zaterdag 24 september 2011

240911: Bell geeft niet thuis

Zo is het en niet anders. Maar helaas was dit niet het enige wat vandaag in Utrecht geen voldoende verdiende. Het zou een mooie basketbaldag moeten worden waarbij er zelfs een prijs te winnen was aan het begin van een nieuwe competitie. Als vandaag een symbolische voorbode moet zijn voor het komende seizoen dan kunnen we vaststellen dat het allemaal niks bijzonders gaat worden.

De dag begon met een samenzijn van alle coaches en alle scheidsrechters. Aan de reacties na afloop van de aanwezigen te zien en te horen stelde deze bijeenkomst erg weinig voor en was het eigenlijk zonde van de tijd. Kijk, daar hebben we wat aan! We weten al jaren dat de verhouding tussen coaches en scheidsrechters niet optimaal is dus zo’n bijeenkomst zou daar iets goeds aan kunnen bijdragen. Maar blijkbaar lukt dat dus niet. De FEB organiseerde dit samen met de afdeling scheidsrechterszaken maar het resultaat heeft dus bijzonder weinig opgeleverd.

Daarna begon, een kwartier te laat, de persbijeenkomst met alle coaches onder leiding van Jacob Bergsma. Elke coach kreeg de mogelijkheid om zijn verhaal te doen over de huidige situatie van zijn club of over het basketbal in Nederland. Veel nieuws viel er niet waar te nemen. Opvallend was wel de nonchalance van coach Wiel van Rotterdam over zijn team en over de voorbereiding van zijn ploeg. Morgen landt zijn tweede Amerikaan terwijl de competitie volgende week gewoon gaat beginnen. Coach Van Helfteren vertelde dat een strengere regel dit jaar zal zijn de zogenaamde Bench control. Oftewel, de scheidsrechters zullen eerder straffen als de bank zich niet aan de regels houdt. Van Helfteren noemde dit gekscherend Coach Control. In zijn geval klopt dit wel…
Alle coaches waren het er wel over eens dat de competitie met 8 teams er niet beter op is geworden en dat het nu zeker tijd is om de koppen bij elkaar te steken hoe dit nu verder moet. In oktober zal de FEB een overleg hebben waarin gezamenlijk zal worden gesproken over toekomstige mogelijkheden en eventuele onmogelijkheden. Het krantenartikel van Zweverink waarin hij stelt dat Flames de competitie overweegt te verlaten werd off-the-record door veel aanwezigen besproken. Daarbij moest in eerste instantie wel worden uitgelegd dat de soep niet zo heet was als dat deze werd opgediend. Oftewel, nuance is soms ook een journalistiek toverwoord. Zo blijkt maar weer.

En vervolgens de wedstrijd tussen Leiden en Groningen in een totaal troosteloze omgeving. Wie bedacht heeft dat dit in Utrecht moest worden gespeeld moet meteen uit zijn of haar functie worden ontheven. Basketbalonwaardig, onprofessioneel en slecht uitgevoerd. Dit duel was wellicht bedoeld ter promotie van de sport, nou, het tegendeel is meer het geval. Om een paar feiten te noemen: het parkeren is daar een drama. Er is geen ruimte rondom de sporthal dus een flinke wandeling was de enige keuze. De hal heeft niets te maken met eredivisie basketbal. Een tribune aan één kant waarbij men ook vergeten was dat uitstraling van de sport iets waard is. De regionale televisiepers moest noodgedwongen aan de kant plaatsnemen waar ook de supporters zaten. Met als gevolg, zie zondag de beelden via TV Noord, dat je naar een veld zit te kijken maar totaal geen supporters of publiek te zien is. De vloer werd blijkbaar geregeld via Eiffeltowers. Nou vooruit, dat kan, maar haal dan de stickers van de club uit Den Bosch van de vloer af want dit lijkt natuurlijk nergens naar. Blijkbaar was de tegenprestatie dat de gehele selectie van Den Bosch bij de wedstrijd aanwezig was en, opvallend, allemaal plaatsnamen tussen het publiek van Leiden. Het licht in de hal was niet geschikt voor topbasketbal. Een paar tl-buizen waren totaal niet voldoende als wedstrijdverlichting. Het programmaboekje was ook een aanfluiting. De coaches van beide ploegen stonden bij het verkeerde team en Davis was in Utrecht nog steeds onze nummer 15. En dan nog zoiets, beide speakers van Leiden en Groningen waren in functie en mochten om en om hun dingetje doen. Niks ten nadele van deze heren persoonlijk maar is het niet veel slimmer om hier een neutraal persoon voor te vragen? Ronald van Dam was vandaag aanwezig dus had dit prima kunnen doen. En tot slot, het amusement tijdens de time outs en de pauzes. Geen cheerleaders, nee, 2 vage mascottes die een beetje rondliepen en totaal niks te betekenen hadden. Show hoort bij basketbal maar duidelijk niet in Utrecht.
De entourage van deze wedstrijd was tekenend voor de huidige status van het Nederlandse basketbal. Tshirts van € 17,50 die de organisatie had laten maken werden nauwelijks verkocht en dus bleven de volle dozen onaangeroerd. Het aanwezige publiek, zo’n 600 totaal, had niet zoveel zin in een shirt van de Supercup simpel om het feit dat supporters nou eenmaal bij hun eigen club horen. Ook dat had je van te voren kunnen bedenken. Deze basketbaldag moeten we maar snel weer vergeten want het was een complete misser. Of, informeer in vervolg eens bij mensen die hier verstand van hebben misschien? Maar het wordt nog erger…

