donderdag 13 januari 2011

130111: Programma voor 150111

Geen heden zonder verleden

Frans Krips, Klaas Deelstra, Eric van Utteren, Berthold Bakker, Dolf van Teerns, Jan Plaggemars, Ger Geerlings, Jan Loorbach, Jan Kamman... om zomaar even een paar namen te noemen. Namen die in de beginjaren van Donar iets betekenden voor de club en aan de wieg stonden van het basketbal in Groningen. Precies zestig jaar geleden begon het allemaal.

Sinds 1881 was Donar alleen een gymnastiek- en schermvereniging maar op 21 januari 1951 vond de oprichtingsvergadering, onder leiding van W.P Struik, van het basketbal in Groningen daadwerkelijk plaats. Die eerste jaren waren prachtig voor de beginnende basketbalsport in Groningen. De eerste contributie bedroeg 75 cent en de eerste wedstrijd werd met 12-0 gewonnen. Wedstrijden werden in die beginperiode gespeeld in de veel te krappe Korenbeurs. Daarna werden de wedstrijden verplaatst naar de Groenteveiling aan de Peizerweg. Weliswaar eerst op tegelvloeren en daarna op asfalt waarbij je als speler makkelijk kon uitglijden door de achtergebleven groenteresten op de grond. Vervolgens kwam de ACLO hal en in 1970 de Evenementenhal als thuishaven waar ook het eerste landelijke kampioenschap werd behaald onder leiding van coach Maarten van Gent.

In die beginjaren speelden ook reeds Amerikanen in de ploeg van Donar. De sport kwam oorspronkelijk uit Amerika dus die moesten het wel goed kunnen spelen. Maar het waren studenten die er eigenlijk weinig van bakten dus al snel werd besloten om het toch maar meer met Nederlanders te gaan doen. En zo begon een landelijke competitie waarbij de uitwedstrijden toen door 5 spelers, samen reizend in een VW kever, werden gespeeld. Wisselspelers pasten toen nog niet in de auto. Frans Krips, oud-speler en vanavond ook aanwezig, sprak ooit tijdens een terugreis de woorden: ‘met 2 cognacjes op speel ik veel beter’. Prompt speelde hij niet meer in de basis de wedstrijden daarna.
Er was zelfs een heus clublied in die beginjaren: ‘Er was eens een God van de donder, die had als leus sport maakt gezonder, wij bezingen hem hier na de sport met veel bier want Donar gaat nimmer ten onder’.

Prachtige verhalen uit de begintijd van de club. Met plezier verwijzen we u graag naar de site donarmuseum.nl om de verhalen van toen te lezen. Zestig jaar geleden is het allemaal begonnen en door de jaren heen is het basketbal in Groningen steeds mooier en groter geworden. Sponsoren begonnen zich te interesseren voor de sport. Grote namen die hun naam aan Donar wilden verbinden. Wie kent ze niet: Nationale Nederlanden, Ahrend, VGNN, RZG, MPC, Hanzevast en GasTerra. Sport en commercie gaan hand in hand en die combinatie is in Groningen al jaren succesvol.

Vandaag is de reünie van zestig jaar Donar in Groningen. Veel oud-spelers en betrokkenen zijn vandaag aanwezig bij de wedstrijd en zullen samen verhalen uitwisselen van vroeger. Er zal vanavond ongetwijfeld een moment komen dat wij de kans krijgen om die mensen het respect te tonen wat ze verdienen. Laten we ze met een daverend applaus bedanken voor hun rol in zestig jaar basketbal in Groningen onder de naam Donar. GasTerra Flames is nu de naam maar Donar is het gevoel. Die naam klinkt al die jaren tijdens de wedstrijden en dat zal nog heel lang zo blijven.

Zestig jaar na die oprichtingsvergadering leeft het basketbal nog volop in Groningen en heel Nederland weet dat dit dé basketbalstad is. De mooiste hal, het grootste publiek en het beste team. Ja, het beste team want de landskampioen staat bovenaan de ranglijst en is van plan om dit seizoen absoluut prijzen te gaan pakken. De tweede helft van de wedstrijd tegen Bergen op Zoom van vorige week was het begin van een mooie periode die de komende maanden tot waarschijnlijk prachtige resultaten zal leiden. Geniet van de sfeer en van het feit dat u er vanavond bij bent. Dit soort momenten zijn uniek en om nooit meer te vergeten. Donar!

1 opmerking:

  1. Hoi HJ,

    Mooi filmpje. Ik meende zo af en toe ook DB langs te zien komen in de "slachtoffer-rol". Van harte gefeliciteerd met jullie diamanten jubileum.

    BeantwoordenVerwijderen