vrijdag 21 oktober 2011

211011: Programma voor 221011

De wil om te winnen

De vorige thuiswedstrijd was er één om snel te vergeten. Maar helaas werkt het niet zo eenvoudig. Een logisch gevolg van topsport is dat er op allerlei manieren uitgebreid over gesproken en geschreven wordt. In Groningen is dat zeker het geval.

Op radio en televisie, in kranten en op allerlei plekken op internet had iedereen een mening over de wedstrijd tegen Zwolle en werd de prestatie van het team breed uitgemeten. In goede maar ook in slechte tijden worden prestaties beoordeeld, dat hoort er nou eenmaal bij. De één is dan wat milder dan de ander maar in dit geval was de meerderheid het wel met elkaar eens. Het was niet goed en het roer moest zo snel mogelijk om. Dat we de wedstrijd van Landstede verloren was nog niet eens het ergste. Het was met name de intensiteit waar het op het oog aan ontbrak. Het voordeel was dat de ploeg twee dagen later weer een wedstrijd moest spelen en dat was het ultieme moment om te laten zien dat het ook anders kan. En zo geschiedde. De uitwedstrijd tegen Magixx gaf een compleet ander beeld in vergelijking met het thuisduel tegen Zwolle. In Wijchen, tegenwoordig de thuishaven van de groenhemden, streed de ploeg 40 minuten lang zoals het hoort. Verdedigend werd er flink gebikkeld en aanvallend bleek er veel meer in het team te zitten dan wat we de afgelopen weken hebben gezien. We wonnen de wedstrijd met vijf punten verschil en dat was een prettige opsteker na het thuisverlies tegen Landstede. Dat Zwolle niet zomaar een ‘ploegje’ is bleek overigens wel tijdens hun thuiswedstrijd afgelopen zondag tegen Den Bosch. Na verlenging werd ook EiffelTowers door Landstede verslagen en dat was volledig verdiend.

Dat een compleet nieuw team de tijd nodig heeft om samen een geoliede machine te gaan vormen is helder. Voor die uitdaging staan we deze periode en zo’n proces gaat met vallen en opstaan. Belangrijk daarbij is dat we verbeteringen kunnen zien en dat we de ploeg in goede en slechte tijden blijven steunen. Van alle ploegen in Nederland hebben we in Groningen het meeste publiek en onder ons zitten een grote groep toeschouwers die het basketbal al veel jaren volgen. Kenners die laten merken wat ze van het spel vinden en daar is ook helemaal niks mis mee. Goed is goed en slecht is slecht. We gaan er vanuit dat de stijgende lijn nu opgepakt is en dat het alleen maar beter zal worden. De basisingrediënten zijn daarbij helder. Hard werken, bezieling tonen, strak verdedigen en er alles aan willen doen om te winnen. Vandaag staat ons wat dat betreft een prachtige wedstrijd te wachten want er komt niet zomaar een ploeg op bezoek in MartiniPlaza. Landskampioen en Supercuphouder ZZ Leiden is de tegenstander en dat belooft wat.

Beide ploegen hebben nu één wedstrijd in de competitie verloren maar wellicht is de confrontatie van een paar weken geleden in Utrecht voor de Supercup wel het meest interessant om even naar terug te kijken. Daarnaast weten we allemaal natuurlijk nog hoe de finaleserie van vorig seizoen is verlopen. Leiden is een geduchte tegenstander, maar ook de ploeg van Toon van Helfteren is nog zoekende naar de juiste vorm en dat is logisch in deze fase van de competitie. In Utrecht verloren we met maar 6 punten verschil en waren een paar van onze spelers niet in hun beste doen. In de finale van een paar maanden geleden was het thuisvoordeel doorslaggevend dus de conclusie dat deze twee ploegen aan elkaar gewaagd zijn is helder. Qua samenspel is Leiden in het voordeel omdat een groot deel van de ploeg na de lange zomer bij elkaar is gebleven terwijl wij met tien nieuwe spelers en een nieuwe coach weer bij de basis moesten beginnen. Beide teams hebben zich de afgelopen week perfect kunnen voorbereiden op het duel van vanavond en dat zal ongetwijfeld betekenen dat het voor ons als supporters smullen wordt. Niet alleen omdat de finalisten van vorig jaar wederom tegen over elkaar staan maar ook om te zien hoe processen die tijd kosten reeds gevorderd zijn.

Het duurt nog maanden voordat de echte prijzen zullen worden verdeeld. Tot die tijd is het zaak om de neuzen in de juiste richting te krijgen en de teamprestaties elke dag te verbeteren. Daar kunnen wij bij helpen. Natuurlijk steunen we de ploeg ook als het even niet mee zit. Als de wil er maar is. En die wil zal vandaag ongetwijfeld volop aanwezig zijn. Bij ons, maar ook zeker bij de ploeg.

2 opmerkingen:

  1. HJ de 1e prijs al al vergeven en is gegaan naar Leiden. Nee de prijzen worden elke wedstrijd verdeeld, want wordt je geen 1e in de competitie, dan wordt je ook geen kampioen.

    BeantwoordenVerwijderen