We gaan even terug naar de kop van dit verhaal. Bell geeft niet thuis. De man die door zijn status als speler een groot interview had verdiend in de presentatiegids van dit seizoen maakte die status vandaag absoluut niet waar. Sterker nog, ik durf te stellen dat we door hem deze wedstrijd hebben verloren. Los van zijn nul punten uit 15 pogingen, 3 rebounds, 6(!) turnovers en 5 fouten in bijna 30 minuten speeltijd, was zijn houding en lichaamstaal totaal niet gepast. En daar is geen enkel excuus voor te bedenken. Wat hem tussen de oren ook dwars zat, hier is geen positieve draai aan te geven. Het interesseerde hem niet en het deed hem zichtbaar niks. Een high five met de coach vond hij blijkbaar niet nodig en vervolgens alleen aan het einde van de spelersbank plaatsnemen alsof hij een doorsnee bezoeker was. Schandalig. Hij moet nota bene de leider van de ploeg zijn maar liet dat absoluut niet merken. Blijf dan thuis als je geen zin hebt. Voor jou elf anderen.

Positief was vanmiddag de inbreng van Sergio, Jason, Ties en Avis. Alex speelde wat kwakkelend en Defares… tja, Defares. Ik weet het nog niet. Coach Hakim is blij met zijn komst maar in de praktijk heb ik een zwaar toegevoegde waarde nog niet opgemerkt. Je zag duidelijk dat de ploeg vandaag een leider miste. Iemand die voorop gaat in de strijd en het vuur uit de ogen laat komen. Zo iemand als Boxley die vandaag nagenoeg alleen de winst voor Leiden veilig stelde en als geen ander snapt dat basketbal een teamsport is. Leiden won dus terecht terwijl ze nog niet eens een geweldige wedstrijd speelden. Tekenend moment in deze wedstrijd was de ongelofelijke uitbrander die Jackson van zijn coach kreeg maar daarna wel 2 feilloze driepunters uit zijn handen liet glijden. Zo werkt het dus. Laat het een les zijn.

En dan tot slot, het arbitrale trio. Peters, van Slooten en Koorenhof. Vandaag was de laatste wedstrijd van Henk. Zijn reden daarvoor weet ik niet maar ik kan me er wel iets bij bedenken. Dank voor je inzet Henk, zeker na die zware ziekte. Het ga je goed.

32 tegen 15 fouten werden er vandaag gefloten. Scheve verhouding? Aan u om dat te beoordelen. Laten we hopen dat dit niet symbolisch zal zijn voor de komende competitie. Als dat wel zo is dan kunnen we er maar beter mee ophouden. Ook dit was namelijk geen promotie voor de sport en bovendien zeer irritant voor de aanwezige supporters. Kenners op hoog niveau vonden dat er maar weinig verkeerde calls tussen zaten en dat Donar gewoon te agressief speelde. Daar is wellicht ook wel iets voor te zeggen en dat moet dus een les zijn voor coach Salem. Maar ik kan u zeggen, het is absoluut niet leuk om naar te kijken en zeer frustrerend.

Kortom, een slechte dag voor GasTerra Flames en voor het basketbal in zijn algemeenheid. We hadden een prijs kunnen winnen maar door eigen toedoen lieten we Leiden met die enorme Beker naar huis gaan. Schrijver Sheba heeft onlangs zijn of haar best gedaan om Bell als speler te promoten. Nou, laat maar even. Hij zal de komende periode eerst maar eens iets moeten laten zien voordat ik hem wel een topper ga noemen. Dit gedrag past namelijk niet in Groningen.
Langs deze weg feliciteer ik Leiden, met pijn in het hart en luchtwegen, voor de gewonnen prijs. Ze waren beter en dus namen ze de beker mee naar huis. We zullen elkaar dit seizoen nog wel vaker tegenkomen. Laten we hopen dat iedereen er dan wel klaar voor is.

2 opmerkingen:

  1. Triest HJ maar hoop dat het toch een leuk seizoen wordt...aan jouw verhalen zal dit niet liggen want die zijn altijd fantasisch om te lezen waarvoor mijn dank! Groetjes en tot Donar!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Nou HJ, de toon is gezet. Ik ben er natuurlijk niet bij geweest maar iets zegt me, dat ik het helemaal met je eens ben. Jammer, dat we het basketball in Nederland maar niet op een hoger niveau krijgen. Laten we maar gewoon weer afspreken in mei 2012. Locaties: Maaspoort en Martiniplaza. Een keer of 7 wat mij betreft. En de vloer is dan in ieder geval OK.

    BeantwoordenVerwijderen