zaterdag 8 oktober 2011

081011: Winnen van Aris

Vorige week in Rotterdam bijna 175 bezoekers, vandaag bij de eerste thuiswedstrijd van Donar 3560 supporters in the house. En dan ook nog na een bloedstollend slot winnen met 1 punt verschil, het kon minder.

Jeter baalt en kan zich wel voor zijn kop slaan. Vanaf de vrije worplijn de kans om er een verlenging uit te slepen en die met een gemiste vrije worp laten liggen. Vorige week tegen Leiden was hij de man of the match, vanavond het tegenovergestelde. Over het voor de kop slaan gesproken, de fout die gemaakt werd door Ties Theeuwkens met nog 3 seconden te spelen was ook niet echt slim maar gelukkig pakte het voor hem en dus ook voor de hele ploeg, goed uit. Zo de eerste echte thuiswedstrijd winnen is prettig en leuk voor het publiek.

Maar, we zijn nog niet waar we zijn moeten. Het eerste kwart was het enige kwart wat we wisten te winnen. Daarna werd het spel er niet beter op en verloren we met respectievelijk 1, 3 en 4 punten de resterende kwarten. Leeuwarden kwam steeds dichterbij en kreeg vertrouwen omdat de gaten die we met enige regelmaat wisten te maken toch aldoor weer werden rechtgezet door de Friezen. Toch kan je wel concluderen dat we in de slotfase die juiste man op de point hadden staan want het getuigt van leiderschap dat Bell bij zijn laatste aanval zelf voor de score wilde gaan en zo de vrije worpen meekreeg en ook verzilverde. Zeker in de tweede helft speelde hij een goede wedstrijd en besliste hij voor ons door zijn keuzes de wedstrijd.

Qua rebounds verloren we de wedstrijd met 7 verschil en dat feit is niet goed. Ondanks de 15 tegen 5 steals in ons voordeel is een rebound gewoon een rebound en daarvan pakte Aris er meer dan wij. Vooral de verdedigende rebounds waren te weinig in aantal. Op dat vlak was het verschil 9 in ons nadeel en dat is gewoon te veel. Avis had niet de avond van zijn leven en met 5 fouten en 1 rebound had hij in deze wedstrijd niet een positieve toegevoegde waarde in de verdediging. En daar wringt momenteel wellicht ook de schoen in dit team. Lengte en reboundkracht. Op dat vlak zijn we niet oppermachtig en dat moet dan door andere zaken worden gecompenseerd. Gelukkig hebben we met Alex een prima schutter in huis die met zijn ervaring precies weet wanneer hij zijn moment kan pakken. Ook Sergio is aanvallend erg nuttig en bovendien heeft hij ook verdedigende skills die we heel goed kunnen gebruiken. Van JD wisten we al wel wat hij kan en gelukkig liet hij dat vandaag ook weer zien. Hij verdedigde Jeter weer op zijn ouderwetse manier waardoor de spelmaker bij Aris niet echt lekker in de wedstrijd kwam.

Met drie DNP spelers op de bank en een redelijk beperkte rotatie is het noodzakelijk dat de eerste 6 a 7 spelers continue op een hoog niveau blijven presteren anders is de spoeling te dun. Bovendien moet er door veel trainingsarbeid door deze nieuwe ploeg heel veel worden gespeeld zodat automatismen zichtbaar en herkenbaar worden. We kunnen nog niet verwachten dat het nu al een compleet geoliede machine is. Zoiets kost simpelweg tijd. Voor de competitie hebben we die tijd ook wel maar zoals u weet, binnenkort beginnen ook de Europese duels en die komen dan wellicht toch te vroeg.

Maar, het debuut in MartiniPlaza, vanaf nu met een hoofdletter P, van deze ploeg was gezien het resultaat goed. Aris is een veel betere ploeg dan de afgelopen jaren en dat is voor het niveau van de competitie alleen maar goed. Ze wonnen thuis van Leiden maar in Groningen verloren ze. Weliswaar met maar 1 punt verschil maar aan het einde van de competitie heeft niemand het daar meer over.

Louis van Gaal zat naast Grietje te kijken naar een geweldige ambiance. Nieuwe strakke latexpakjes, volle tribunes, veel pers en een gewonnen wedstrijd. Hij zal zich ongetwijfeld wel hebben vermaakt. Morgen mag hij nog een trekker overhalen en dan kan hij terugkijken op een geslaagd weekend in Groningen. Wij zien elkaar aanstaande donderdag weer in de hal. Zwolle thuis, altijd lastig.

Maar eerst morgen de 4 mijl. Koud en nat. Brrrr. Zaalsporten zijn alleen daarom al toch veel leuker.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten