maandag 30 april 2012

300412: Programma voor 010512

Moeten en willen winnen

De kwartfinale, of ook wel de tussenronde genoemd, kent tot op heden een bijzonder verloop. Het is bovendien de eerste keer dat de play-offs beginnen met zo’n minicompetitie in twee poules waarbij de kansen voor alle deelnemers weer helemaal gelijk zijn.

De eerste twee wedstrijden in onze poule werden door GasTerra Flames redelijk eenvoudig gewonnen. De thuiswedstrijd tegen Magixx was aantrekkelijk en overtuigend. Met meer dan 20 punten verschil werd dat duel hier gewonnen en was de toon in de poule meteen gezet. De uitwedstrijd in Zwolle van een week geleden was min of meer een logisch gevolg van die wedstrijd tegen Magixx want de ploeg zat in een flow en won ook deze wedstrijd met gemak. In het laatste kwart konden zelfs alle bankspelers hun kunsten laten zien terwijl de ruime voorsprong zeker niet meer in gevaar kwam. Het massaal meegereisde publiek genoot er met volle teugen van. Met die vier reeds behaalde punten moest afgelopen zaterdag de uitwedstrijd in Wijchen worden gespeeld en met de wetenschap dat de ploeg van coach Michael Schuurs de halve finale niet meer kon bereiken, was het eigenlijk een formaliteit. Maar het verliep anders dan velen hadden verwacht. De flow werd een halt toegeroepen en de Magixx wilden in hun laatste duel nog even goed laten zien wat ze waard waren. De scherpte aan onze kant ontbrak en het schot was duidelijk minder zuiver dan in de eerdere twee wedstrijden. Magixx schoot met scherp en aan onze kant was de instelling duidelijk minder goed dan de twee wedstrijden daarvoor. Het duel werd verloren waardoor er vandaag zeker iets op het spel staat. Wie wordt eerste en wie wordt tweede in de poule. Dat is waar het vandaag om gaat. De ongeveer 75 meegereisde supporters uit Groningen waren teleurgesteld over de wedstrijd maar lieten zich van hun goede kant zien door Ross Bekkering een bos bloemen te overhandigen omdat hij in de serie niet kon meespelen door een blessure. Een mooi gebaar maar ondanks dat zagen ze een verloren wedstrijd.

Zwolle won hun uit- en thuiswedstrijd van Magixx waardoor ook zij nu vier punten hebben behaald. Vandaag valt dus de beslissing in Poule B. De winnaar van vandaag zal als eerste eindigen in deze poule en zal in de halve finale het moeten opnemen tegen de nummer twee van Poule A. In die andere poule zal ook vandaag de definitieve beslissing gaan vallen, Leiden speelt thuis tegen Leeuwarden. Na vandaag begint de halve finale van de play-offs al over twee dagen. Deze poule-indeling heeft verrassingen laten zien en vooraf was het voor iedereen ook compleet nieuw hoe dit zou gaan uitpakken. Zo had bijvoorbeeld de eerste plaats in de reguliere competitie totaal geen invloed op het verloop van deze ronde. Voor de halve finale en de finale geldt dat overigens wel.

Als we de wedstrijd van vandaag gaan vergelijken met de uitwedstrijd in de Poule in en tegen Zwolle dan kunnen we wel stellen dat de winst nu geen probleem mag zijn als de scherpte en concentratie 100% aanwezig is. Dat moet ook want de eerste plaats geeft ons zeer waarschijnlijk het thuisvoordeel in de halve finale en dat betekent dus meteen een thuiswedstrijd aanstaande donderdag. In die halve finale wordt er gespeeld in een best-of-five. Dat betekent dat de ploeg die als eerste drie wedstrijden weet te winnen, in de finale van de play-offs zal staan.

Het zijn drukke tijden voor de basketballers maar dit zijn ook meteen de wedstrijden waar je het allemaal voor doet. Voor ons als supporters is dat natuurlijk niet anders. Elk duel is nu cruciaal en verslappen of een gebrek aan concentratie kan fataal zijn. De beleving in Groningen stijgt weer tot grote hoogtes en het massale publiek in MartiniPlaza weet wat er van haar wordt verwacht. De zesde man is niet zomaar iemand. Laat u horen en steun de ploeg zoals we al vaker hebben gedaan. Het kan de doorslag geven!

1 opmerking:

  1. H e HJ, klopt het dat ik als trouwe lezer een wedstrijd op je blog mis? Succes morgen en tot donderdag

    BeantwoordenVerwijderen