donderdag 13 oktober 2011

131011: Ontluisterend

Het is lang, heel lang geleden dat Donar in eigen huis zo werd uitgejoeld. Deze collectieve wanprestatie verdiende het eerlijk gezegd ook. Zwolle won. En terecht.
Natuurlijk feliciteren we de ploeg van Herman met deze overwinning. Met een paar zeer gemiddelde Amerikanen waren ze op alle vlakken simpelweg beter dan GTF. Ze wilden winnen en deden hun best. Hun ballen vielen goed en ze pakten de noodzakelijke rebounds. Allemaal zaken die wij niet goed deden. Sterker nog, eigenlijk was het enige positieve punt aan onze kant het feit dat Bell nog 17 punten wist te maken.

De verdediging was verre van ok. Traag, slap, passief en veel te afwachtend. Als dit de norm van verdedigen is dan moet die norm per vandaag ernstig worden bijgesteld. We kijken niet naar het verleden maar de ‘over mijn lijk’ mentaliteit die we enigszins gewend zijn in onze thuishal was geen seconde te bespeuren. Op het vlak van verdedigen krijgt vandaag alleen Jason een voldoende. Maar daar houdt het dan ook wel mee op. Los van de daadwerkelijke intensiteit gaat het ook over ethiek, lichaamstaal en karakter. Verdedigend had het vandaag meer de uitstraling van een zak hooi. Het rebounden moet het middelpunt van de werklust van de ploeg zijn maar Zwolle troefde ons volledig af.

Het heeft nu totaal geen zin om één of twee spelers met naam te noemen en over hun prestaties een oordeel te geven. Daar gaat het namelijk niet om. Het collectief faalde en dat is eigenlijk veel ernstiger. Niemand had de juiste uitstraling. Als het dan al tegenzit en de 2240 toeschouwers beginnen zich vervolgens ook nog zo te roeren wordt het alleen nog maar van kwaad tot erger.

Dit verandert ook niet zomaar door harder te trainen of meer te trainen. Dit heeft meer te maken met psychologische elementen en met het besef dat er voor euro’s simpelweg gepresteerd moet worden. Groningen onwaardig. Ik kan het niet anders formuleren.

Nog 1 detail, de cheerleaders van vandaag zochten wél duidelijk de grenzen op. De latexpakjes bleven weliswaar thuis maar vandaag deden ze het de eerste helft gewoon in hun bh. Het moet niet gekker worden. Dat belooft nog wat voor de rest van het seizoen..

Alsof we naar een slechte film in de bioscoop aan het kijken waren.

5 opmerkingen:

  1. Je weet op het laatst nog wat positiefs te noemen HJ!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Donar was vandaag de Blackberry van de afgelopen twee dagen.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik vind die gemiddelde Amerikanen, nog wel meevallen HJ , want die Amerkanen bij Donar waren nog beneden de onze. GR , Hammer

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ieder jaar weer hetzelfde: blaas eens niet zo hoog van de toren, groningse vrienden. Het beste team ooit in de nederlandse competitie gespeeld las ik onlangs in een gronings gastenboek!. Tja..hoogmoed komt voor de val.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Zwolle thuis of uit ... altijd lastig : )

    Toine van Arendonk

    BeantwoordenVerwijderen