woensdag 12 oktober 2011

121011: Programma voor 131011

Zwolle thuis, altijd lastig

3560 bezoekers zagen afgelopen zaterdag een bloedstollend duel tegen Leeuwarden wat pas in de laatste seconden in ons voordeel werd beslist. Het lijkt zo eenvoudig, vanaf de vrije worplijn de ballen raak schieten. Iets wat je als speler al duizenden keren hebt gedaan maar in een heksenketel zoals hier in MartiniPlaza gaan er dan opeens ook andere dingen meespelen.

Lance Jeter van Aris, de uitblinker in de gewonnen thuiswedstrijd van Leeuwarden tegen Leiden, moest het zaterdag doen maar zijn tweede vrije worp ging mis waardoor een verlenging er niet meer in zat. Zo wonnen we de eerste competitiewedstrijd thuis met 1 puntje verschil en dat resultaat is goed te noemen. Er lag bij die thuiswedstrijd meteen een grote druk op de ploeg van coach Hakim Salem. Voor een paar spelers was het de eerste kennismaking met het thuispubliek in Groningen en dan kijk je je ogen best wel even uit als daar drieenhalfduizend man klaar zit om naar jou te kijken. Dat maakt topsport natuurlijk ook zo mooi en aantrekkelijk. Presteren onder het toeziend oog van veel supporters, dat is waar je het als sporter natuurlijk allemaal voor doet en dat is meteen ook de reden waarom spelers graag naar Groningen toe komen. En terecht. Voor ons als supporters is het mooi dat het seizoen eindelijk weer is begonnen. Een avondje Donar is iets waar je graag naar uitkijkt en altijd bij wilt zijn. Het is voor ons niet alleen het kijken naar een wedstrijd, nee, zo’n avond is heerlijk vermaak en amusement van hoog niveau. Basketbal is een geweldige dynamische sport om naar te kijken en daarnaast is er voor, tijdens en na de wedstrijd van alles te beleven. Topsport in optima forma.

De sfeer was prima en het resultaat bevredigend. Met 4 punten uit twee wedstrijden liggen we goed op schema en zijn we vandaag weer klaar voor het volgende duel. Tegenstander Zwolle verloor afgelopen weekend met 13 punten verschil hun eerste wedstrijd van deze competitie in en tegen Leiden en staat vandaag alweer voor hun tweede uitduel. De ploeg onder leiding van de geroutineerde coach Herman van den Belt speelde een aantal goede wedstrijden als voorbereiding op deze competitie en zal, net als bij ons, elke wedstrijd verbetering zien waardoor het teamproces continue verbetert zal worden. Geen enkele ploeg speelt in het begin van de competitie meteen al op het hoogste niveau. Nieuwe spelers moeten wennen en worden ingepast en bovendien, zo werkt het nou eenmaal bij teamsporten, de spelers moeten de automatismen zich eigen maken.

In de wedstrijden die we tot op heden hebben kunnen zien is wel gebleken dat we goede schutters in huis hebben gehaald die in staat zijn om met name van afstand veel punten te scoren. Met Wesby en Bell hebben we 2 mannen die beide een snel en zuiver afstandschot hebben. Daarnaast hebben we inside veel opties met Koenis, Wyatt en De Randamie waardoor de aanval regelmatig afgewisseld kan worden en we het de tegenstander alleen maar moeilijk kunnen maken. Verdedigend is het nu met name werken aan de routine. De spelers moeten in de verdediging blind op elkaar kunnen vertrouwen en kunnen roteren. De basis van het spel wordt gelegd in de verdediging. Zorgen dat de tegenstander niet tot scoren kan komen en vervolgens zelf de aanval met punten afsluiten. Deze automatismen komen vanzelf maar kosten tijd. In de afgelopen weken hebben we kunnen zien dat dit onderdeel bij deze ploeg duidelijk groeiende is en dat zal in de komende periode ongetwijfeld leiden tot goede resultaten. Daarnaast hebben we natuurlijk nog ons grote verdedigende wapen Jason Dourisseau. Ook afgelopen zaterdag stond hij weer opgesteld tegen de beste speler van de tegenstander. Met Jason als tegenstander heb je als speler gewoon geen leuke wedstrijd. Let u maar eens specifiek op zijn verdedigende werk. Als een schaduw zit hij continue in het kielzog van zijn opponent. Van Jason krijg je nauwelijks ruimte voor een actie of een open schot omdat hij bijzonder snel op zijn voeten is en bovendien de lengte heeft om een aanvallende actie goed te pareren. Niet voor niets kreeg hij afgelopen seizoen de titel MVP van het jaar. Ook dit seizoen zal hij weer hoge ogen gaan gooien en veel van zijn tegenstanders het basketballeven een stuk minder prettig maken. Een topper en een genot om naar te kijken. Ook vandaag weer. Veel kijkplezier.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten