zaterdag 16 januari 2010

160110: Programma voor 190110

Torey in Plaza

Marco van den Berg was niet blij na de gewonnen thuiswedstrijd tegen Zwolle. Arrogantie, onvolwassenheid en gebrek aan leiderschap. Dat waren de kwalificaties die hij zijn team gaf nadat de wedstrijd met acht punten verschil gewonnen was.

Stevige woorden, dat zijn het zeker. Een paar dagen na die wedstrijd bleek dat er binnen de groep nog uitgebreid is nagepraat over deze uitspraken. En dat hoort natuurlijk ook zo. Misschien was het zelfs wel de bedoeling van de coach om zo een reactie van het team te ontlokken. Het eerste en het derde kwart van de wedstrijd werden verloren. Het vierde kwart bleek, zoals wel vaker, doorslaggevend omdat vermoeidheid en foutenlast bij de tegenstander fataal bleken te zijn. Waren wij nou zo slecht of waren zij zo goed? In dit geval was het van allebei een beetje. Zwolle speelde onder de nieuwe coach Adriaan van Bergen gewoon een hele goede wedstrijd en Flames liet zeker niet het niveau zien wat we de laatste tijd van ze gewend zijn. Toch wonnen we met 83-75 en dat was reeds de zevende wedstrijd achter elkaar die met winst werd afgesloten.

Twee wedstrijden werden tot nu toe verloren. De uitslag van de uitwedstrijd tegen Leeuwarden van afgelopen zondag is hier overigens nog niet in meegenomen. Van die twee wedstrijden was één een uitwedstrijd en de andere de thuiswedstrijd tegen Leiden. Tja, die uitwedstrijd.. het was op 26 november van het afgelopen jaar. Nijmegen was de tegenstander en de Magixx hadden toen net Torey Thomas weten vast te leggen. Als er twee mensen zijn die elkaar goed kennen binnen het Nederlandse basketbal dan zijn dat Marco en Torey wel. En hij flikte het. Torey nam zijn ploeg aan de hand en met 35 speelminuten, 19 punten en 10 assists leidde hij zijn groenen naar de overwinning. 87-76 was de uitslag en dat betekende toen voor ons de tweede verliespartij van deze competitie.

Vandaag komt Torey weer even terug in Martiniplaza waar hij al zoveel voetstappen heeft liggen. Voor hem zal het weerzien hier ongetwijfeld wel iets extra’s betekenen maar zijn doel zal vandaag helder zijn, het kunststukje van het vorige duel nog eens herhalen. Natuurlijk wisten we toen al hoe belangrijk Torey is voor Nijmegen maar vandaag is het tijd voor revanche! Nijmegen is een zeer atletische ploeg en is thuis in Nijmegen sterker dan tijdens hun uitwedstrijden. Hoe zal dit duel verlopen? Over een paar uren weten we het maar het zal ongetwijfeld een boeiend schouwspel worden. Welke tactiek is er door Marco en Hein Gerd uitgestippeld en hoe zal de groene aanvalsmachine tot stoppen worden gedwongen. De wedstrijd zal gewoon met vijf tegen vijf spelers worden gespeeld maar de meeste ogen zullen vanavond gericht zijn op het onderlinge duel tussen Torey en zijn directe tegenstander.

Maar natuurlijk gaat het daar niet alleen om. Basketbal is een teamsport en juist op dat aspect wil Marco van den Berg altijd de nadruk leggen. Hoe ga je als groep met situaties om en hoe reageer je als team daarop. Het individu is ondergeschikt aan het teambelang en dat is juist de reden waarom Flames zo goed presteert. Statistieken zeggen niet alles. Je kan daar wel uit opmaken wie bijvoorbeeld de topscoorder is maar veel aspecten van het spel zijn niet direct in cijfertjes terug te vinden. Mede daarom is het ook wel interessant om als toeschouwer naar andere aspecten van het spel te kijken. Let u eens op de verdedigende intenties van de ploeg als de bal even niet in de buurt is. De manier van verdedigen van bijvoorbeeld de beide Jason’s, absoluut een lust voor het oog.

De laatste keer dat Nijmegen hier in Groningen te gast was, was 10 oktober 2009. Weliswaar toen nog zonder Thomas, maar die wedstrijd werd toen met meer dan 20 punten verschil door ons gewonnen. En wat gaf toen onder andere de doorslag? U, de zesde man van GasTerra Flames. Dit is onze hal en hier spelen onze spelers. En dat laten we maar wat graag horen. Met uw onvoorwaardelijke steun moet het ook vandaag lukken om de punten hier te houden. Kom maar op!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten