zondag 11 september 2011

110911: Optimisme?

Het optimisme van Hakim wordt meteen op de proef gesteld. Vlak na zijn column werd bekend dat, na Amsterdam, nu ook Bergen op Zoom de handdoek in de ring heeft moeten gooien. Daar is helemaal niks positiefs uit te halen. Weer een ploeg minder in de eredivisie. Bergen op Zoom leefde op te grote voet en liet de belastingdienst even wachten. Nieuwe sponsorcontracten bleven uit waardoor het besluit genomen moest worden. En zo waren er nu nog maar 8.

Het zou me eerlijk gezegd niks verbazen als er nog een club in de problemen gaat komen. Waar heeft Nijmegen bijvoorbeeld opeens het geld vandaan gekregen om de huidige selectie samen te stellen en hoe is de financiĆ«le situatie in Rotterdam? Vorig jaar werden nota bene tientjesleden opgeroepen en nu opeens een ‘grote’ coach en een compleet team? Verbazingwekkend allemaal. Als de regels vanuit de FEB strikt zouden worden nageleefd is de kans groot dat een paar clubs niet aan de competitie zouden mogen beginnen maar dispensatie zal wel het toverwoord zijn. De regels zijn door de clubs zelf samengesteld en natuurlijk willen we allemaal een zo breed mogelijke competitie. De gevolgen van het wegvallen van Bergen op Zoom zijn groot. Weer minder te spelen wedstrijden, minder inkomsten uit recettes, seizoenkaarthouders die minder waar voor hun geld krijgen en wellicht weer een andere opzet van de Play-offs. Iemand opperde om geld in te gaan zamelen om Bergen op Zoom er toch bij te houden. Dat geld kan beter aan andere dingen worden uitgegeven want het is een mission impossible. Clubs worden geleid door mensen. Soms bekwaam, soms totaal niet geschikt. Dat heeft de praktijk de laatste jaren wel bewezen.

Dat het al jaren niet goed gaat met het basketbal in Nederland is helaas meer dan duidelijk. Het Nederlands team presteert niet indrukwekkend en bezoekers laten het massaal afweten. Jeugdig talent verkast met regelmaat naar het buitenland en de opleiding van de jeugd is jarenlang geen prioriteit geweest. Voor de landelijke pers is basketbal geen primaire sport en zijn we al weggezakt naar de C categorie. Aron speelt na mislukte onderhandelingen om in Groningen te kunnen blijven spelen nu bij Apollo. In de wandelgangen wordt er gesproken over het toevoegen van Apollo aan de eredivisie maar daarvoor zullen veel regels die ooit zijn vastgesteld moeten worden aangepast. Armoe troef. Allemaal feiten waar we het helaas mee moeten doen.

Optimisme en positief blijven! Het valt niet altijd mee. Vrijdag wonnen we van Oostende met een uitblinkende David Bell. Dat is mooi en positief. Een dag later verloren we met twintig punten in Antwerpen zonder Bell. Vandaag nog een wedstrijd tegen Leuven waarbij de confrontatie tussen Hanavan en Bell misschien nog iets bijzonders gaat opleveren. Dan volgende week nog twee oefenwedstrijden in Assen en Veendam en dan, een week later, de eerste echte wedstrijd tegen Leiden in Utrecht.

Meer dan 1400 seizoenkaarthouders, bijna 200 BBC leden, een prachtige hal en een nieuw team met groeipotentie. Allemaal positieve punten die tot optimisme leiden. Alleen, in de sport heb je altijd te maken met tegenstanders en daar wringt de schoen. In Groningen hebben we het goed voor elkaar maar als een groot deel van de rest achterblijft heeft niemand er wat aan. Laten we hopen dat we het dieptepunt nu gehad hebben en dat alles vanaf nu alleen maar beter gaat worden. Optimisme! Go Hakim!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten