zaterdag 14 januari 2012

140112: Externe factoren

Beide coaches waren zo verstandig om er weinig woorden aan vuil te maken. Terecht, dat werkt nooit in je voordeel. Maar hun mening zal hoogstwaarschijnlijk weinig verschillen met die van de andere 2950 bezoekers vanavond. Verliezen doe je niet van scheidsrechters. Nee, meestal is dat zeker zo maar de beïnvloeding van beide Paul’s en Nico was vandaag dusdanig groot dat zij met z’n drieën dit duel hebben bepaald en dat KAN nooit de bedoeling zijn van Topsport.
Over de wedstrijd kunnen we kort en bondig zijn. Eerste kwart was subliem, 2e kwart een gelijke stand ondanks de hoeveelheid fouten die werden gefloten, het derde kwart was slecht en zielloos en het vierde kwart was spannend en beslissend. Leiden wint maar het had net zo goed andersom kunnen zijn. Boxley leidde zijn team naar de winst. Zijn ervaring was doorslaggevend en we waren niet in staat om hem afdoende af te stoppen. Bell’s aanval in de laatste minuten was logisch en terecht. Of zelf voor de score gaan of de vrije man vinden maar helaas, het werd een turn-over. Dat kan helaas gebeuren. De driepunter van JD was enorm belangrijk maar het laatste schot viel verkeerd en dan is het simpel, over en uit.

Het derde kwart. Daar draaide alles om. Waarom vielen we zo terug en waar was de passie van de eerste helft gebleven? Het antwoord daarop is tweeledig. Leiden voelde gedurende dat kwart dat het kon, terwijl ze er in de rust nog weinig vertrouwen in hadden. Een paar ballen vielen goed en dan groeit het vertrouwen per seconde. Wij daarentegen waren al in foutenlast en waren gewaarschuwd dat bepaald gedrag niet meer werd toegestaan. En dat is het moment dat niet de coaches of de spelers meer bepalen, maar dat anderen hun stempel op de wedstrijd drukken en daarmee het duel beïnvloeden.

Nogmaals, verliezen doe je niet van scheidsrechters maar deze drie mannen hebben de fluit zo gehanteerd dat er voor de spelers en voor de coaches geen touw meer aan vast te knopen was. Een schandalige prestatie van deze drie. Met naam en toenaam: Zwiep, Den Hartog en van den Heuvel horen ten eerste niet samen zo’n wedstrijd te fluiten en ten tweede, wanneer begrijpen ze dat nou eens, het gaat niet om hen, maar om de spelers, het publiek en om de beide teams. Om maar eens iets te noemen, 18 tegen 9 vrije worpen in de eerste helft. Dat is niet iets wat wel eens kan gebeuren. Beide teams spelen hard en fanatiek dus zo’n groot verschil is simpelweg niet logisch. Daarnaast waren de waarschuwingen aan het adres van de coach dusdanig ernstig dat er weinig anders meer op zat dan passief en gelaten te reageren. Kenners voorspelden voor de wedstrijd al dat dit zou gaan gebeuren. De drie ‘mannetjes’ uit het korps bij elkaar zetten in MartiniPlaza is wachten op ellende. En zo geschiedde. Ik hou niet van het roepen ‘amateurs’ maar in dit geval was het publiek nog mild en had men groot gelijk. Ritueel kielhalen en een negatieve beoordeling met als gevolg minimaal 2 maanden schorsing. Punt.

Wat er trouwens aan de hand is met Wyatt is niet bekend maar dat er wat is, is wel duidelijk. Juist hij moet in dit soort wedstrijden het verschil kunnen maken maar in de belangrijkste fases geeft hij niet thuis. Erg jammer en spijtig. Laten we hopen dat Hakim hem snel weer aan het spelen krijgt.

Als het eerste kwart van vanavond de voorbode is voor de komende wedstrijden dan gaat er nog wat gebeuren. Alhoewel.. vanavond hebben we allemaal kunnen zien dat externe factoren een grotere rol spelen dan we allemaal graag zouden willen. Een stadionverbod, misschien is dat een idee…

Nog een kleine aanvulling. Fouten worden gemaakt. Opsportief, technisch of gewoon. Dat is het vanaf nu even weet, dit is een gewone fout:

5 opmerkingen:

1. HJ ik weet dat je altijd erg positief schrijft over Groningen. Te positief!. Natuurlijk waren de scheids bagger maar het feit staat dat je zo'n voorsprong nooit mag weggeven, simpel! Dus lul aub niet over externe factoren die doorslaggevend waren. HJ, de Jan van der Nat van het Noorden!!!!

BeantwoordenVerwijderen
  2. HJ het kan allemaal wel aan de scheidsen liggen maar een 0-19 run is natuurlijk van de gekke. Bovendien werden de simpelste vrije worpen, aan onze kant, gemist. Sluit me aan bij m'n voorganger: schrijf wel rieel.(neemt niet weg dat de heren in het oranje slecht waren)

3. Wyatt ook maar voor een maand of wat schorsen dan, mensen die niet presteren moeten geschorst worden begrijp ik uit je verhaal....... Zulk soort dingen horen bij sport, mensen die altijd top presteren (scheidsrechters en spelers) lopen helaas niet in de Nederlandse eredivisie rond, maar een paar treetjes hoger, en zelfs daar zal toch wel eens iemand een mindere dag hebben...............?

4. Als je als speler niet meer weet wat je wel en niet meer mag doen dan ga je zo spelen. Er werd voor bijna alles gefloten. Ik reken het team niets aan, vond wel dat Wyatt erg twijfelachtig was.

5. Heb als onpartijdige bb-bal liefhebber deze wedstrijd bezocht. Ik vraag me af waarom de auteur van dit stukje niet objectief schrijft. De scheidsrechers waren niet sterk maar het is echt onterecht om de nederlaag van Groningen op de scheidsrechters af te schuiven. Er waren momenten dat Groningen zo slecht speelde dat het niet verassend was dat Leiden dichterbij kon komen en tenslotte de wedstrijd won. Schrijver foei!