donderdag 15 september 2011

150911: Optimisme Part II

Na de positieve bijdrage van een paar dagen geleden onder de titel Optimisme is het nu tijd voor iets minder positieve diepgang. Het rommelt al veel langer in basketballand maar zo langzamerhand begint het allemaal toch wel enigszins vervelend te worden.

‘Flames overweegt de competitie te verlaten’ was vandaag te lezen in de krant met een artikel van good old Paul Zweverink. Hij was ook de enige toehoorder bij het perspraatje van deze week dus dat het van zijn hand komt is niet verbazingwekkend. In het artikel staan een paar pittige feiten. Zo zijn er momenteel maar 3 clubs die zich aan de gestelde eisen houden en dus financieel gezond zijn en zo zegt coach Salem dat er dit seizoen eigenlijk geen sprake is van een competitie in Nederland omdat het maar de vraag is of er in mei 2012 nog steeds 8 clubs geteld kunnen worden. In een andere krant vertelde de voorman van de FEB, Henk Reekers ons nog wat pikante feiten over het verloop van het verzuipen van Bergen op Zoom.

Tenenkrommend en zorgelijk. Andere woorden zijn er eigenlijk niet voor te vinden. Het Nederlandse basketbal is in de afgelopen jaren afgezakt tot een wespennest waarbij de draaikolk steeds dieper wegzakt. Los van de huidige feiten, weet u bijvoorbeeld nog van de halvering van salarissen bij Den Bosch van het afgelopen seizoen? Peter van Paassen is nu weer terug bij de Bosschenaren omdat een contract een contract is maar de kosten van hem zullen wel een flinke aanslag doen op de begroting daar. Of de discussie over het opleiden en verder ontwikkelen van scheidsrechters in het vaderland. Ook op dat vlak zijn er geen veranderingen geconstateerd dus we mogen ons het komende seizoen weer lekker gaan opwinden over beslissingen die wel of niet in het veld genomen gaan worden. Of de samenstelling van de Play-offs aan het einde van komend seizoen. Ik heb er nog helemaal niemand positief over gehoord maar de clubs hebben het in gezamenlijk overleg nu wel reeds vastgesteld. Zo zijn er nog veel meer onderwerpen die genoemd kunnen worden waar geen enkele basketballiefhebber echt blij van zal worden.

En daar zit je dan straks met je goede gedrag op de tribune bij GasTerra Flames. De organisatie is goed voor elkaar, de financiƫn zijn geregeld en de belangstelling is groot maar als je een beetje verder kijkt dan je neus lang is dan zijn er weinig positieve dingen op te noemen. In de competitie hebben we 7 tegenstanders waarvan het nog maar de vraag is of de helft daarvan volgende week nog bestaat. Europees zullen we de komende maanden een paar grote namen op bezoek krijgen. Dat is voor veel fans wel een positief punt maar laten we eerlijk zijn, de kans dat we op dat podium grote stappen zullen zetten is bijzonder klein. En nog wat anders, normaal trainen is er niet meer bij want daar is in Groningen blijkbaar geen ruimte voor. Daarvoor moet je als topsportploeg maar jezelf zien te redden en dus waarschijnlijk naar een dorp buiten de stad moeten verkassen.

De ontwikkeling van onze geliefde sport is door een aantal mensen die er verstand van hebben al jaren geleden als negatief bestempeld en helaas, ze krijgen gelijk. Daar zijn veel redenen en argumenten voor aan te voeren maar die laat ik nu maar voor wat ze zijn. We moeten maar leven met de feiten zoals ze momenteel zijn en daar de positieve dingen uithalen. We mogen straks weer allemaal naar de wedstrijden gaan kijken en basketbal op het hoogste niveau als een avondje uit gaan beleven. Daar hebben we in Groningen wel verstand van dus dat zal zeker wel goed gaan komen. Dit seizoen is het zelfs nog mogelijk om een uitwedstrijd van dichtbij te bekijken want volgend jaar is de kans groot dat je daarvoor eerst naar Belgiƫ moet reizen. Niet onmogelijk natuurlijk maar niet echt voor de hand liggend.

De gouden jaren liggen achter ons, met als hoogtepunten de jaren 1982, 2004 en 2010. Wat er in de toekomst precies gaat gebeuren weet niemand maar mocht u de dvd’s in huis hebben van de afgelopen kampioenschappen, bewaar ze goed en bekijk ze nog eens. Dat waren nog eens tijden!

Vandaag werd trouwens bekend dat Thomas Koenis tot en met 2014 in Groningen zal spelen. Hij is dus de vervanger van de twitterende Davis die elke dag weer blij was dat hij wakker werd en zichzelf kon verbeteren. Davis was de beoogt startende center, zou dat ook van Koenis worden verwacht? Ik gok van niet. We hebben hem vaak zien spelen en ook vaak geblesseerd zien zijn. Laten we hopen dat hij zich hier goed zal ontwikkelen en zijn steentje zal bijdragen aan de successen waar we allemaal naar uitkijken.

Dat optimisme van Hakim Salem is nobel en goed maar soms wel verrekte lastig….

Geen opmerkingen:

Een reactie posten