sterke ploeg en heeft een hoop lengte in de gelederen. Het Belgische basketbal staat over het algemeen hoger aangeschreven dan het Nederlandse spel dus dit duel zou absoluut een goed beeld moeten geven van de huidige krachtverhoudingen. Het niveau lag, zo vroeg in het seizoen, op een redelijk hoog niveau en dan is het leuk om te zien hoe de spelers daar mee omgaan. Dit leidde al vroeg in de wedstrijd tot een opstootje tussen Bell en Hanavan. Beide spelers lieten zich even gaan waardoor het circus heel eventjes uit de hand dreigde te lopen. De scheidsrechters grepen goed in waardoor de storm snel weer ging liggen maar de toon was duidelijk gezet. Hanavan is een zuiger maar ook Bell laat niet zomaar over zich heen lopen dus zo wisten we al in de eerste helft dat dit een wedstrijd zou gaan worden tussen echte mannen.
In tegenstelling tot de wedstrijd van vrijdag hebben we nu kunnen zien waar dit team toe in staat is. Bell bijvoorbeeld is een topper. Ogenschijnlijk lijkt het alsof hij alles op 70% van zijn kunnen doet maar zelfs dan is het regelmatig al indrukwekkend. Hij heeft een prima schot en bovendien een erg goed overzicht van het spel. Hij bewaart de rust en weet de juiste keuzes te maken. Erg prettig is ook dat hij op de twee positie zeer nuttig is. Op die momenten moet Defares de bal opbrengen en verdelen. Dat ging vandaag redelijk. Hij liep zich een paar keren vast waarbij het wijzer was geweest om de open ruimte te zoeken. Wesby is ook een speler die zich vandaag goed liet zien. Met 3 driepunters op rij vanaf nagenoeg dezelfde positie verkleinde hij de achterstand in het vierde kwart tot 1 punt. Ook opvallend was het spel van De Randamie. Het doet denken aan de inzet, vechtlust en kracht van Jason Ellis en daar kan niemand natuurlijk problemen mee hebben. Ook JD was duidelijk in zijn element vandaag. Voorafgaand aan de wedstrijd sprak hij uitgebreid met de coach en dat had blijkbaar effect. Hij pakte de meeste rebounds (8) en was met zijn 11 punten nadrukkelijk aanwezig. Wyatt was wat minder aanwezig vandaag maar gelukkig liet de andere lange man Davis vandaag zien dat hij groeiende is. Met 9 punten en een 100% score speelde hij zijn beste wedstrijd tot op heden en lijkt het alsof hij zijn plek en functie begint te beheersen. En dan de andere spelers: Kevin speelde zwak, Sander pakte al vroeg in de wedstrijd een prima steal en score maar helaas kwam hij daarna niet mee in het veld. Ties speelde goed en nuttig en vooral verdedigend is hij voor de tegenstander een flinke pain in the ass.

Dat we de wedstrijd met 1 punt verloren zegt helemaal niks. We hebben nu meer kunnen zien wat de ploeg kan en dat geeft een heel goed gevoel. Het scorend vermogen is prima, de verdediging is hard en intensief en de vechtlust en inzet was, ondanks de warmte, heel goed. Leuven was een lekkere tegenstander en daar leren we van en daar kunnen we weer verder mee.

De wedstrijd stond onder leiding van Harryvan, Frons en van Dam. Over het algemeen weinig op aan te merken en dat mag ook wel eens worden gezegd. Harryvan liet zich even leiden door de speaker die het overigens ook prima deed. Het bord gaf aan 4 teamfouten maar de speaker zei dat het er 5 waren. Harryvan greep meteen in maar de informatie die op het bord stond klopte natuurlijk gewoon. De oplossing die de drie heren kozen na het incident met Bell en Hanavan werd na enig overleg ook goed opgelost met 2 onsportieve fouten. Wat wel een les is bij dit soort situaties is dat de bankspelers zich niet mogen bemoeien met zo’n voorval en het veld in mogen lopen. In de competities zouden ze namelijk allemaal een D hebben gekregen als ze het veld in komen en daar heeft natuurlijk helemaal niemand wat aan.

Kortom, het was een nuttige en aantrekkelijke wedstrijd. Morgen een dagje vrij en volgende week een weekendje Belgiƫ. We liggen prima op schema.

Statistieken: http://www.cybersportsusa.com/webgames/webgame.aspx?xmlfile=GroLeu090320111930%2Exml&uid=0&ssid=

2 opmerkingen:

  1. Mooi verslag, geeft een goed beeld van de wedstrijd en zicht op vooruitgang van de ploeg. In deze periode zijn ups en downs heel gewoon. Als dit Donar door groeit, zoals ik verwacht, dan gaan we een prachtig seizoen tegemoet!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

    BeantwoordenVerwijderen