woensdag 21 september 2011

210911: de Supercup

De supercup. Weer iets nieuws dit jaar waarbij een prijs te winnen is. Nu hebben we dus de supercup, de beker en het landskampioenschap. De volgorde van belangrijkheid staat niet ter discussie. We beginnen met het nieuwe fenomeen de supercup die in de ranglijst van deze drie op de laagste plaats staat.

Leiden en Groningen moeten dus op klaarlichte dag naar Utrecht om een wedstrijd te spelen waarbij niemand nog heeft kunnen uitleggen waarom dit in de Domstad moet gebeuren. Al jaren spelen ze daar geen eredivisiebasketbal en bovendien, als je al een andere locatie wil kiezen dan was Almere een serieuze optie geweest omdat het Nederlands team daar hun wedstrijd speelt. Maar goed, een beetje basketbalfan volgt natuurlijk zijn club naar een wedstrijd waarbij iets te winnen valt dus gaan we zaterdag braaf maar naar Sporthal Nieuw Welgelegen.

Voorafgaand wordt er om half 1 een persbijeenkomst gehouden waarbij alle coaches aanwezig dienen te zijn. Begrijpelijkerwijs zullen Salem en Van Helfteren daar zeer waarschijnlijk niet bij aanwezig zijn want die hebben op dat moment wel iets anders aan hun hoofd. Het gekozen tijdstip voor dit samenzijn is niet erg praktisch en met de afwezigheid van deze twee coaches is het nut meteen ook een stuk kleiner. We zullen zien.

Leiden tegen Groningen, deze keer een wedstrijd op neutraal terrein. Gezien het verloop van de finale van afgelopen seizoen waarbij beide ploegen hun thuisvoordeel aldoor wisten te winnen zal dit een fraaie versie worden van de duels tussen de twee topploegen. GTF heeft al een keer getraind in Utrecht en dat is natuurlijk een prima voorbereiding. Wat kunnen we er van verwachten? Leiden heeft het grootste deel van de selectie bij elkaar kunnen houden dus automatismen zullen bij de ploeg van Leiden al verder gevorderd zijn dan bij de ploeg van Hakim Salem. Een paar nieuwe spelers zijn toegevoegd aan de selectie en dan is het altijd maar afwachten hoe die zich zullen houden als het er echt even om gaat. Bij Donar is er sprake van een nagenoeg geheel nieuwe selectie die weliswaar een redelijk tot goede voorbereiding hebben beleefd maar als team nog geen ervaring hebben met de druk van het moeten winnen. Een paar individuele spelers hebben dat in voorgaande jaren zeker wel meegemaakt dus mijn verwachting is dus ook dat die ervaring doorslaggevend zal moeten zijn. Het meest kijk ik uit naar de confrontatie zullen beide startende point guards. Jackson tegen Bell. Fysiek een wereld van verschil en qua ervaring en leeftijd ook 2 zeer verschillende spelers. Zij zullen hun ploegen op een goede manier naar grote hoogtes moeten leiden (Leiden?) om doorslaggevend te kunnen zijn. Een boeiend schouwspel.

Wie de prijs zaterdag ook zal winnen, de wedstrijd zal in ieder geval meteen iets zeggen over de krachtverschillen en over de voorbereidingen van beide ploegen op het komende seizoen. Met een gekleurde bril lijkt het me helder wie ik verwacht en hoop wie de wedstrijd van zaterdag zal winnen. De realiteit zou best wel eens anders kunnen zijn gezien het feit dat Leiden de landskampioen is en een meer op elkaar ingespeelde ploeg heeft. Alle argumenten overwegend voorspel ik een percentage van 60/40 in het voordeel van Leiden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten