zondag 18 december 2011

181211: Winst met Energie

Nu snappen we waarom Weert op de laatste plaats staat in de eredivisie en behalve van Rotterdam, nog niet heeft weten te winnen. De coach heeft geen leiding over de ploeg en de spelers doen gewoon maar waar ze zin in hebben. Aanwijzingen vanaf de kant worden niet uitgevoerd en bovendien wordt er niet eens naar geluisterd. Ook in Weert zal het kerstreces welkom zijn. Tijd voor evalueren en terugblikken.
Genoeg over de tegenstander. De sfeer in MartiniPlaza was weer eens zoals we het in betere tijden vaak hebben meegemaakt. De energie was weer aanwezig en dat besmette alles en iedereen die vandaag aanwezig was. Het begon al met de verwelkoming van de ploeg op het moment dat ze de kleedkamer uitkwamen. Een grote groep supporters liet in woord en gebaar merken dat het team alle steun krijgt en alle spelers en coaches waren zichtbaar onder de indruk. Dat het begin van de wedstrijd voor ons niet goed verliep was enigszins begrijpelijk. Weert maakte een paar onmogelijke ballen en de ploeg van Salem had hier en daar nog wat last van spanning en knikkende knieën. Maar de ommekeer kwam in het begin van het tweede kwart. Een paar tactische wisselingen en de inspirerende energie van coach Hakim Salem hadden meteen hun uitwerking en de vlam sloeg symbolisch in de pan. Sport is emotie en zeker in Groningen. Hakim voelde dat feilloos aan ging binnen de mogelijkheden die hij heeft, voorop in de strijd. De ploeg nam het over en het vertrouwen steeg per minuut. Symbolisch waren de zichtbare zweetdruppels op het gezicht van David Bell. Verdedigend was dit zijn beste wedstrijd tot nu toe. Alles ging een paar versnellingen sneller dan voorheen en over zijn inzet van vandaag kan je alleen maar positief zijn. Dat voorbeeld werd door de rest meteen gevolgd en dat samen met het stijgende vertrouwen resulteerde in een wedstrijd die het aanzien meer dan waard was. 12 spelende én scorende spelers. Dat willen we zien en meemaken.
Natuurlijk was dit een belangrijke wedstrijd na alle commotie van de afgelopen weken en zeker van de afgelopen week. De beste reactie die je daarop kan geven is gewoon goed spelen en winnen. Dat we zouden gaan winnen van Weert is natuurlijk geen verrassing maar de manier waarop geeft hoop en vertrouwen voor de komende periode. Als deze energieke houding wordt vastgehouden dan gaan er nog leuke dingen gebeuren. De wisselwerking tussen het publiek en de ploeg was vandaag zeer positief en dat is precies wat er nodig is. Het proces zal nog met het nodige vallen en opstaan verlopen maar de competitie in 2011 zo afsluiten is mooi en goed.

Morgen zal bekend worden gemaakt welke ploeg wordt uitgeroepen tot sportploeg van het jaar 2011 want we zijn genomineerd voor het Groninger Noordlease Sportgala 2011. Afgezien van de concurrentie voor die prijs kan je wel stellen dat we zeker in aanmerking komen. 2011 was een bijzonder basketbaljaar en over de publieke belangstelling hebben we niks te klagen.
Een gewonnen Beker, bijna het landskampioenschap en de nummer één in de competitie. Oftewel, het kon minder. Of we de prijs nou wel of niet winnen, het basketbal leeft volledig in de Stad en er wordt enorm veel over gesproken. Nu nog ‘even’ de bestuurlijke perikelen op de juiste manier oplossen en we zijn klaar voor een nieuw jaar. O ja, eerst dinsdag nog de wedstrijd tegen Nymburk. Los van het resultaat, als de getoonde energie vergelijkbaar is met vandaag ben ik tevreden.

9 opmerkingen:

  1. Het is natuurlijk ook makkelijk spelen tegen een ploeg als Weert. Tjonge tjonge wat een onhutsent zwak team. We moeten laten zien wat we in huis hebben als we tegen een Leiden of Den Bosch moeten, te beginnen op 5 januari 2012. Dus 1 zwaluw maakt nog geen zomer.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Goh, nu is het weer een beetje van: "we hebben dan wel gewonnen, maar de tegenstander was onthutsend zwak". Ik geloof best dat Weert niet fantastisch was, maar Groningen verdedigt het hele seizoen al redelijk tot goed, dus misschien lag het ook een beetje daaraan?

    Daarnaast denk ik dat jullie (het publiek dus) eens goed bezig zijn geweest; tenminste een actie 'vierkant achter...' dat lijkt me nu net wat Flames (of Donar zo jullie willen) nodig had en heeft. Dussuuuuh: Jullie kunnen het wel!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik sluit me aan bij de reactie van Henk. Dit Weert is zo zwak dus is er geen reden voor juichen. europees krijgen we weer een flinke beurt dus zijn we weer terug bij af. En dat Groningen goed verdedigd kan wel zijn maar we scoren ook het minste van alle ploegen in de competitie. Ja zelfs minder als Weert. Ik blijf erbij: In 2012 een goede ervaren trainer die de spelers wel onder controle heeft, niets meer en niets minder.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik lees overal dat Donar de winterkampioen is. Zelf Hakim schermt ermee. Maar deze conclusie is toch echt niet juist!!!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Alle Groningers gefeliciteerd met de schitterende uitverkiezing van de sportploeg van het jaar! Naast dat de groningerploeg van dit jaar de beste basketploeg is die er ooit in de nederlanse competitie heeft gespeeld, met daarin spelers van de buitencategorie die nomaliter niet te betalen zijn, ook nog de winnaar van deze zeer prestieuze sportprijs van de stad Groningen, De basketball-stad van Nederland! De laatste 30 jaar drie keer kampioen geweest van Nederland. Wat moet het een feest zijn om supporter van deze tobploeg te mogen zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Het feit dat Donar nu winterkampioen is, is net zo waardevol als het feit dat bayern München Herbstmeister is.... Je koopt er niets voor, maar leuk is het wel.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Clement, ook voor jou: leer je lessen voor je iets uitkraamt. Ook al stelt het geen sikkepit voor, zoals je aangeeft, Den Bosch is toch echt de winterkampioen!

    EiffelTowers Den Bosch 12 9 3 972-844
    GasTerra FlamesGroningen 12 9 3 874-802
    Zorg en Zekerheid Leiden 12 8 4 904-813
    Magixx playing for Kids 12 7 5 934-907
    Lasaulec Aris Leeuwarde 13 7 6 1051-1005 Landstede Basketbal Zwol 13 7 6 902-882
    Rotterdam Basketbal Col 14 2 12 877-1160
    Stepco BSW Weert 12 1 11 877 - 978

    BeantwoordenVerwijderen
  8. @Leiduhhhhh e.a.: bij basketbal geldt nu eenmaal bij gelijk eindigen het onderlinge resultaat. En dat is bij Gasterra Flames en Den Bosch in het voordeel van de Groningers op dit moment.

    BeantwoordenVerwijderen