zaterdag 23 januari 2010

230110: Jippie, weer een gala

Vrijdag 22 januari werd bekend gemaakt dat er straks in april weer een gala wordt georganiseerd voor basketbalminnend Nederland. Het FEB All*Star Gala zal op 11 april plaatsvinden in de Sporthallen Zuid in Amsterdam.

Door de jaren heen ben ik al regelmatig betrokken geweest bij dit jaarlijkse gala. Soms in de organisatie, soms als speaker en een paar keer enkel als bezoeker. De meest aansprekende edities vonden, zoals wel te verwachten was, in Groningen plaats. De hoofdredenen daarvoor waren de publieke belangstelling en de invulling van het programma. De laatste keer dat ik het gala aan den lijve heb ondervonden was 2 jaar geleden in Amsterdam, als speaker. De sfeer was matig, de wedstrijd slaapverwekkend en de prijsuitreikingen waren duidelijk een verplicht nummer.

De FEB, zoals u weet is dat de organisatie waarin alle clubs uit de eredivisie zijn vertegenwoordigd, zal ongetwijfeld goed over dit initiatief hebben nagedacht maar eerlijk gezegd hadden ze het wat mij betreft beter achterwege kunnen laten. Of beter gezegd, kom in hemelsnaam een keer met een beter plan. Een paar redenen:

Ten eerste, waarom weer in Amsterdam? Als er één club in Nederland is die een negatieve lading heeft wat betreft sfeer en entourage is het Amsterdam wel. De gemiddelde publieke belangstelling is laag, de club straalt nul komma nul enthousiasme naar de supporters uit en Sporthallen Zuid is verre van een gezellige locatie. Ongetwijfeld zullen er langlopende afspraken zijn gemaakt met Amsterdam om het gala daar te organiseren maar dat wil niet zeggen dat het ook zo moet worden gerealiseerd. Want, voor wie wordt zoiets georganiseerd, voor de fans toch?

Ten tweede, 11 april? De Play-offs beginnen op 22 april. De weken daarvoor hebben wij nog een bijzonder zwaar programma met op zaterdag 10 april thuis tegen Rotterdam, donderdag 15 april uit tegen Den Bosch en 17 april uit tegen Leiden. Die periode is voor alle clubs doorslaggevend voor het behalen van de hoogste uitgangspositie voor de start van de Play-offs. Dan zit niemand te wachten op een blessure of een extra dagje verplichte aanwezigheid in Amsterdam. Het gevolg daarvan is dat spelers niet staan te springen om zich op hun vrije dag nog eens in te gaan spannen tijdens een oefenpotje wat toch nergens over gaat.

Weer een potje tussen Noord en Zuid? Nou, leuk. Sommige spelers zullen het wel aardig vinden om tijdens zo’n demonstratiepotje een keer met andere landgenoten te spelen maar het enthousiasme is vaak niet bijzonder hoog. En natuurlijk weer een dunkwedstrijd, een driepuntscompetitie en het uitreiken van de seizoensprijzen terwijl, nota bene, het belangrijkste onderdeel van het seizoen nog moet beginnen! De MVP en het All Star team worden op deze manier veel te vroeg in het seizoen gekozen en heeft daarom dus ook geen enkele toegevoegde waarde.

De enige reden dat zo’n gala wel iets positiefs heeft is de aandacht voor de jeugd. Leuk dat ze eens in het zonnetje worden gezet en dat ze op groot podium hun kunsten kunnen laten zien. Maar dat is wat mij betreft ook het enige positieve er van.

Basketbal is een showsport en veel elementen van het spel en de daarbij horende showelementen worden in andere landen gekopieerd en overgenomen uit Amerika. Daar leeft het jaarlijkse gala namelijk enorm. Alle sterspelers komen daar graag naar toe en laten hun kunsten op een jolige en leuke manier zien. Daar werkt het gewoon. De televisie-uitzending is over de hele wereld te volgen en het enthousiasme is groot. Maar dat wil niet zeggen dat het automatisch ook werkt in andere landen.

Waarom bedenkt de FEB niet een keer iets heel anders. Formuleer dan eerst voor wie je zoiets eigenlijk wil organiseren. Overleg dan met de coaches wat een goed moment voor zoiets zou zijn en denk dan gezamenlijk heel goed na over de invulling van een programma. Ook de locatie van zo’n evenement is cruciaal. Ik kan zo wel 5 plekken opnoemen waar zo’n feestje beter tot zijn recht zou kunnen komen dan in Amsterdam.

Dat de FEB als overkoepelend orgaan van de eredivisie in Nederland nou niet echt uitblinkt in visie en daadkrachtig handelen is algemeen bekend. Wellicht sluit het initiatief om dit jaar weer zo’n traditioneel gala te organiseren daar eigenlijk naadloos op aan. Jammer.

Maar hoe dan? Zet eerst een club mensen bij elkaar die er verstand van hebben en die weten wat er leeft bij spelers, coaches en supporters. Laat hen gezamenlijk met een plan komen om een evenement te organiseren waar iedereen enthousiast van kan worden. Ik ben er van overtuigd dat er dan in ieder geval iets beters uitkomt dan weer zo’n verplicht gala in 020. Ik meld me bij deze aan. Maar ja, wie pakt de handschoen op?

1 opmerking:

  1. Helemaal mee eens. Vooral de gekozen datum is natuurlijk van de gekke, zo kort voor de play offs. Je hebt het over 5 betere locaties, maar laten we eerlijk zijn: er is maar 1 goede locatie in Nederland om van zo'n gala een écht feest te maken!

    BeantwoordenVerwijderen