woensdag 8 april 2009

130409: het Gala en andere zaken

Zondag 5 april werd in Amsterdam het jaarlijkse basketbalgala gehouden. Dat de organisatie van dit gala voor meerdere jaren heeft gekozen voor Amsterdam als locatie is ons een raadsel maar dit zal ongetwijfeld te maken hebben met de financiële middelen van een aantal mensen rondom de Amsterdamse club.

Voorafgaand aan dit gala is het gebruikelijk dat fans via internet mogen stemmen op hun favoriete spelers zodat de selectie voor de twee allstar-teams kunnen worden samengesteld. Daarnaast moeten de coaches en de aanvoerders van alle teams uit de eredivisie hun stem uitbrengen voor de meest waardevolle speler van dit seizoen. Eerlijk gezegd is de timing van deze verkiezing eigenlijk te vroeg. Natuurlijk kan je al wel een voorkeur hebben voor een bepaalde speler maar de competitie is nog lang niet ten einde en bovendien, de belangrijkste fase van het seizoen, moet nog komen. Toch is de traditie ook dit jaar in stand gehouden en vond het gala plaats, drie weken voordat de reguliere competitie wordt afgesloten. Als MVP werd Peter van Paassen van Amsterdam gekozen. Natuurlijk niet onterecht. Opvallend detail is wel dat diezelfde Peter 2 dagen later in de door Amsterdam nipt gewonnen wedstrijd tegen Leeuwarden 5 seconden voor tijd een onsportieve fout maakte waardoor Leeuwarden bij een gelijke stand hun lot volledig in eigen hand kreeg. Helaas wisten de Friezen de bijbehorende vrije worpen niet te benutten en werd het een verlenging die vervolgens door de thuisploeg alsnog werd verloren. Zou zo’n vroege verkiezing toch een lichte smet geven op de prestaties in de periode daarna?

De Groningse inbreng tijdens het gala was overigens zeker niet gering. Rogier Jansen en Rans Brempong kwamen vanaf de bank bij het team van de All Stars Noord, Daniel Novak deed mee met het driepuntschieten, Stefan, Bas en Aron speelden mee in de U23 wedstrijd en ook bij de U20 en U18 –wedstrijden waren spelers uit Groningen geselecteerd. Een keurige prestatie van Hanzevast Capitals in de breedte die ook wel enigszins te verwachten was.

Maar zoals al eerder gezegd, het echte werk moet nog gaan beginnen. Voor Den Helder geldt dat overigens niet. Als u de thuiswedstrijd van vorige week dinsdag heeft gezien snapt u ook meteen waarom. We wonnen de wedstrijd ruim met 40 punten verschil en het was duidelijk te merken dat Den Helder de handdoek in de eerste minuten van de wedstrijd al in de ring had gegooid. Als vervolgens aan onze kant de schotpercentages ook nog eens hoog zijn, dan is er ook geen houden meer aan. Torey en Rogier scoorden er driftig op los en deden dat met een hoog rendement. Van hun 14 pogingen vanaf de driepuntslijn wisten ze er samen 7 te verzilveren. Julian pakte daarnaast zijn zoveelste double-double van dit seizoen met 14 rebounds en 11 punten. Nee, voor Den Helder is het duidelijk over en uit. De laatste wedstrijden van hun seizoen zullen nergens meer over gaan en het valt haast te voorspellen dat daar ook geen overwinning meer bij zit.

Onze tegenstanders van maandag en woensdag zijn zeker niet de eerste de besten. Een opvallende overeenkomst bij deze twee teams is dat ze gedurende het seizoen allebei een coachwissel hebben doorgemaakt en dat heeft in beide gevallen een positief effect gehad. Bij Rotterdam staat nu Maarten van Gent aan het roer. Voor de echte kenners onder u is dat zeker geen onbekende. In gedachten gaan we even 27 jaar terug en zien we hem in de evenementenhal als coach van NND Donar kampioen van Nederland worden. Mei 1982 was het. Deze redacteur had het geluk om toen bij die wedstrijd ook aanwezig te zijn en heeft samen met zoveel andere fans toen dat kampioenschap mogen vieren. Nu is hij voor even weer terug op de Nederlandse velden en dat is een bijzonder prettige constatering. Sinds de komst van Van Gent gaat het crescendo in Rotterdam en zit de spirit er weer in. Bij Den Bosch is er ook het één en ander gebeurd. Sinds Don Beck het stokje van Randy Wiel heeft overgenomen weet men weer wat verdedigen is. De resultaten zijn daar nu ook naar. Na de zinderende en gewonnen bekerfinale tegen Amsterdam hebben ze in Den Bosch de eerste prijs van dit jaar gewonnen en zoiets smaakt altijd naar meer.

Moeten we ons daarom zorgen gaan maken? Nee, natuurlijk niet. Basketbal is een sport van momenten. Bovendien speelt de vorm van de dag daarbij ook een hele grote rol. Elke wedstrijd begint gewoon met nul-nul en daarna is alles mogelijk. U bent erbij en u kunt het gaan bekijken. Veel plezier daarbij.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten