donderdag 6 januari 2011

060111: Heerschappij?

Het gekozen thema voor dit seizoen had weinig betrekking op de wedstrijd van vanavond. Bij heerschappij hoort bezieling en dat was wat er ontbrak. Rotterdam daarentegen had dat wel en zorgde vandaag bijna voor een ongelofelijke stunt maar de laatste 3 minuten waren voor hen net te veel van het goede. Coach Jezerkic stak de hand na afloop in eigen boezem en dat valt hem te prijzen. Wellicht dat gebrek aan ervaring om op dit soort momenten de juiste beslissingen te nemen voor de Rotterdammers doorslaggevend was want ze hadden de winst binnen handbereik.

Wellicht was het anders gelopen als ze wel, net als de vorige wedstrijd in Martiniplaza, gekozen hadden voor de penetratie naar de basket maar dat is nu koffiedik kijken. Rotterdam schoot goed gedurende de wedstrijd maar door de matige rotatie kwamen ze duidelijk in ademnood en waren de 40 minuten net een paar teveel. En dan onze Flames. Waar was de bezieling die we anderhalf seizoen lang zagen? Het leek wel een compleet nieuw team dat nog aan elkaar moest wennen. Een paar spelers is de vorm even compleet helemaal kwijt en dat is in deze fase van de competitie, terwijl andere teams nu juist op stoom komen, wel een beetje vreemd. Marco noemde als oorzaak onder andere de heftige trainingsweek dus dat zal het wel zijn maar in de eerste drie kwarten lukte er vanavond aanvallend nagenoeg niks. Met name Haryasz stond symbool voor het falen vandaag. De week vrij heeft op het oog weinig goeds gebracht en dat is wel enigszins verontrustend. Tegen een zoneverdediging moet het schot vallen, dat is absoluut een feit maar 14 turnovers is wel erg veel. Reboundend zat het wel goed en met het klassenverschil tussen deze twee teams is dat geen verrassing. Maar we zullen wel uit een ander vaatje moeten gaan tappen want anders zullen er ongetwijfeld verliespartijen aankomen want sterkere tegenstanders zullen dit spel zeker gaan afstraffen.

Sommige dingen snap ik gewoon niet. De FEB/DBL die nu opeens met een thema aan komt zetten en wat vervolgens aan het publiek kenbaar gemaakt moet worden. Respect voor elkaar spreekt natuurlijk voor zich maar ik vraag me echt af of dit de manier is om dit aan ploegen en supporters duidelijk te maken. Het zal ongetwijfeld iets te maken hebben met de manier waarop één van de scheidsrechters een paar weken geleden is bedreigd maar de toon mag van mij wat dat betreft best wel harder zijn. Wat ik ook niet snap zijn sommige spreekkoren die van de tribune af komen. Oud Donar speler Mladenovic werd compleet uitgefloten na zijn, absoluut niet bewuste charge op Aron Roye, terwijl hij een hele goede wedstrijd voor Rotterdam speelde. Over respect gesproken. Ook onbegrijpelijk was de manier waarop de calls vanavond werden gefloten. In het begin van de wedstrijd mocht aan beide kanten alles en na een bepaald moment was de tolerantie opeens compleet weg. Is dat een nieuwe regel? Die heb ik dan blijkbaar even gemist. Maar ach, ik snap wel meer niet. Het hoort blijkbaar bij de sport en daar gebeuren wel vaker rare dingen.

2170 bezoekers, dit aantal werd overigens door mij exact gegokt voorafgaand aan de bekendmaking, zagen dat we de wedstrijd wonnen maar fraai was het niet. Ik stel voor, snel vergeten en zaterdag gaan we weer ballen op de manier zoals we in Groningen gewend zijn.

Nog twee dingen. Donar bestaat 60 jaar en op 15 januari zal de reünie met veel oud spelers worden gehouden tijdens die thuiswedstrijd. Ik hoorde vandaag wie er onder andere zullen komen die avond en ik kan u alvast zeggen, zorg dat u er bij bent want het wordt bijzonder. Het andere ding, Marco heeft zijn keuze gemaakt over zijn toekomst. Daar zullen we in de komende maanden vast nog wel meer van horen.

Zo, Top of Holland is weer back in business. Het waren een paar bewogen weken maar we zijn er weer. Met scherpe analyses, aardige nieuwtjes en bijzondere verhalen zal ik u weer informeren over het basketbal op topniveau uit Groningen. En waarom? Het is en blijft zo’n ontzettend leuke hobby!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten