zondag 19 april 2009

230409: We zijn er klaar voor

Na afloop van de wedstrijd tegen Den Bosch van vorige week was die conclusie wel te trekken, we zijn er klaar voor. Toen we na die wedstrijd Martiniplaza uitliepen hoorden we Kees Akerboom bellen met een bekende van hem: ‘Groningen speelde goed en wij waren er niet klaar voor’. Die woorden sprak hij na de oorwassing die Den Bosch vorige week kreeg in onze basketbaltempel.

Er klaar voor zijn, dat is waar het nu om draait. Maandenlang hebben alle teams naar deze periode kunnen toeleven om zo goed mogelijk in vorm te raken voor het slot van dit seizoen. Zoiets gaat natuurlijk altijd met vallen en opstaan. Blessures zijn daarbij altijd het vervelendst. In de wedstrijd tegen Den Bosch waren wij zeker flink gehavend. Simon, Sebastien, Rogier en Chaz moesten door allerlei verschillende kwetsuren de wedstrijd aan zich voorbij laten gaan. Zeker voor hen was dat natuurlijk heel vervelend maar het team liet zich niet uit het veld slaan en leverde die woensdagavond een topprestatie. Dat is ook waar coach Marco altijd op hamert. Het gaat om het team. Wij hebben geen ploeg die draait om één of twee individuen maar bij ons gaat het om het hele team. Samenspel, werken voor elkaar, de juiste keuzes maken voor de hele ploeg en als groep de strijd aangaan.

Door die overwinning tegen Den Bosch werd de laatste ronde van de competitie afgelopen zaterdagavond nog een hele spannende. We hadden niet alles meer in eigen hand maar er was nog een kans dat we als tweede in de competitie zouden kunnen eindigen. Ondanks een ruime voorsprong tegen Bergen Op Zoom verloren we de wedstrijd uiteindelijk met 10 punten verschil en werd de derde plaats voor ons definitief. In de eerste ronde van de Play-offs neemt Amsterdam het nu op tegen Leiden, Den Bosch tegen Weert, Bergen op Zoom tegen Nijmegen en wij tegen Rotterdam.

Maarten van Gent, de coach van Rotterdam die de afgelopen wedstrijd hier in Groningen zonder enige emotie nog een bos bloemen in ontvangst nam als blijk van respect voor zijn staat van dienst, is vandaag samen met zijn ploeg de tegenstander in deze eerste ronde. De wedstrijd tegen Rotterdam van Tweede Paasdag ligt ons allen natuurlijk nog vers in het geheugen. We wonnen redelijk eenvoudig met 14 punten verschil en daardoor werd de derde positie in de competitie veilig gesteld. Na afloop van die wedstrijd was coach van Gent niet te spreken over zijn team. Hij sprak over individuen in zijn team die niet als team speelden. Ook meldde hij dat hij bij zijn komst in Rotterdam, na het vertrek van de vorige coach, niet heel veel had veranderd. Hij wilde alles redelijk simpel houden maar was zich wel bewust dat hij voor de play-offs nog het één en ander in zijn team aan te passen had. We zullen zien! Rotterdam heeft met Johan van Haga als grote financier van de club trouwens wel bijzondere ideeën voor de toekomst van de club. Zo wil men de komende zomer op een Idols-achtige manier nieuw talent gaan zoeken en is het idee om het komende seizoen alleen met Nederlanders te gaan spelen. Haga is daarnaast teleurgesteld in de Amerikaanse spelers. Hij vindt dat die de Nederlanders spelers op sleeptouw zouden moeten nemen en niet alleen maar met zichzelf en met geld bezig zouden moeten zijn. Gewaagde uitspraken die wel getuigen van een visie maar je kunt je afvragen of het ook zal bijdragen aan de resultaten in deze play-off serie..

Maar goed, wij zijn er klaar voor. Coach Marco heeft in de afgelopen weken al regelmatig aangegeven dat het temporiseren in trainingsarbeid er nu toe heeft geleid dat de ploeg er fysiek helemaal klaar voor is. Dat er ondertussen blessures kunnen ontstaan is simpel een kwestie van pech. De wedstrijd tegen Den Bosch heeft bewezen dat de ploeg ook dan in staat is om een geweldige prestatie te leveren. Mentaal zit het ook wel snor. Het team speelt als team en is bereid om keihard voor en met elkaar te knokken. Dit aspect van het spel is vreselijk belangrijk in de komende weken. Play-off basketbal is nou eenmaal net iets anders dan een gewone competitiewedstrijd. Nu zal blijken hoe de mentale weerbaarheid een rol gaat spelen in de wedstrijden en zal leiden tot succes.

Om tot grote hoogte te kunnen stijgen blijft er nu dus nog één vraag over. Zijn wij er ook klaar voor? Het antwoord is volmondig ja. Groningen weet wat er van haar wordt verwacht en wij als supporters kennen onze taak. Die taak zullen we ongetwijfeld ook weer glansrijk gaan invullen. Daar hoeft niemand aan te twijfelen. Laten we daarom maar gewoon gaan beginnen. Hier hebben we al zolang op gewacht. DONAR!!!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten