zaterdag 24 december 2011

241211: 2011 2012

Het eerste deel van het jaar 2011 was basketbaltechnisch voor Groningen overduidelijk leuker en positiever dan het tweede deel. Het winnen van de Beker en het bijna kampioenschap was natuurlijk best goed al blijft het verbazingwekkend dat de hoofdprijs uiteindelijk niet naar Groningen ging. De wedstrijden in de finaleserie werden continue door de thuisploeg gewonnen en dat we het thuisvoordeel in de periode daarvoor zelf hadden verspeeld was meer dan duidelijk. Toch had de serie om het landskampioenschap met die selectie toen gewoon gewonnen moeten worden. Maar, dat is achteraf.

Na het afgelopen seizoen was iedereen enorm benieuwd welke coach uit de hoge hoed getoverd zou worden. Diverse namen passeerden de revue en de verwachtingen waren hoog gespannen. Na Marco van den Berg zou Groningen toe zijn aan een nieuwe coach die de lijn zou voortzetten en met nadruk voor de te winnen prijzen zou gaan. Toen werd uiteindelijk bekend dat Hakim Salem de nieuwe coach zou worden. Velen waren verbaasd omdat iemand met meer ervaring werd verwacht en dat is iets wat deze nieuwe coach nog niet in grote hoeveelheden bij zich droeg. Maar, zoals Groningers zich wel vaker uitlaten over iets nieuws: we wachten het af, laat het ons maar gewoon zien.

De ’steal van het jaar’ zoals hij zichzelf bestempelde, begon met een enorme energie aan zijn nieuwe uitdaging. De ploeg werd samengesteld en al snel werd duidelijk dat de meningen over de nieuwe selectie sterk uiteen liepen. Maar ook hier gold, eerst maar eens gaan spelen, dan zien we het wel gebeuren en kunnen we dan deze nieuwe samenstelling inhoudelijk gaan beoordelen. Een center kwam en vertrok weer, de resultaten wisselden sterk, herkenbaar was het spel voor velen niet en het gemor onder de supporters werd langzamerhand steeds groter.

Maar toen begon het eigenlijk pas. Een mediatrainer, een raregastenboek, diverse krantenartikelen, reacties daarop, radio en televisie-items en vervolgens brak de pleuris in basketbalminnend Groningen uit. Nu de kruitdampen enigszins zijn opgetrokken zijn de conclusies te trekken en moeten we het doen met de keiharde feiten. Met een demissionair bestuur en dito technisch manager moet de coach het nu met minder rugdekking doen en dat is onder de omstandigheden op zijn zachts gezegd niet eenvoudig. De afgelopen maanden waren ongetwijfeld zwaar en pittig voor hem. Los van de verwachtingspatronen heb je hier te maken met een grote persaandacht, veel fans die hun mening niet onder stoelen of banken steken en daarnaast een groot podium voor topbasketbal. Los van de resultaten is de manier van spelen een belangrijk issue in Groningen. Keihard werken, meedogenloze inzet totdat je er bij wijze van spreken bij neer valt en herkenbare spelpatronen. Daarnaast was er gedurende de afgelopen jaren een grote binding met de spelersgroep maar door allerlei redenen en omstandigheden is dat dit seizoen duidelijk een stuk minder. Althans, tot nu toe.

Zo sluiten we 2011 af met een crisis die voorlopig nog niet achter de rug is. Voor de coach waren de afgelopen maanden al zwaar waarin hij een hoop heeft meegemaakt en noodgedwongen een boel heeft geleerd. De komende maanden zullen zeker niet een stuk eenvoudiger gaan worden want de omstandigheden zijn flink gewijzigd. Toch zal de opgedane ervaring van de afgelopen maanden hem ongetwijfeld vooruit helpen. Ik wens hem daarbij veel kracht, energie en wijsheid toe.

‘Donar’ heeft een flinke knauw gekregen en dat doet pijn. De Hosanna stemming van 2010 is compleet verdwenen en na het toch enigszins teleurstellende afgelopen seizoen verkeren we nu weer in een compleet ander perspectief. Dat is jammer en heel vervelend. Laten we hopen dat het nieuwe jaar beter wordt en dat we allemaal onze uiterste best gaan doen om in 2012 weer een stijgende lijn te realiseren.

