vrijdag 13 januari 2012

130112: Programma voor 140112

Een topwedstrijd

Vandaag het duel tussen de twee finalisten van afgelopen seizoen. De huidige nummer twee en drie van de competitie kennen elkaar goed en zijn aan elkaar gewaagd dus het duel van vandaag is een regelrechte topwedstrijd. Beide ploegen hebben afgelopen week nog een doordeweekse wedstrijd moeten spelen. Leiden speelde dinsdag in de tweede ronde van de EuroChallenge thuis tegen het Franse Roanne en wij moesten naar Zwolle voor de lastige uitwedstrijd tegen Landstede.

Landstede is een geduchte tegenstander waar we eerder dit seizoen thuis van hebben verloren en de eerste uitwedstrijd in Zwolle van 9 november hebben gewonnen. De ploeg van Herman van den Belt doet het redelijk goed in de competitie. De selectie is in balans en goed samengesteld waardoor ze al goede resultaten hebben geboekt. Wij staan samen met Zwolle op de nummers 1 en 2 op de reboundlijst en dat zegt wat over de vechtlust en inzet van de spelers van beide ploegen onder de borden. Afgelopen woensdag stond het derde onderlinge duel op het programma. Het werd een prachtige wedstrijd waarin nota bene de spelers die eerder soms wel enige kritiek te verduren kregen een geweldige wedstrijd speelden. Thomas Koenis en Bryan Defares waren de absolute toppers in dit duel en maakten allebei een double double.

De eerste 5 minuten begonnen we ook nu in Zwolle te slap aan de wedstrijd en dat resulteerde meteen in een 9-2 achterstand. Het was tijd voor actie en Hakim greep in. Het gevolg was dat het eerste kwart nog wel werd verloren maar het tweede kwart daarna gaf een heel ander beeld van de wedstrijd. Dat kwart werd gewonnen met 15 tegen 31 en alles begon lekker en soepel te lopen. De energie was weer volop aanwezig en de bezieling van coach Hakim Salem sloeg over op de ploeg en met name Thomas en Bryan speelden op hun best. Ook David Bell liet zich van zijn beste kant zien en maakte 19 punten en was daarmee de topscorer van de wedstrijd. De sfeer zat er goed in in Zwolle. De 75 meegereisde Groningers hadden een heerlijke avond en waren live getuige van de progressie die de ploeg de laatste weken aan het maken is. Hakim genoot en zag dat het goed was. De publiekswissel van Thomas was dan ook volledig terecht.

Als u de vorige thuiswedstrijd hier in MartiniPlaza aanwezig was dan heeft u kunnen zien dat alle vier kwarten tegen Nijmegen werden gewonnen. Iedereen was het er over eens dat het een goede wedstrijd was en dat met name de inzet en strijdlust van grote betekenis was. Vanaf het eerste kwart zat er veel overtuiging in het spel en dat werd ook meteen goed opgepikt door het aanwezig publiek. Een logisch gevolg daarvan was dat de sfeer uitstekend was en alle 2640 bezoekers met een tevreden gevoel weer naar huis gingen. Vandaag is de landskampioen van afgelopen seizoen de tegenstander. De eerste thuiswedstrijd van 22 oktober werd met 11 punten verschil van de ploeg onder leiding van coach Toon van Helfteren gewonnen dus ook vandaag zijn er volop kansen om Leiden zonder punten weer naar huis te laten gaan. Wedstrijden tegen Leiden zijn altijd speciaal. Niet alleen omdat ze ons in de zevende wedstrijd van de finale wisten te verslaan maar ook omdat de eerste prijs van dit seizoen, de Supercup in Utrecht, door deze tegenstander werd gewonnen. Beide ploegen hebben in de afgelopen periode ook veel ervaring opgedaan bij hun gespeelde Europese wedstrijden wat het spelritme en het presteren onder druk alleen maar ten goede komt. Daarnaast is de groei die onze ploeg onder leiding van Hakim Salem in de afgelopen periode heeft doorgemaakt duidelijk te zien en te merken. Als je het spel nu vergelijkt met de wedstrijden in het begin van dit seizoen zijn er veel facetten die nu veel beter gaan en dat heeft duidelijk zijn effecten. De verdediging zit stevig in elkaar en in de aanval worden de patronen steeds overtuigender en doeltreffender. Daarom is deze wedstrijd vandaag een mooi moment op te zien waar we staan en hoe Leiden zich ondertussen heeft ontwikkeld. Met de aanwezige zesde man op de tribunes hebben we vandaag het thuisvoordeel en in Groningen zegt dat absoluut wat!

Na vandaag spelen we twee weken geen thuiswedstrijd dus bij dit duel kunnen qua enthousiasme en beleving alle remmen los. Met uw steun is alles mogelijk dus laat u zien en horen! Veel plezier.