zondag 27 november 2011

271111: Programma voor 291111

Toeval?

Als iets twee keer achter elkaar gebeurd kan je niet meer van toeval spreken. Althans, in het echte leven is dat vaak wel zo. Het pragmatisch gebruik van cijfertjes en statistieken bij het basketbal leidt tot inzichten die soms niet zo fraai zijn maar wel een verhelderend beeld geven. De laatste twee uitwedstrijden werden beide verloren en bij allebei waren het laatste kwart extreem doorslaggevend. Leiden en Tjechië liggen hemelsbreed enorm uit elkaar maar er was toch een duidelijke overeenkomst. Tegen Leiden verloren we de laatste tien minuten met 26 tegen 9 en tegen Nymburk was dat met 28 tegen 5. In beide wedstrijden deden we in de eerste dertig minuten goed mee en was het een redelijk opgaande strijd. De laatste loodjes wegen vaak het zwaarst en in deze gevallen was dat zeker het geval. Over oorzaak en gevolg tasten we nog in het duister maar dat we deze trend moeten doorbreken is meer dan helder. Het spel duurt 4 keer 10 minuten en het totaalresultaat van die vier leidt tot de eindscore die bepalend is. De focus zal dus met name in het slot moeten liggen waardoor dit soort extreme situaties niet meer zullen voorkomen. Weer een leermoment, dat is dan weer het voordeel.

Ondertussen heeft Bryan Defares nu helaas een paar wedstrijden moeten missen. Uit de laatste onderzoeken weten we dat zijn blessure niet heel ernstig is maar dat doet niks af aan het feit dat rust de beste remedie is. Dat zijn rol in dit team belangrijk is hebben we allemaal kunnen lezen in het dubbelinterview met Thomas en Jessey op de website van GasTerra Flames. Met de komst van Jessey Voorn hebben we op de guard-positie absoluut een versterking binnengehaald en bovendien mag zo’n speler simpelweg niet werkloos toekijken hoe de Nederlandse competitie aan hem voorbij gaat. Jessey is een groot talent met ambitie, die bij onze coach prima op zijn plek is. In zijn reeds gespeelde wedstrijden hebben we kunnen zien dat hij zich al helemaal thuis voelt en dat het soms lijkt alsof hij hier al jaren speelt. Een goede zaak. Talenten moeten tenslotte altijd gekoesterd en gebruikt worden. Als Bryan binnenkort weer helemaal fit en speelklaar is hebben we weer extra mogelijkheden op die posities in het veld waardoor goede keuzes gemaakt kunnen worden. Bryan heeft de afgelopen periode hard aan zijn herstel gewerkt en hij is weer gepast aan het trainen. Het zal hopelijk niet al te lang meer duren voordat hij zijn rol in het team weer kan gaan oppakken.

Vandaag treffen we hier in MartiniPlaza het Griekse Aris BSA 2003. In de Eurocup heeft de tegenstander van vandaag in poule C nu ook twee wedstrijden gespeeld. Hun uitwedstrijd in Litouwen werd met 11 punten verschil gewonnen en thuis verloren ze met 9 punten verschil van de ploeg uit Tjechië. Kansen zijn er altijd dus zo ook vandaag. Laten we vooral niet vergeten dat het spelen van uitwedstrijden in Europees verband ook veel te maken heeft met het reizen naar relatief verre oorden. Hotels, transport met vliegtuigen en bussen, een vreemde omgeving en andere zaken spelen allemaal een rol en wat dat betreft zijn wij vanavond absoluut in het voordeel. Home sweet home, zeker in Groningen. Natuurlijk zijn we zoals altijd gastvrij en flexibel voor onze bezoekende tegenstanders maar wij spelen thuis en zij niet. Over exact een week zijn de rollen precies omgedraaid en spelen we de uitwedstrijd tegen dezelfde tegenstander in een Griekse omgeving. Over populariteit in de media heeft dat land de laatste maanden niets te klagen gehad al was het niet allemaal even fraai. Qua sport is het toch een heel ander verhaal. Alhoewel, dat moeten we volgende week toch nog even afwachten.

Vergeet u overigens niet dat we komend weekend, zondag 4 december, vlak voor de komst van de goedheiligman, een thuiswedstrijd spelen tegen Rotterdam onder leiding van coach Randy Wiel. De aanvangstijd daarvan is 15.00 uur dus zeer geschikt als voorafje voor een eventueel gezellige pakjesavond. Het is maar even dat u het weet. Nu eerst het duel tegen Aris. Niet uit Leeuwarden maar uit Griekenland. Een wereld van verschil. Veel plezier!

2 opmerkingen:

  1. Vandaag treffen we Aris???? Zullen we het op as dinsdag houden?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Anoniempje toch.. goed lezen valt niet mee he. Dit is ook meteen de laatste keer dat ik op een anoniempje reageer.

    BeantwoordenVerwijderen