Geniet van de komende feestdagen en van dat wat je hebt. Niets is zeker en alles kan zomaar veranderen. 2012 biedt kansen en uitdagingen. Maak er wat goeds van.

12 opmerkingen:

  1. Waarom is het zo verbazingwekkend dat de titel niet naar Groningen ging????? Leiden was gewoon beter, punt uit!. Het blijft moeilijk te accepteren voor de Noormannen. Af en toe mogen de stukjes van HJ wat rieeler geschreven worden. Groningen is minder goed dan ze zelf denken!!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Lol Leiden beter.. sure... Het team heeft van zichzelf verloren niet van Leiden. Dream on

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Anoniem, het spelletje is zo simpel. Wie de meeste punten scoort die wint. Figuren als jij zijn er teveel in Groningen. Denken bijna dat ze het basketbal zelf hebben uitgevonden. Voordat er al een bal gespeeld is staan ze al een op de Grote Markt of hebben het beste team ooit in nl gespeeld. Vanaf de start van de nederlandse basketball=competitie in 1946 slechts drie maal kampioen geweest dus het stelt allemaal bar weinig voor daar in Groningen. Passen niet in het rijtje van Den Bosch, Delft, Haarlem, Den Helder, Amsterdam e.a. dus vrienden uit Groningen; enige bescheidenheid zou op zijn plaats zijn. Ondertussen dromen wij nog steeds verder Anoniem. De landstitel 2011 pakken ze ons niet meer af. Zoals gezegd wie de meeste puten scoort die wint en wie in een aantal wedstrijden uiteindelijk de meeste wedstrijden wint, is de beste volgens een vroegere coach van jullie TB. Anoniem, dream on.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. wow.... Frustraties daar Leiduhhh? haha.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ze snappen het nog steeds niet, die groningers. Btw waarom zou Leiduhhh gefrusteerd zijn? Denk eerder dat de groningers gefrustreerd zijn. Leg eens uit Anoniem??????

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Anoniem laat je niet ek maken. Iedereen weet dat we onverdiend van Leiden hebben verloren. Van de 100 wedstrijden die we vorig jaar zouden hebben gespeeld tegen Leiden zouden we er 99 hebben gewoon. Onze groe vrienden uit Den Bosch hebben 4 jaar geleden ook van Real Madrid gewonnen. Betekent dat dan dat ze ook beter zijn???? Niet dus. In mei 2012 op de Grote Martkt omdat we de beste zijn.....wedden????

    BeantwoordenVerwijderen
  7. @Grunn
    "Anoniem laat je niet ek maken. Iedereen weet dat we onverdiend van Leiden hebben verloren. Van de 100 wedstrijden die we vorig jaar zouden hebben gespeeld tegen Leiden zouden we er 99 hebben gewoon."

    ?!?
    Pardon...hebben ze niet een keer of 11 tegen elkaar gespeeld? Waarvan 7 in de finale met uitslag 4-3?

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Groningen mag dan in 2010/2011 vooral 'van zichzelf verloren hebben' (daar was ik het in mijn voorspelling van halverwege het seizoen al (bij voorbaat) mee eens; zie m'n column op iBasketball van die periode); dat maakt toch de overwinning van Z&Z Leiden niet 'onverdiend'!?
    Je moet eerst jezelf verslaan, voordat je aan het verslaan van tegenstanders kan gaan denken...
    Jammer genoeg zijn er dit seizoen nog wat extra externe krachten die het de ploeg moeilijk maken 'gewoon' tegenstanders te verslaan...

    Maar, ik durf nu (dus) nog niet te voorspellen wie er kampioen gaat worden. Al begint het idee wel bij mij te rijpen..!

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Ik durf het wel te voorspellen: als er geen goede center bijkomt in Groningen en PvP blijft heel in Den Bosch dan wordt DB kampioen! Heb ze nu 2x tegen Aris zien spelen en dit team maakt gewoon de beste indruk!

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Die richting denk ik ook op...maar er kan nog veel gebeuren!

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Piker je net! It komt toch oars..

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Zo is het Pjotter. Grunn heeft het beste team ooit in de nederlandse competitie gespeeld, met spelers van de buitencategorie en de beste coach, dus de prijzen staan wederom vast. Groningen in mei 2012 op de grote Markt.

    BeantwoordenVerwijderen