donderdag 30 april 2009

050509: Den Bosch, halve finale

(Interview met Bellin is te lezen na dit bericht)

Jaja, de halve finale! In een best-of-five wordt er de komende week besloten wie er door gaan naar de grote finale van dit seizoen. Amsterdam doet het tegen Bergen op Zoom en wij vechten het uit met Den Bosch. Helaas weten we op dit moment van schrijven niet hoe de eerste wedstrijd van afgelopen zondag is afgelopen. Eén van de twee teams staat nu in ieder geval een puntje voor.

Was u erbij? Was het spannend? Ongetwijfeld zijn er weer vele Groningers samen met Z.L. Gerritje naar het zuiden afgereisd om de eerste confrontatie met Den Bosch te bekijken. Wie er zondag ook gewonnen heeft, vanavond is weer een nieuwe wedstrijd en beginnen we gewoon weer met nul – nul. Het doel in deze halve finale is om als eerste drie wedstrijden te winnen. En zo ver zijn we nu nog lang niet. Ondertussen kan er in de afgelopen dagen wel heel veel gebeurd zijn. Wat is het toch jammer dat we soms niet heel even in de toekomst kunnen kijken. Dan zouden we een antwoord hebben op al onze vragen. Zou Beasley al geland zijn in Nederland? Of is misschien zelfs Randy Wiel weer gepromoveerd als assistent bij het eerste team van Den Bosch? We weten het niet.

Wat we wel weten is dat we de eerste ronde glansrijk zijn doorgekomen. Glansrijk in de zin van gewoon de thuis en uitwedstrijd winnen en het niet laten aankomen op een derde duel. Bovendien hadden we nu het grote voordeel dat het team vervolgens een week de tijd had om zich voor te bereiden op de volgende tegenstander. In de thuis- en in de uitwedstrijd tegen Rotterdam was er één speler die om verschillende redenen een hoofdrol voor zich had opgeëist. Na die twee wedstrijden had de redactie een uitgebreid interview met deze man wat u op de website in alle rust nog eens terug kunt lezen. Sébastien Bellin, pas sinds 17 februari in Groningse dienst en nu al een heel belangrijke speler voor ons team. We vroegen hem onder andere waarom Play-off basketbal anders is dan de gewone competitie. Zijn antwoord: ‘We hebben als team niet zo’n instelling van “we kunnen alleen maar ons best doen”, nee, we hebben er echt vertrouwen in. We hebben gewoon een goede kans om weer een ronde verder te komen. Het gaat om een positieve houding en om goede energie. We moeten samen heel intensief en vooral ook slim spelen. Onze tegenstander Den Bosch heeft meer talent in de ploeg dan wij maar uiteindelijk geldt: het beste team wint. Nu moeten we laten zien dat wij dat zijn. Play-off basketbal is gewoon anders dan de reguliere competitie. Kleine dingen worden nu heel belangrijk. Hoe je als ploeg nu bijvoorbeeld gaat reageren op slechte momenten. Daar moeten we nu goed mee omgaan en proberen dat om te draaien. Het gaat er simpelweg om: Wie van de twee teams wil er meer winnen dan de ander. De juiste instelling, dat maakt het verschil’. Daar is dus geen woord Frans bij. Heldere taal van een speler met veel ervaring wat we nu heel goed kunnen gebruiken. Die ervaring zal ook vandaag weer goed van pas komen.

In deze serie heeft Den Bosch het thuisvoordeel maar vandaag hebben wij dat. In een videobericht spraken Kees Akerboom en Jos Frederiks al over de entourage en de sfeer in Groningen. Ze vinden het prachtig en indrukwekkend. De laatste competitiewedstrijd tegen Den Bosch van 15 april hebben Don Beck en zijn mannen daar al een beetje van mogen proeven. Met 26 punten aan de broek werden ze Martiniplaza uitgestuurd en hebben ze gemerkt wat het betekent als de heksenketel in Groningen echt los komt. De kans is groot dat we daar vandaag nog een schepje bovenop gaan doen want we zijn hier natuurlijk niet voor niets. Het is Bevrijdingsdag en we spelen een thuiswedstrijd tegen de ploeg waar we al zo vaak belangrijke series tegen hebben gespeeld.

Het basketbal leeft weer volop in Groningen. Niet dat het ooit is weggeweest maar in deze weken leeft het nog veel meer dan tijdens de competitie. Ondertussen zijn er al meer dan 400 seizoenkaarten voor volgend jaar verkocht en de hele stad en ommeland is benieuwd hoe ver we deze serie zullen gaan komen. En het mooie is, u bent er vandaag bij. U heeft een kaartje kunnen bemachtigen om deze strijd der Titanen van dichtbij te kunnen aanschouwen. Daarbij hoeven wij u er natuurlijk niet op te attenderen dat u vandaag ook een rol heeft. Als zesde man zullen wij onze taak ongetwijfeld naar behoren uitvoeren en heel Nederland laten zien dat er maar één echte basketbalstad in Nederland is. Er gaat niets boven Groningen. Donar!!

1 opmerking:

  1. Moi man, ik zal er bij zijn in Grun'n. May the best team win.
    TvA.

    BeantwoordenVerwijderen