dinsdag 15 november 2011

151111: Rudupis wint in Plaza

Met de muziek van Michael Jackson ‘Remember the time’ verlieten de 2380 bezoekers Martiniplaza na een wedstrijd te hebben gezien die niet verloren had hoeven worden.

Met vijf buitenlanders, waaronder 4 Amerikanen, begonnen we de wedstrijd tegen vijf spelers uit Litouwen. Iedereen was benieuwd hoe het Litouwse spel gespeeld zou worden en al snel bleek dat het gebaseerd is op hoge schotpercentages, hard en goed verdedigen en slimme aanvalspatronen. Blijkbaar was de ploeg van Hakim Salem onder de indruk van deze Europese ambiance want in de eerste helft waren ze duidelijk niet zichzelf. Zeker het tweede kwart, wat werd verloren met 10 punten verschil, was erg matig. Terwijl Rudupis stabiel en georganiseerd bleef spelen vergaten wij een normale aanval op te zetten. Het was voornamelijk de bal heen en weer spelen langs de driepuntlijn en vervolgen een één tegen één naar de basket. Aangezien die acties ook vaak eindigden in een gemiste schotpoging werd het verschil steeds groter en stond een verschil van 13 punten op het bord bij de rust. Onnodig en jammer.

Want de tweede helft was gewoon veel beter. De ploeg speelde weer de gangbare aanvalspatronen en het resultaat was daar ook naar. Het vertrouwen kwam terug en puntje voor puntje kwamen we terug tot 2 punten verschil. De aanvallende fout van JD gaf toen wellicht de doorslag want als zijn actie tot een score had geleid, had er misschien wel een andere winnaar van het veld gelopen. Maar niets is minder waar. Het debuut van Rudupis op Europees niveau was succesvol en de eerste punten in de poule zijn binnen voor de coach die nauwelijks een woord Engels spreekt.

De eerste wissel van coach Salem was het inbrengen van Jessey Voorn. Alsof hij hier al jaren speelt deed hij meteen dat wat van hem gevraagd werd. Hij speelde onbevangen en geconcentreerd en ging meteen al voor een succesvolle schotpoging. Zo willen we het graag zien en zo kunnen we nu al constateren dat Jessey zeker een versterking is voor deze ploeg. De zwakke plek zit, ook vandaag weer, op de centerpositie. Daar missen we de kracht en souplesse van een inside speler die zijn acties onder de basket kan maken. Qua lengte was Rudupis helemaal niet zo groot maar dat compenseren ze door hele goeie en effectieve schutters en bovendien, ze lopen goede en effectieve aanvalspatronen waardoor er regelmatig een speler compleet vrij onder de basket kwam. Gelukkig was het spel in de aanval aan onze kant de tweede helft wel 3 keer beter dan in de eerste helft maar een wedstrijd duurt 40 en geen 20 minuten.


Het was een duel met 2 gezichten die niet verloren had hoeven worden. Op papier is dit wellicht de zwakste tegenstander uit onze poule en dan was het wel toch wel erg prettig geweest als we meteen de eerste punten hadden binnengehaald. Maar helaas zat het er vandaag niet in. Er is duidelijk nog veel werk aan de winkel en dat is een mooie uitdaging voor het duo Salem en Van Stein. Alleen al het kijken naar de pick and roll van deze tegenstander is iets om van te leren. Eén van de basisprincipes van het basketbal wat, mits goed uitgevoerd, bijzonder effectief kan zijn om tot scoren te komen. En wat dacht u van de vrije worpen. Op dat vlak was er een verschil van 10 punten. Zij schoten 71% en wij maar 56%. De Litouwse spelers schoten de ballen van de vrije worp lijn ook met het gemak alsof het de normaalste zaak van de wereld was. En laten we eerlijk zijn, dat is het eigenlijk ook. Makkelijker kan het simpelweg niet worden.

Max maakte vandaag zijn debuut op Europees niveau. Waarschijnlijk was hij zelf net zo verbaasd als velen van ons maar het is hem natuurlijk van harte gegund. Met de ervaring van deze wedstrijd op zak kunnen we ons nu weer gaan opmaken voor het uitduel van zaterdag tegen Leiden wat vandaag hun Europese uitduel winnend afsloot. Kortom, we gaan gewoon door en leren elke wedstrijd weer wat bij. Met die ervaringen word je als ploeg alleen maar beter en daar gaat het simpelweg om. Dus ook wat dat betreft is Leiden uit een mooie affiche.

4 opmerkingen:

  1. HJ wederom een te positief stukje over ons clubje!. Van een "topploeg"als Rudupis moet je gewoon winnen vooral in de Plaza, punt uit. Schrijf nu eens een keertje een rieel stukje ipv altijd zo overdreven poitief gebrabbel. Grunn heeft niets, maar dan ook niets te vertellen in europa ondanks dat ons aller vriend salem meent dat hij kan gaan stunten in europa.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik vond het best wel een "rieel" stukje hoor HJ. :-)
    Tijd geleden dat ik met een tevreden gevoel na een nederlaag naar huis ben gegaan. En van Jessey gaan we nog heel veel plezier krijgen!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Je hebt kennelijk een echte azijnpisser aangetrokken op dit onvolprezen blog, HJ. Ik kan natuurlik niet beoordelen of hij wel een "rieel" beeld van de wedstrijd en de krachtsverhoudingen heeft. Maar wat mij betreft was een eerste Europese succesje jullie wel gegund, al zul je uiteindelijk niet mee strijden om de hoofdprijzen. Weer verder op de nationale velden; Leiden uit ... dat moet toch een keer te doen zijn, nietwaar?

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Het verdedigend voetenwerk van een aantal van onze jongens was ontluisterend zwak.
    De gasten waren in alle opzichten veel sneller. Als je geen druk op hun spelverdelers durft te zetten, en 2 meter afstand houdt, kunnen ze vrij hun zeer ingeslepen aanvalspatronen lopen. JD, Alex Wesby, Jesse Voorn en soms Sergio de Randamie waren wat mij betreft de enige spelers die dit bij konden sloffen.

    BeantwoordenVerwijderen