woensdag 9 november 2011

091111: Winst en moeilijke keuzes

De eerste helft van de wedstrijd in Zwolle was van beide ploegen niet om aan te zien. Het niveau van het spel was laag en niet eredivisiewaardig. In het eerste kwart kwamen wij tot 9 schamele punten maar ook de thuisploeg bakte er eerlijk gezegd vrij weinig van. De beslissing om Sergio in de basis te zetten was begrijpelijk en logisch maar had voor de teamprestatie in het eerste kwart (nog) niet het juiste effect.

Gelukkig was de tweede helft een stuk beter. Het energieniveau ging omhoog en individuele kwaliteiten werden eindelijk weer zichtbaar. Nog steeds was het spel nog niet groots maar wel een stuk effectiever dan tijdens de eerste helft. Zwolle was geen schim van de ploeg die een paar weken geleden thuis won van Den Bosch. De chemie ontbrak en weinig lukte. De seizoenstart onder leiding van coach Van den Belt was goed maar de scheurtjes in het opbouwproces waren nu wel duidelijk zichtbaar. Veel één tegen één spelletjes en weinig uitgespeelde aanvallen. Als de bal dan niet goed valt is het normaal gesproken wijs om een andere tactiek te gaan proberen maar deze optie werd duidelijk niet of nauwelijks gekozen.

Als we de eerste helft vergeten dan speelden we in de tweede helft een redelijk goede wedstrijd. De rebounding was een stuk beter en het schot van onze belangrijkste spelers viel goed. Wesby is zo’n man die je wel om een boodschap kan sturen. Met 19 punten was hij de tweede scorer en bovendien pakte hij ook nog even 6 rebounds en 5 assists. Weinig op aan te merken. Avis was aanvallend niet in zijn goede doen maar zijn 11 rebounds waren goed en bovendien pakte hij een double double met daarnaast 10 punten. En dan Bell. 21 punten en 6 rebounds in 37.51 minuten speeltijd. Hoe langer hij in het veld stond, hoe beter hij ging spelen. Verdedigend was het niet 100% maar dat kan in deze situatie ook een kwestie zijn van doseren. Hij moest namelijk wel zoveel minuten spelen want de andere pointguard Defares was geblesseerd. Vrijdag wordt er onderzocht wat er precies met hem aan de hand is maar nu is al bekend dat hij minimaal twee en maximaal zes weken aan de kant zal zitten. En als het tegenzit zal zijn afwezigheid ook mogelijk nog wel eens langer kunnen duren. Heel vervelend in deze periode omdat de komende maanden erg belangrijk zijn. Europees moeten we iets laten zien en dat wordt lastig als Bell de enige echte spelverdeler van de ploeg is.

Namen voor eventuele vervangers waren hier en daar al te horen. Aron, Jessey of Dimeo, om er zo maar eens een paar te noemen. Alle drie zijn het opties die de plek ter vervanging van Defares zouden kunnen invullen. De vraag is dan alleen, valt er dan iemand af of gaan we met 13 spelers verder. Bovendien zullen de gedachten vast ook nog wel eens gaan over het mogelijk aantrekken van een grote man onder de borden want het feit dat we op die positie nu eigenlijk te kort komen is helder. Een moeilijke kwestie. Standaard bestaat een team uit 12 spelers dus als er, ook al is het tijdelijk, een speler bijkomt dan moet je kiezen om met 13 spelers verder te gaan of je te houden aan het 12-tal. Als je vasthoudt aan 12 dan zal er iemand moeten afvallen. Voor de technische afdeling is dit een keuze die lastig is maar wel heel belangrijk. En ach, we hebben wel eens voor hetere vuren gestaan dus hier zal ook wel een goede oplossing voor uit de hoge hoed komen. Tot op heden hebben we drie spelers die nauwelijks aan spelen toekomen waardoor de rotatie van de ploeg momenteel klein is. Versterking in de breedte is dus zeker wel wenselijk. Wat dat betreft zou zelfs een aantal van 14 spelers niet ondenkbaar zijn. Maar o jee, nu slaat de fantasie wellicht een beetje op hol. Alhoewel…

Genoeg stof tot nadenken. Feit is dat we vandaag van Zwolle hebben gewonnen en dat is goed en terecht. Een blik op de statistieken leert ons wel dat er vandaag maar 5 punten van de bank kwamen. Dat zegt wat over het belang van de basis en over de inbreng van de vervangers.

Leiden begon vandaag aan hun Europese avontuur en verloor met bijna 30 punten verschil. Geen schande natuurlijk maar ook niet echt prettig. Aantaande dinsdag beginnen wij aan het hogere Europese niveau. Een leuk vooruitzicht. Laten we hopen en uitgaan van een beter resultaat.

2 opmerkingen:

  1. HJ> europees moeten we iets laten zien???? Wordt nou eens rieel vent. Het team is gewoon niet goed genoeg om europees iets te laten zien!!!!. Geen enkele nederlandse basketbalploeg heeft dan ook maar iets te zoeken in EuropaDe competitie gaat steeds minder voorstellen in Nederland. Alleen HJ wil dit maar niet inzien.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Proficiat HJ. Zwolle uit ... ik zeg "Altijd lastig" :). Succes in Europa, al vindt een andere kritische volger dat jullie daar niets te zoeken hebben. Toch altijd goed voor de ervaring en mooie tegenstanders in de Martini Plaza.
    Oh ja, bijna vergeten, dat cluppie hier uit de buurt, dat "niet zo veel voorstelt", wint met 84 - 86 van Nijmegen. Kun je toch mee thuiskomen.

    BeantwoordenVerwijderen