maandag 14 november 2011

141111: Programma voor 151111

Andere koek

Vandaag begint het Europese avontuur van dit seizoen met een wedstrijd tegen het Litouwse Rudupis. Niet een tegenstander die we regelmatig over de vloer krijgen dus het belooft een mooi duel te gaan worden waarbij we kunnen zien hoe het Litouwse spel gespeeld wordt.

In de competitie hebben we nu negen wedstrijden gespeeld en twee daarvan werden verloren. Leeuwarden uit en Zwolle thuis waren de duels waarbij het niet allemaal mee zat en de tegenstander beter was. Overigens hebben we van beide ploegen ook reeds een keer gewonnen en dat geeft maar weer eens aan dat de krachtsverhoudingen dit basketbaljaar dichter overeen komen dan tijdens de vorige seizoenen. Dat is leuk voor de competitie want iedereen kan winnen van elkaar. Op Europees niveau zijn er twee teams die dit seizoen hun kunsten kunnen laten zien. Naast GasTerra Flames is dat de club uit Leiden die vorige week begon met een thuiswedstrijd tegen het sterke Besiktas uit Turkije. De Turken hadden zelfs een NBA speler in de gelederen door de lockout in de NBA in Amerika. Deron Williams nam zijn tijdelijke ploeg op sleeptouw en zo verloor Leiden met bijna dertig punten verschil. Verbazingwekkend? Nee. De competitie in Nederland is toch wel van een heel andere orde en niveau in vergelijking met basketbaltoplanden zoals Turkije. De budgetten zijn daar veel ruimer en bovendien heeft de sport daar een veel hogere status dan hier. Feit is wel dat het spelen tegen dit soort ploegen altijd erg nuttig is. En dat geldt ook zeker voor ons vandaag.

Sinds afgelopen vrijdag is een extra speler aan de huidige selectie toegevoegd. U zult het nieuws ongetwijfeld al hebben gehoord. Deze gerichte versterking is een goede bekende van coach Hakim Salem. Jessey Voorn speelde afgelopen seizoen in Amsterdam maar sinds afgelopen zomer was hij helaas nog clubloos. Hij zal in ieder geval tot het einde van dit seizoen zijn kunsten in Groningen laten zien en vanzelfsprekend ook voor de komende Europese wedstrijden een versterking voor de ploeg zijn. Vorige week bleek ook dat de blessure van Bryan Defares minder ernstig was dan in eerste instantie werd gedacht. Tijdens de verloren uitwedstrijd in Leeuwarden raakte hij geblesseerd aan de lies waardoor David Bell in het uitduel in Zwolle bijna de volledige veertig minuten moest spelen. Overigens deed hij dat prima. De eerste helft van die wedstrijd was niet echt om over naar huis te schrijven maar na de 15 minuten pauze zagen we een beter presterende ploeg en wonnen we de wedstrijd uiteindelijk met tien punten verschil.

Naast Rudupis uit Litouwen zijn de andere tegenstanders in onze poule het sterke Aris uit Griekenland en Nymburk uit Tjechië. Alle drie zijn dit tegenstanders van formaat die we de komende periode in MartiniPlaza zullen gaan zien. In de afgelopen weken bleek de belangstelling voor het bezoeken van deze Europese wedstrijden in Groningen minder te zijn dan voor de reguliere competitie. Bij de vier tot op heden gespeelde thuiswedstrijden kwamen er gemiddeld 2955 bezoekers naar onze hal en dat aantal ligt nu hoger dan het gemiddelde aantal bij de competitie van afgelopen seizoen. Dat basketbal in Groningen leeft is alom bekend en dat is niet alleen leuk voor ons als publiek. Ook tegenstanders komen maar wat graag spelen in Groningen want wie wil dat nou niet meemaken. Een prachtige entourage en veel publiek, dat is waar je het als topsporter natuurlijk graag voor doet. Vandaag is die eer aan de spelers uit Litouwen. Bij de komende Europese uitwedstrijden zullen er ongetwijfeld weer een aantal supporters uit Groningen naar die landen meereizen om de prestaties van dichtbij te kunnen bekijken. De redactie roept hen op om foto’s, gemaakt tijdens de wedstrijden, te mailen zodat we die in een later stadium kunnen gebruiken en publiceren.

Vandaag spelen we tegen Rudupis en aanstaande zaterdag staat het uitduel tegen Leiden op de agenda. Volgende week dinsdag is de uitwedstrijd in Tsjechië. Het zijn drukke tijden voor de ploeg van coach Hakim Salem maar dat is alleen maar goed en nuttig. Want van wedstrijden spelen worden we alleen maar beter en sterker. Dus ook vandaag. Veel kijkplezier gewenst.

1 opmerking:

  1. Voor mijn foto's van Tsjechie en Griekenland: houd http://www.twitter.com/jossezwols in de gaten. Ik ben zaterdag ook nog ns in bayreuth.

    BeantwoordenVerwijderen