dinsdag 29 november 2011

291111: Verloren van de Grieken

Het was dus toeval. Het vierde kwart was vanavond het meest lucratief naast de eerste drie kwarten. Maar ondanks dat gewonnen laatste kwart verloren we van de Grieken. En eerlijk gezegd, dat had niet gehoeven.

Zo’n wedstrijd kan je op drie manieren bekijken. Statistisch, tactisch en qua uitstraling en karakter. Statistisch gezien waren er zeer opvallende onderdelen. Onze scorer Wesby: nul punten, 5 fouten, JD: 19 punten en tot aan de laatste minuten foutloos, David 9 en Avis met 5 punten. Bijzondere cijfers. De eerste helft waren de schotpercentages heel slecht en daarnaast waren de eerste drie kwarten sowieso erg laag qua scores met respectievelijk 9, 11 en 9 punten. Een beeld wat totaal niet overeenkomt met de verwachtingen en normale prestaties als je kijkt naar de individuele spelers. Alex is een scorer, JD met name een strakke verdediger en van Wyatt en Bell moeten we normaal gesproken ook veel meer punten op het scorebord zien.
Tactisch wisten de Grieken ons goed te bespelen en hadden ze hun huiswerk goed gedaan. Aanvallend speelden wij met variabele systemen waardoor er verschillende opties waren maar mede door de slechte percentages kwam er eigenlijk weinig nuttigs uit de verf. 29 punten scoren in 30 minuten speeltijd is veel te weinig. Als in die eerste kwarten het schot beter was gevallen hadden we deze wedstrijd gewoon kunnen winnen. Het derde kwart was tactisch interessant. Gedurende lange tijd was Defares de spelverdeler met in die fase alleen Sergio als basisspeler in het veld. De energie was groot en intensief maar dat vertaalde zich niet naar het scorebord. We scoorden niet terwijl de mentaliteit in die fase juist goed en overtuigend was. Verdedigend was het vanavond ook grotendeels beter dan we in de voorgaande wedstrijden hebben gezien maar juist op cruciale momenten begon Aris beter te schieten waardoor het verschil toch aanzienlijk bleef. In het vierde kwart kwam een groot deel van de basis weer terug en vocht zich naar een winnend kwart maar De Grieken roken bloed en bleven gedisciplineerd hun ding doen en speelden de wedstrijd goed uit.

Wat betreft de uitstraling en het karakter hebben we wel 3 en misschien wel 4 verschillende wedstrijden gezien. Soms twijfelend en zonder overtuiging, soms intensief en met veel kracht en soms met wel de goede bedoelingen maar met te weinig rendement. Wie er in het veld staan is zeer bepalend voor de manier van spelen, dat is wel zeer duidelijk. Met Defares aan het roer verloopt het spel compleet anders dan met Bell op de point. Je kan je zo voorstellen dat het voor de andere spelers dan ook even schakelen is wat betreft de speelstijl. Bekende normen als gretigheid, karakter en kwaliteit veranderen gedurende de wedstrijd regelmatig waardoor er niet een consequente lijn is die gevolgd wordt. Dat maakt het wisselvallig en mist het een bepaalde focus.

Gooi deze 3 benaderingen door elkaar heen en je hebt een wedstrijd zoals deze. De Grieken waren helemaal niet zo goed als menigeen verwachtte en wat betreft de fundamentals verdienen ze zeker geen ruime voldoende. Met onze individuele kwaliteiten en een eensgezinde focus gedurende de 40 speelminuten kunnen we zo’n wedstrijd winnen en is zelfs de uitwedstrijd geen onmogelijke opgave. Maar dat gold ook al bij de thuiswedstrijd tegen Rudupis en de uitwedstrijd in Tjechië. Met andere woorden, kwalitatief zijn we op dit Europese niveau zeker niet de minste maar door wisselvalligheid en te veel verschillende fases gedurende de wedstrijd verliezen we tot op heden alle duels.
Volgens mij kan je dat samenvatten tot één woord namelijk ervaring. Ervaring in het samen spelen, ervaring in het lezen van de wedstrijd en de tegenstander en ervaring in het omgaan met moeilijke momenten. De norm moet gedurende de hele wedstrijd op hetzelfde niveau komen en de breekmomenten moeten verdwijnen.

2280 bezoekers, waaronder zo’n 250 vrijwilligers van de 4 mijl, zagen een duel met verschillende gezichten en uiteindelijk een verloren wedstrijd. Zondag komt Randy Wiel met zijn ploeg op bezoek en ik kan u zeggen dat wordt niet zo eenvoudig dan als je op het eerste gezicht zou denken. Maar elke wedstrijd in het proces is er één dus zijn we voor aanstaande zondag, na vandaag, zeker weer wat wijzer geworden.

4 opmerkingen:

1. Aris was een zwakke tegenstander. Toch ziet HJ weer positieve punten in het spel. HJ moet oppassen dat niemand zijn stukjes dadelijk meer serieus neemt.

BeantwoordenVerwijderen
  2. Niet op cruciale momenten in de aanval liet Flames het afweten, maar op cruciale momenten in de verdediging. Na de 2 driepunters van JD in liet Flames bij 47-51 Aris de bal 3 keer aannemen zonder dat een Aris aanvaller daar hard voor hoefde te werken. Flames stond rechtop, op een meter afstand toe te kijken en moest compenseren met een fout. Daar verlies je!

3. HJ is net zo positief ingesteld als onze topcoach Salem in het DvhN. Hij ziet nog steeds positieve punten ondanks dat we van de 13 officiele wedstrijden er inmiddels 6 hebben verloren. Denk dat het serieus tijd wordt eens naar een andere coach te gaan zoeken.

4. Donar had vorig jaar niets te zoeken in Europa, dit jaar ook niet. Vlgd jaar ook niet en voor de komende 10 jr, als ik kijk naar de ontwikkelingen in NL, OOK NIET! of je nou Ton Boot als coach hebt of Hakim. Daarnaast mis Je een Center onder de borden , maar dat terzijde . Dat het ooit wat gaat worden in Groningen? ik denk het niet! Weet je waarom? Omdat Groningers zeikvolk zijn, zoveel jaren alleen maar ZEIKEN en ZEUREN en nooit positief ingesteld. Veel succes Donar met of zonder Coach Salem.